Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir-Çeşme’nin nüfusunu 45 binden 1 milyona çıkaracak 20 milyar dolar maliyetli Çeşme Turizm Projesi’ne itirazlar sürüyor – Bilirkişi keşfine vatandaşlar da katıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir‘in Çeşme ilçesinde hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizm Projesi‘ne karşı Cumhurbaşkanlığı’nın almış olduğu Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı’nın iptali talebiyle sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve hukukçuların açtığı davanın sonucunda Danıştay, bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermişti. İnceleme dün (27 Ekim) yapıldı. Çeşme Adliyesi önünde toplanan sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, Alaçatı’nın Azmak bölgesindeki bilirkişi keşfine katıldı.

Adliye binası önündeki buluşmaya eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Tabip Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu üyeleri ile çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un mayıs ayında konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre proje, 9 bin 574 hektarlık bir alanda hayata geçirilecek. Proje ile bölgedeki turizm sezonu 12 aya çıkacak ve en az 100 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Projede 20 golf sahası, turnuvalara uygun spor alanları, termal turizm tesisleri, kongre, fuar ve etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, tarım ve doğa turizmi alanları, Ege’nin en büyük müzesi, ekstrem spor alanları, film stüdyosu, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi gibi tesisler yer alacak. Turizm tesisleri, denize sıfır olacak şekilde planlanmayacak ve sahilde geniş bir bant genel kullanıma açık olacak.

Bakan Ersoy, proje için 2021’in son çeyreğinde tahsis ihalelerine çıkılabileceğini ve bu ihalelerden 1 milyar dolarlık gelir beklendiğini de söylemişti. Ersoy, projenin maliyetini ise 20 milyar dolar olarak açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.