Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Çin, Pekin Kış Olimpiyatları öncesi teyakkuzda, Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn’dan salgında dördüncü dalga uyarısı

Aşılanmayanlar nedeniyle koronavirüs salgınının kritik aşamada olduğunu belirten Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, dördüncü dalga uyarısında bulundu. Amerika kıtasında koronavirüse bağlı ölümler ve vaka sayılarında art arda sekizinci hafta da düşüş yaşandı. Çin, Pekin Kış Olimpiyatları öncesi teyakkuz halinde. Suudi Arabistan da Pfizer-BioNTech’in koronavirüs aşısının 5 ile 11 yaş arasındakilere uygulanmasına onay verdi. Oxford Üniversitesi öncülüğünde 37 ülkede yapılan bir çalışmaya göre, koronavirüs 28 milyon yıllık can kaybına neden oldu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn

Almanya Sağlık Bakanı Spahn’den dördüncü dalga uyarısı

Almanya’da yeni kurulacak hükümet işbaşına geçene kadar görevini geçici olarak sürdüren Sağlık Bakanı Jens Spahn, ülkede koronavirüs salgınının kritik düzeyde olduğunu belirterek, dikkatli olunması ve önlemlerin sertleştirilmesi gerektiğini söyledi. Aşı olmayanlar yüzünden büyük bir salgından geçtiklerini belirten Spahn, “Salgın bitti demek için henüz erken. Şu anda aşılanmamışların sebep olduğu bir salgın yaşıyoruz. Daha fazla insan aşı olmuş olsaydı, bugün yoğun bakım ünitelerinde daha az koronavirüs hastası olabilirdi” dedi. Spahn, salgında dördüncü dalganın yaşandığını da sözlerine ekledi. Almanya’da geçen hafta, hastane doluluk oranları hakkında kaygı verici açıklamalar yapılmıştı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri dünkü (3 Kasım) açıklamalarında ise yoğun bakımda 2 bin 220 hasta olduğunu ve bunun haziran ayı başından bu yana en yüksek sayı olduğunu vurgulamıştı.

Amerika kıtasında vaka ve ölüm sayıları sekiz haftadır düşüşte

Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO) çarşamba günkü (3 Kasım) açıklamasında, Amerika kıtasında koronavirüse bağlı ölümlerin ve enfeksiyonların art arda sekiz haftadır düşüşte olduğunu belirtti. PAHO, hastaneye kaldırılan vakaların çok yüksek bir bölümünün aşılanmamış kişiler olduğunu vurguladı. Açıklamada, Kuzey Amerika’da, her üç ülkenin de haftalık vaka ve ölüm sayılarında düşüş olduğu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada’da hastaneye yatışlarda kayda değer bir düşüşün yaşandığı belirtildi. Benzeri bir durum, Güney ve Orta Amerika için de geçerli. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Latin Amerika ve Karayipler nüfusunun yüzde 46’sının tam olarak aşılandığını ve Amerika kıtasındaki ülkelerin çoğunun şimdiden DSÖ’nün 2021 yılı sonu için belirlediği yüzde 40 aşılama hedefine ulaştığını açıkladı.

Pekin Kış Olimpiyatları öncesi önlemler artırıldı

Pekin Kış Olimpiyatları’nın açılışına 100 günden daha kısa bir süre kala Çin, ülkedeki önlemleri artırdı. Limanlardan Çin’e giriş ve çıkışta sıkı önlemler uygulanmaya başlandı. Çin Ulusal Göç İdaresi (NIA) bugünkü (4 Kasım) açıklamasında, vatandaşları acil ve zorunlu olmadıkça yurtdışına çıkmamaları konusunda uyardı. 2020 yılı başından bu yana Çinli turistlerde yaşanan düşüş, küresel turizm pazarında yıllık 255 milyar dolarlık bir boşluk yarattı. Şubat 2022’deki Pekin Kış Olimpiyatları’na katılacak olanların Çin’e giriş ve çıkışında koronavirüs kısıtlamalarının katı bir şekilde uygulanacağı da açıklandı.

Suudi Arabistan da 5 ila 11 yaş arasındakilere Pfizer-BioNTech aşısı uygulanmasına onay verdi

Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Kurumu, Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının 5-11 yaş grubu çocuklara uygulanmasına onay verildiği açıkladı. Kararın, şirket tarafından sağlanan ve aşının özel düzenleyici gereklilikleri karşıladığını gösteren verilere dayandığı belirtildi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) ardından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) bağlı danışma paneli, Pfizer/BioNTech tarafından koronavirüse karşı geliştirilen aşının 5-11 yaş grubu çocuklara uygulanmasını oybirliğiyle tavsiye etmişti.

Koronavirüs 28 milyon yıllık can kaybına neden oldu

Koronavirüs salgınının etkisini değerlendirmek için şimdiye kadar yapılmış en büyük çalışmaya göre, virüs 28 milyon yıllık can kaybına neden oldu. Oxford Üniversitesi öncülüğünde 37 ülkede yapılan araştırma, koronavirüsün etkileriyle ilgili şimdiye kadarki en ayrıntılı değerlendirme oldu. Araştırmada, çoğu ülkede yaşam beklentisindeki önemli düşüşlerin yanı sıra, erken ölümlerden kaybedilen yılların sayısının da arttığı bulundu. Araştırmacılar, veri eksikliği nedeniyle Asya, Afrika ve Latin Amerika’dan çoğu ülkeyi araştırmaya dahil etmedikleri için gerçek rakamlara tam olarak erişilemediğini belirtti. Araştırmayı yöneten Oxford Nüfus Sağlığı Departmanından Dr. Nazrul Islam, bulgularla kendisinin ve ekibinin şoke olduğunu söyledi. Yakınlarını ve meslektaşlarını koronavirüsten kaybettiğini söyleyen Islam, “Her şeyi gözden geçirmek için bir noktada durmak zorunda kaldık. Hayatımda salgın kadar beni şok eden başka bir şey yok” dedi.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.