Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “İki doz mRNA aşısı olmuş kişilere risk gruplarına göre hatırlatma dozu uygulanacak”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklamada bulundu. Açıklamaya göre Pfizer-BioNTech (mRNA) aşısı olmuş ve ikinci dozdan itibaren altı ayı geçirmiş kişilerin, üçüncü doz aşı yaptırmaları uygun bulundu.

Salgındaki son gelişmelerin değerlendirildiği Bilim Kurulu’nun ana gündemi Pfizer-BioNTech aşısında üçüncü doz oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan yazılı açıklamada, “mRNA aşısı olmuş olup ikinci dozdan itibaren altı aya kadar süre geçmiş kişilere, risk grupları önceliklendirilerek hatırlatma dozu yapılmasının uygun olacağına karar verildi” denildi. Üçüncü doz için öncelikli olan grupların “a) 60 yaş üzerindeki vatandaşlar b) 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar c) Başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar” şeklinde sıralandığı açıklamaya göre alınan diğer önemli kararlar ise şöyle:

-60 yaş üzerindeki vatandaşlarımız ile gebelerin tam aşılı olmalarının son derece önemli olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. İleri yaştaki vatandaşlarımız ve anne adaylarımızın aşıları eksik kalmamalı.

-Okullarda salgına yönelik rastgele taramaların durumu değerlendirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığımızla işbirliği içinde taramaların devam ettirilmesi salgının seyri açısından önemli bir gösterge olarak görülmüştür.

-Mevcut aşılama durumu da değerlendirilmiştir. 1 doz aşılı olanların tüm nüfusa oranı %67, 2 doz aşılı olanların oranı ise %59’dur. Toplumsal bağışıklığı sağlayabilmek için bu oranın %70’in üzerine çıkarılması gerekmektedir.

-Salgın sona ermeden ve toplumsal bağışıklık elde edilmeden tedbirlerden vazgeçilmemeli.”

“Nöbet düzenlemelerinin yasal mevzuatımıza uygun sürdürülmesini istedim”

Bakan Koca, sağlık çalışanlarına da seslenerek geçen günlerde 81 ilin il sağlık müdürlüklerine asistan hekimlerin nöbet saatlerine ilişkin gönderdiği yazıyı hatırlattı. Durumu, çeşitli illerin il sağlık müdürlerinden ve hastane başhekimlerinden aldığı bilgilerle yakından takip ettiğini söyleyen Koca, “Uygulamada karşılaştığımız fazla çalışma süreleri ve nöbet düzenlemelerinin yasal mevzuatımıza uygun ve insani koşullarda sürdürülmesini istedim. En geniş anlamda sağlık çalışanlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik olan çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.

“Sadece KPSS sınavı sonuçlarına göre yerleştirme yapacağız”

Uzmanlık asistanlarının çalışma koşulları ile ilgili çalışma başlatıldığını söyleyen Koca, konuyu tüm tarafların fikrine, tecrübesine ve görüşüne müracaat ederek incelediklerini belirtti. Uzmanlık eğitimin önemli olduğuna değinen Koca, mülakat yapılmadan sağlık çalışanı alınacağına dair haberi ise şöyle duyurdu:

Sağlık çalışanlarından oluşan bu büyük aileye yeni üyelerin katılacağı müjdesini daha önce vermiştim. Bu konuda da çok yakında güzel haberleri öğrenmiş olacaksınız. Heyecanla aramıza katılmayı bekleyen genç kardeşlerim, beklediğiniz günün yaklaştığını ifade etmek isterim. Mülakat yapmadan sadece KPSS sınavı sonuçlarına göre yerleştirme yapacağız.”

Turkovac için gönüllü çağrısı yinelendi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Kendi aşımız kendi gücümüzdür” diyerek Turkovac aşısı için gönüllü olma çağrısını şu cümlelerle yineledi: “Ülkemizin gururu yerli aşımız Turkovac’ın seri üretime geçmesi için halen gönüllülere ihtiyacı var. Bu gücü hayata geçirmek için 18-59 yaş arası iki doz aşı olmuş sağlıklı vatandaşlarımız hatırlatma dozu için gönüllü olmak üzere en yakın şehir hastanemize müracaat edebilir, enabiz.saglik.gov.tr adresinden ya da e-nabız mobil uygulamasından gönüllü olabilirler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.