Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İsviçre 28 Kasım’da “zorunlu aşı sertifikası”nın geleceğini oylayacak, ABD’de aşı olmayan Amerikan futbolu takımının koçu Nick Rolovich ve asistanlarının görevlerine son verildi

İsviçre 28 Kasım’da zorunlu aşı sertifikası uygulaması için sandık başına gidiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Washington State Üniversitesi Amerikan futbolu takımının koçu Nick Rolovich ve asistanlarının görevlerine aşı yönetmeliğine uymadıkları gerekçesiyle son verildi. Rus hükümetine yönelik kamuoyundaki güvensizlik koronavirüs aşıları hakkında şüpheciliği artırıyor. Yeni Zelanda koronavirüs salgınının başlamasından bu yana en yüksek günlük vaka sayısını kaydetti. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Amerikalılar’ın başlangıçta olduklarından farklı bir koronavirüs aşısını destekleyeci/ek aşı olarak kullanabilmesine izin vermeye hazırlanıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İsviçre “zorunlu aşı sertifikası” için sandık başına gidecek

İsviçreliler 28 Kasım’da kurulacak sandıkla “zorunlu aşı sertifikası” uygulamasının geleceğini oylayacak. İsviçre’de, 13 Eylül’den beri restoranlara, spor salonlarına, sinemalara, büyük kültürel ve sportif etkinliklere giriş için aşı sertifikası talep ediliyor. Ülke referanduma giderken başlıca tartışma konusu aşı sertifikasının akıbetinin ne olacağı.

Referandumu talep edenler henüz kampanya konusu yapmamış olsalar bile alınacak sonuç bazı mali yardımların uzatılmasını da etkileyecek. Ancak referandum projesi, hükümetin dayattığı aşılama veya diğer sağlık önlemlerini etkilemeyecek. İsviçre hükümeti, aşı sertifikasının nüfusun mümkün olduğunca büyük kısmının normale yakın bir sosyal hayata dönmesine izin vereceğini belirtiyordu. Uygulamaya karşı çıkanlar ise aşı sertifikasının aşılanmamış kişilere karşı ayrımcılık olduğunu ve dolaylı olarak insanları aşı olmaya zorladığını iddia ediyor. Aşı sertifikası zorunluluğunun referandumda reddedilmesi halinde, parlamento tarafından geçtiğimiz baharda kabul edilen değişiklikler, federal anayasaya göre, kabul edildikten bir yıl sonra, 19 Mart 2022’den itibaren yürürlükten kaldırılacak.

Aşı olmayı reddedince işinden oldu

ABD’deki Washington State Üniversitesi, pazartesi günü (18 Ekim) okulun Amerikan futbol takımı koçu Nick Rolovich ve dört asistanının eyaletin koronavirüs aşılama yönetmeliğine uymadıkları gerekçesiyle görevden alındığını açıkladı. Rolovich’in ülkenin en katı koronavirüs kurallarından birine sahip olan eyalette, dini gerekçelerle aşı muafiyeti talebinde bulunduğu belirtiliyordu. Rolovich ve asistanlarının işine son verildiğinde muafiyet talebinin durumu henüz belirsizliğini koruyordu. Takımın atletizm direktörü Pat Chun, “Futbol programımız için cesaret kırıcı bir gün. Önceliğimiz, takımımızdaki sporcularımızın sağlığı ve esenliği olmuştur ve olmaya devam edecektir” dedi. Washington State Üniversitesi, futbol takımının savunma koordinatörü Jake Dickert‘in baş antrenör vekili olacağını duyurdu.

Rusya’da halkın sisteme dair güvensizliği aşılamayı da etkiledi

Uzmanlar, kamuoyunda Rus hükümetine yönelik yaygın güvensizliğin koronavirüs aşıları hakkında şüpheciliğe neden olduğunu ve ülkeyi koronavirüs vakalarının artışında çaresiz bıraktığını belirtiyor. Rusya’da,16 Ekim’de salgının başından bu yana ilk kez bir gün içerisinde bin ölüm görüldü. Pazartesi günü ise (18 Ekim) ülke 34 bin vakayla yeni bir rekora daha imza attı. Uzmanlar, geçen yıl salgının başlamasından bu yana Rus makamlarına duyulan güvensizliğin giderek arttığını belirtiyor. Aşıların ücretsiz ve yaygın olarak bulunmasına rağmen ülke nüfusunun yalnızca üçte birinin tam olarak aşılanmış olmasının ana nedeni yetkililere ve kurumlara olan güvensizlik olarak gösteriliyor.

Başbakan Mihail Mişustin, geçen haftaki açıklamasında, Rusya’nın 146 milyonluk nüfusunun sadece 42 milyonunun tam olarak aşılandığını söylemişti. Bu rakamlar Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği’ndeki birçok ülkenin gerisinde.

Yeni Zelanda salgınının başlamasından bu yana en yüksek günlük vaka sayısını kaydetti

Yeni Zelanda, salı günü (19 Ekim) koronavirüs salgınının başlamasından bu yana en yüksek günlük vaka sayısına ulaştı. 87’si ülkenin en büyük şehri Auckland’da olmak üzere 94 yeni koronavirüs vakası bildirdi. Böylelikle salgında toplam vaka sayısı 2 bin 99’a yükseldi. Şu ana kadar toplam 28 kişi hayatını kaybederken, 38 kişi de virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Uzun süre koronavirüse karşı verdiği mücadele nedeniyle takdir toplayan Yeni Zelanda, zorlu tecrit ve sınır kapama uygulamalarına rağmen Auckland ve komşu bölgelerine yayılan Delta varyantıyla mücadele ediyor. Yaklaşık 1,7 milyon Aucklandlı, karantina altında sıkı kısıtlamalarla yaşıyor. Ancak bu tedbirler de vaka sayılarındaki yükselişi durdurmaya yetmiyor. Auckland’daki kısıtlamalar pazartesi günü (18 Ekim) iki hafta daha uzatılmıştı.

FDA, ek aşıda farklı marka aşılara izin verebilir

New York Times’ın haberine göre, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Amerikalılar’ın farklı bir koronavirüs aşısını destekleyeci/ek aşı olarak kullanmasına izin vermeye hazırlanıyor. FDA, geçtiğimiz eylül ayında Pfizer-BioNTech’in koronavirüs aşısının 65 yaş üstü ve hayati riski olan Amerikalılar için destekleyici aşı olarak kullanılmasına izin vermişti. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından geçen hafta yapılan bir araştırma, Johnson & Johnson’ın koronavirüs aşısını ilk doz olarak alan kişilerin, ek aşı olarak Pfizer-BioNTech ve Moderna’ya ait aşıları olmaları halinde bağışıklık sisteminin daha da güçlendiğini ortaya koydu.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.