Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sivil Alan Araştırmaları Derneği Haberlerdeki Üniversite Raporu – 7: Haber görselleri ne anlatıyor?

Sivil Alan Araştırmaları Derneği’nin öğrenci aktivizmine dair haberleri tarayıp analiz ettiği medya raporlarının yedincisi “Görsel Kullanımı” başlığı ile yayımlandı.

Rapor, 4 Ocak-31 Mart arasında A Haber, Akşam, YeniŞafak, Takvim, Sabah, Yeni Akit ve Akit Tv’de öğrencilerin yer aldığı haberlerle ilgili çalışma sonucu hazırlandı. 

Rapora göre, bu haberlerde yer alan görsellerde öğrenciler, akademisyenler, siyasetçiler ve polisler öne çıkıyor. 

Görsellerde basın açıklaması ve eylemlerden anlar kadar polisler ile öğrencilerin karşı karşıya olduğu durumlar ve öğrencilere yönelik polis operasyonlarından kareler sıklıkla kullanılıyor.

Öğrencilerin ve polislerin karşı karşıya olduğu fotoğraflar ise sıkça kullanılan diğer görsellerden. Rapora göre öğrencilerin polis kalkanlarına tekme attığı, ittiği fotoğraflar haberlerde sıkça yer alıyor. Bu fotoğraflarda polis sıklıkla pasif ya da savunmada görülüyor. Kullanılan görsellerde polis şiddetine dair anlara hiç rastlanmıyor.  

Görsellerde en çok vurgulanan sembol LGBTİ+ bayrakları ve gökkuşağı renkleri taşıyan nesneler. Rapora göre LGBTİ+ bayrakları ve hatta gökkuşağı renklerini taşıyan her nesne haberlerde sıklıkla “suç unsuru” olarak işaret edilirken, haberlerde nefret söylemi yaygın. 

Görselde metin kullanımı da oldukça yaygın. Bu metinlerde “görsellerin arkasında yer alan gerçeğe vurgu” çabası kadar, farklı görsellerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan negatif algı öne çıkıyor. Metinler, haberi yazanın yaratmak istediği algının, görsellerde ortaya çıkmasını amaçlar durumda. Öğrencinin kalkana tekme attığı ana dair kare, “Polise saldırı”, ters kelepçeli öğrencinin fotoğrafı “terör kaydı olanlar var” cümleleriyle negatif algıyı besliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.