Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’dan tahliye edilmeyen, TSK için çalışan tercümanlardan NATO’ya ve Erdoğan’a çağrı: “Sayın Erdoğan, büyük Türkiye’de bize yer kalmadıysa, bizi NATO ülkelerine önerin”

Türkiye, 27 Ağustos’ta tüm askeri personelini Afganistan’dan tahliye etmiş ancak NATO çatısı altında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) çalışan yerel personeli tahliye etmemişti. Tahliye edilmeyen yaklaşık 70 tercümandan 20’si gizli bir yerde toplandı. Tercümanlar, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunarak tahliye edilmek istediklerini belirtti.

Afganistan’dan tahliye edilmeyen Afgan tercümanlardan 20’si, seslerini kamuoyuna duyurmak için birkaç gün önce gizli bir yerde toplandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görsellerinin yer aldığı pankartlarla fotoğraf çektiren tercümanlar, hayatlarının tehlikede olduğunu, saklanarak yaşamak zorunda kaldıklarını ve tahliye edilmek istediklerini söyledi

Taliban ve IŞİD’in tehditleri nedeniyle yüzlerini kapattıklarını söyleyen tercümanlar, Erdoğan’ın fotoğrafının bulunduğu pankartta “Sayın Erdoğan, terör örgütleri bizleri affetmeyecekler, büyük Türkiye’de bize yer kalmadıysa, bizi NATO ülkelerine önerin” ifadelerini kullandı.

“Teröristler NATO’da çalışan personeli katlediyor, bizi arkanızda bırakmayın”

Tercümanlar, NATO’ya da tahliye çağrısında bulundu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in fotoğrafının bulunduğu pankartlarda şu ifadeler yer aldı:

“Teröristler NATO’da çalışan personeli katlediyor, bizi arkanızda bırakmayın.”

“NATO’nun geride bıraktığı tercümanların hayatı tehlikede, bizi Afganistan’dan tahliye etmenizi istiyoruz.”

“Taliban rejimi altında yaşamak günden güne zorlaşıyor”

Medyascope’a konuşan bir tercüman, fotoğrafları seslerini kamuoyuna duyurabilmek için çektirdiklerini belirterek şunları söyledi: 

“Sayın Erdoğan’a da seslendik, Türkiye’nin de kendisine göre sıkıntıları var, mülteci sayısı çok. Belki uygun görülmemiş olabilir. Türkiye’ye tahliye edilmeyeceksek Dışişleri Bakanlığı kanalından resmi olarak NATO ülkesi başka ülkelere önersinler. Tıpkı daha önce komutanlarımızın aracılığıyla NATO ülkesi başka ülkelere tahliye edilen arkadaşlarımız gibi tahliye edilmek istiyoruz. Ayrıca NATO’ya da sesleniyoruz, ‘Biz, Afganistan’da NATO bünyesinde çalıştık. Hayatımız tehlikede, çocuklarımız eğitimden alıkonuldu, işsizlik. Bu rejimde tabii ki bize iş verilmiyor. NATO ülkelerinin bize sahip çıkması ve Türkiye’nin NATO üyesi ülkelere bizi önermesi gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.