Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB ve TÜGVA arasında “iskele kavgası”: Vakfa tahsis edilen Büyükada’daki binada mahkeme kararı gerekçesiyle tahliye süreci başlatıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) dün (5 Ekim) mahkeme kararını gerekçe göstererek, Büyükada’daki Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) binasını boşalttı. Büyükada İskelesi’nin üst bölümü, 2018 yılında 10 yıllığına TÜGVA’ya kiralanmıştı.  

TÜGVA: “Kira ücreti bir kere dahi geciktirilmeden düzenli olarak ödenmiştir”

Tahliye kararının ardından açıklama yapan TÜGVA, İBB’ye düzenli kira ödediğini söyledi ve bu tahliye işlemini “gasp” olarak nitelendirdi. TÜGVA Yönetim Kurulu Üyesi ve Teşkilat Koordinatörü İbrahim Beşinci de “Zabıtalar polisimize saldırmış ve bir polisimiz karnından yaralanmıştır. Polise zabıtanın saldırması tarihte bir ilk olabilir” dedi.

Ongun: “Mahkemenin kesin kararına rağmen boşaltılmadı” 

Twitter hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunan İBB Sözcüsü Murat Ongun ise mahkeme kararı olmasına rağmen Büyükada Vapur İskelesi’nin boşaltılmadığını, karara uymayan tüm kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını yazdı.  

İBB ise TÜGVA’lı yetkililerin “hukuksuzluk” iddialarını yalandı. İBB’nin açıklaması şöyle:

“Büyükada İskelesi’nin üst katının tahliyesine ilişkin hiçbir hukuki engel kalmadı. Mahkeme kararının uygulanması için tahliye süreci başladı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin 28 Mayıs 2021 tarihli, 2021-158 numaralı kararı ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 10. İdare Dava Dairesi’nin 2021-765 itiraz numaralı, 06.07.2021 tarihli kararları ile Büyükada İskelesi’nin kesin olarak tahliyesine karar verildi. Hukuki sürecin İBB lehine tamamlanmasının ardından tahliye işlemine başlandı. Büyükada İskelesi’nin üst bölümü, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verildi. İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A.Ş.’ye bir yazı yazarak Büyükada İskelesi’nin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak üçüncü kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin fesih edilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi.”

Canan Kaftancıoğlu: “İskele halkın olana kadar CHP buradan nöbet tutacak”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, iskeleye giderek açıklamalarda bulundu. Kaftancıoğlu “Bu iskele halkın oluncaya kadar Cumhuriyet Halk Partisi burada nöbet tutacak” dedi.

Ne olmuştu?

2018 yılında AKP’lilerin yönettiği İBB, Büyükada İskelesi’nin üst bölümünü TÜGVA’ya 10 yıllığına kiralamıştı. Yerel seçimlerinin ardından yönetim CHP’ye geçince belediye, 7 Şubat 2020’de Şehir Hatları A.Ş.’ye bir yazı yazarak Büyükada İskelesi’nin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak üçüncü kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin feshedilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi.

Bunun üzerine Şehir Hatları A.Ş. 21 Şubat 2020’de, TÜGVA ile olan kira sözleşmesini feshederek, bu alanının 28 Şubat 2020 tarihine kadar tahliye edilmesini istedi, alanı da İBB’ye teslim etti. Alanın zamanında tahliye edilmemesi üzerine İBB, 11 Eylül 2020’de TÜGVA’ya ihbarname çekerek, yedi gün içinde tahliye edilmesini istedi. Alanın tahliye edilmemesi üzerine İBB bu kez prosedür gereği 6 Ocak 2021’de Adalar Kaymakamlığı’na yazı yazarak, Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Adalar Kaymakamlığı, önce 26 Ocak 2021 tarihi için tahliye emri verdi. Kaymakamlık, TÜGVA temsilcilerinin hava muhalefeti nedeniyle adaya gelmemesini gerekçe göstererek tahliye işlemini 2 Şubat’a erteledi. Bu arada TÜGVA’nın tahliye işleminin iptali için açtığı davada mahkeme, 27 Ocak’ta yürütmeyi durdurma kararı aldı ve tahliye sürecini durdurdu. Ancak daha sonra İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihli ve 2021-158 sayılı kararıyla, tahliye işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Böylece tahliye işleminin önünde hukuki bir engel kalmadı. Bu kararla birlikte İBB, 9 Haziran’da yeniden Adalar Kaymakamlığı’na yazı yazarak, söz konusu yerin tahliye edilerek İBB’ye teslim edilmesini istedi.

Adalar Kaymakamlığı, 18 Haziran’da İBB’ye yazı yazarak, Büyükada İskelesi üzerinde TÜGVA’ya kiraya verilen alanın tahliyesinin yapılabilmesi için Şehir Hatları A.Ş. ile TÜGVA arasındaki kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak sona erdiğine dair bilgi ve belgelerin gönderilmesini talep etti. Şehir Hatları A.Ş. de istenilen bilgi ve belgeleri, 8 Temmuz’da Adalar Kaymakamlığı’na gönderdi.

Bu arada TÜGVA’nın İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair karara karşı yaptığı itiraz üzerine İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 10. İdare Dava Dairesi’nin 2021-765 itiraz no ve 06.07.2021 tarihli kararı ile itirazın reddine kesin olarak karar verildi. Büyükada İskelesi’nin üst kısmının tahliyesine ilişkin Adalar Kaymakamlığı’na yazılan 9 Haziran 2021 tarihli yazının üzerinden 60 günün üzerinde süre geçti. İlgili mahkeme kararlarıyla, söz konusu alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın, TÜGVA’nın Yüksek İstişare Kurulu üyesi olduğu biliniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.