Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı 39 ilacı piyasadan toplatıyor – Prof. Dr. Ersin Yarış: “Maddi açıdan tasarruf etmek için alınan siyasi bir karar, daha çok ilacın toplatıldığını, ödeme kapsamından çıkarıldığını göreceğiz”

Sağlık Bakanlığı, 39 ilacın piyasadan toplatılmasına karar verdi. Aralarında jel, sprey ve merhem gibi sık kullanılan ilaçların da olduğu 39 ilacın piyasadan toplatılacağını Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) açıkladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da toplam 52 ilacı geçen hafta ödeme listesinden çıkarmıştı. İki listede ortak olan ilaçlar da var. İki kararı da Medyascope’a değerlendiren tıbbi farmakoloji uzmanı Prof. Dr. Ersin Yarış, kararın siyasi nedenlerle ve tasarruf amaçlı alındığını belirtirken toplatılan ya da geri ödeme kapsamından çıkarılacak ilaç sayısının artacağını söyledi. 

39 ilacın toplatılması kararının “bilimsel komisyonca alınan kararlar doğrultusunda” verildiği belirtilirken TİTCK’nin 15 Ekim 2021 tarihindeki açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Ekte yer alan listede isimleri belirtilen, tiyokolşikosid içeren topikal ürünler hakkında Kurumumuz ilgili bilimsel komisyonunca alınan kararlar doğrultusunda ilgili ürünlerin ruhsatları askıya alınmış olup, piyasada bulunan tüm partilerine 19 Kasım 2015 tarihli ve 29537 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Geri Çekme Yönetmeliği’ ne göre 3. Sınıf B seviyesinde geri çekme işlemi uygulanmıştır. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.”

Açıklamaya göre piyasadan toplatılmasına karar verilen ilaçların listesi şöyle:

SGK da 52 ilacı geri ödeme kapsamından çıkarmıştı

SGK ise aynı gün, aralarında kas gevşetici krem ve merhemler, ağız ve burun spreylerinin yanı sıra DENCOL gibi altı aydan büyük bebeklerde diş çıkarma ağrılarını gidermesi için kullanılan ilaçlar dahil toplam 52 ilacı geri ödeme kapsamından çıkarmıştı. Ödeme kapsamından çıkarılan ilaçların bir kısmı ile piyasadan toplatılan ilaçlar ise aynı. İki listede de bulunan ilaçlar şunlar:

  • DİCLOMEC PLUS
  • ELEKTRA PLUS Jel
  • ETNA COMBO
  • MAXTHIO % 25 merhem
  • MUSCOFLEX %0.25 30 gr Krem
  • MUSFIXA %0,25 30 g Merhem
  • NIMES COMBO %1 /  %0,25 Jel 50 g
  • RECOSIDE %0,25 30 gr Merhem
  • TIORELAX %0,25 30 gr Merhem

Prof. Dr. Ersin Yarış: “Asıl amaç maddi açıdan tasarruf etmek”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Yarış, bu kararları Medyascope’a değerlendirdi. İki listede ortak ilaçların bulunmasının, kararın SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortak verildiğinin göstergesi olduğunu söyleyen Yarış, öncelikli amacın maddi açıdan tasarruf etmek olduğunu dile getirdi.

“Tahminimce 1-2 milyar TL’ye yakın tasarruf yapılabilir”

İlaçların büyük kısmının sık kullanıldığını, bu yüzden geri ödeme kapsamından ve piyasalardan çıkarılmasının öncelikli sebebinin maddi olduğunu belirten Yarış, “Bilimsel bir kurulun kararı diyorlar. Ancak gerekçelerini bilmiyoruz. İlaç ödememe ya da kapsamını azaltma gibi bir tasarruf var. Esas sebebin maddi açıdan tasarruf etmek olduğunu düşünüyorum. Bunlar çok pahalı ilaçlar olmasa da çok sık kullanılan ilaçlar. Daha önce de bir kısmının SGK’nın geri ödeme kapsamında olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu karar tasarruf amaçlıdır ve tahminimce 1-2 milyar Türk Lirası tasarruf elde edilebilir” diye konuştu.

“Daha fazla ilacın toplatılacağını ya da ödeme kapsamından çıkarılacağını düşünüyorum”

Bu politikanın devam edebileceğini de belirten Yarış, önümüzdeki süreçte daha fazla ilacın piyasadan toplatılabileceğini ya da ödeme kapsamından çıkarılabilceğini vurgulayarak, “Benzer tipte başka ilaçlar için de bu değişiklik söz konusu olabilir. Örneğin önceden bir ilacın iki kutusu karşılanıyorsa, bu sayı bire düşürülebilir” dedi.

“Bu ilaçların etkinliğini tartışırım”

Hem ödeme kapsamından çıkarılan hem de piyasadan toplatılan ilaçların hayati öneme sahip olmadığını ve kimsenin bu yüzden hayati bir tehlikeyle karşılaşmayacağını belirten Prof. Dr. Yarış’a göre, bu ilaçların etkinliği de tartışmalı. Listedeki ilaçları da değerlendiren Yarış şunları söyledi: “Bu ilaçların çoğu ikincil fayda sağlar. Bir klinik farmakoloji uzmanı olarak söyleyebilirim ki bu ilaçların etkinliğini tartışırım. Ağızdan alınan ilaçlar ile jel ve sprey gibi ürünlerin tedavi edebileceği rahatsızlıklar daha kolay çözülür. Ancak piyasadan toplatılma kararının esas motivasyonunun maddi kaynaklı olduğunu düşünüyorum.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.