Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Ertuğrul Candaş: “ABB’nin ODTÜ arazisini bölen yolu inşa etmeye yönelik herhangi bir çalışması yok”

Eski Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Melih Gökçek’in 2017 tarihinde başlattığı, kamuoyunda “ODTÜ yolu projesi” diye bilinen “Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı”, inşaatının başladığı günden bu yana sıkça tartışılmış ve gündeme getirilmişti. Son dönemde ise ABB proje için ihale açmış, ihalenin açılmasının ardından meslek odaları, ODTÜ öğrencileri ve mezunları belediyeye tepki göstermişti. Harita ve Kadastro Mühendisleri Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası açılan ihaleyi yargıya taşımıştı. ABB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Ertuğrul Candaş, tartışmalı ODTÜ yolu projesi hakkında Medyascope‘a konuştu.

Kamuoyunda sıkça gündeme gelen, ODTÜ ormanını ikiye bölecek yol projesinin imar planının kaldırılması için kurumlar nezdinde çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Ertuğrul Candaş, şunları söyledi:  

“ABB’nin ODTÜ arazisini doğu-batı ekseninde bölen yolu inşa etme yönünde herhangi bir çalışması yok”

“Halihazırda ODTÜ arazisi içinden geçen iki ayrı yol güzergâhı mevcut. Her iki yol güzergâhının da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış imar planları var. İmar planları hâlâ yürürlükte. Söz konusu iki yol güzergâhından biri ODTÜ arazisini doğu-batı ekseninde bölen ve Bilkent Kavşağı ile Çukurambar Öğretmenler Caddesi’ni birbirine bağlayan yol güzergâhı. ABB’nin bu güzergâhtaki yolu inşa etme yönünde herhangi bir çalışması yok. Aksine, bu yol güzergâhının imar planlarından kaldırılması için ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunuyoruz. Nitekim, konuyu hem ODTÜ Rektörlüğü’ne, hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na resmi bir yazı ile bildirdik.”

“İhalesi yapılan kısım ODTÜ arazisi dışında kalan kısımdır”

Bilkent-İncek yol projesi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından yeniden ihaleye açılmıştı. Uzun süreli tartışmalara ve yargı süreçlerine konu olan ODTÜ yolu için açılan ihale sonuçlandı ve ihaleyi 39 milyon 344 bin TL bedelle Haslan İnşaat Mühendislik Enerji Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Diyar Sur İnşaat Nakliye Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazandı. İhalenin ODTÜ ormanının dışında kalan arazi için açıldığını belirten Ertuğrul Candaş, şu bilgileri paylaştı:  

“Bilkent Şehir Hastanesi-İncek Bulvarı-Çevre Otoyolu Bağlantısı’ güzergâhı yaklaşık 11 kilometre uzunluğunda. Konya yolunun alternatifi olarak planlandı ve ODTÜ arazisinden geçen yaklaşık 4,5 kilometre uzunluğundaki kısım daha önceki belediye yönetimi tarafından açıldı. Geriye kalan 6,5 kilometrelik kısmın yol yapım ihalesi ABB’de bu yıl gerçekleştirildi. ODTÜ arazisi içinden geçen 4,5 kilometrelik kısımla, ihalesi yapılan kısım ayrı ayrı yerler. İhalesi yapılan kısım ODTÜ arazisi dışında kalan kısım.”

“ODTÜ arazisinden geçen yola ilişkin yeni dönemde hiçbir imar planı ABB Meclisi’nden onaylanmamıştır”

Yol projesinin CHP, İYİ Parti, AKP ve MHP’nin oybirliğiyle ABB Meclisi’nden geçmediğini vurgulayan Candaş, “ODTÜ arazisinden geçen yola ilişkin yeni dönemde hiçbir imar planı ABB Meclisi’nden onaylanmamıştır. Yukarıda da zikredildiği üzere, ODTÜ arazisinden geçen yol güzergâhının imar planı zaten mahkeme kararıyla yürürlüktedir. Yeniden imar planı onaylanmasının gereği yoktur. 12 Ağustos 2020 tarihinde alınan imara ilişkin meclis kararı, ODTÜ arazisinden geçen kısım için değil, güzergâhın devamı niteliğinde olan başka bir yere ait imar planıdır” dedi. 

“Mahkeme kararlarına göre yol güzergâhı kamu yararına”

ODTÜ mezunları ve meslek odaları birçok defa Ankara’nın bu yol projesine ihtiyacı olmadığını belirtmişti. Konuya ilişkin konuşan Candaş, mahkeme kararına atıfta bulunarak şunları söyledi: 

“Mahkeme kararlarına göre yol güzergâhı kamu yararınadır, ana aks niteliğindedir, başka alternatifi yoktur, üst ölçekli planlarına aykırılığı bulunmamaktadır, yol profilinin 50 metre olması yerindedir, 35 metre ya da 25 metre olamayacak niteliktedir, yol parçacıl nitelikte planlanmamıştır, aksine Ankara kent bütünü çerçevesinde ele alınarak planlanmıştır.”

Harita ve Kadastro Mühendisleri ve Şehir Plancıları odalarının Ankara şubeleri ile Mimarlar Odası, ODTÜ yolu projesi ihalesinin iptali için 6. İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu. Candaş, mahkemenin davanın ehliyet yönünden reddine karar verdiğini belirtti:

“Davanın açılmasında davacıların ehliyetli olmadığı sonucuna varılmış”

“Ankara 6. İdare Mahkemesi, söz konusu odaların açtığı davaya ilişkin 13.10.2021 tarihinde, davanın ehliyet yönünden reddine karar vermiştir. Karar gerekçesinde, ‘Dava konusunun harita ve kadastro mühendisliği, mimarlık ve şehir plancılığı meslekleri ile ilişkili olmadığı, dava konusu ihale ile davacı odalar arasında somut, güncel ve meşru bir menfaat alakasının bulunmadığı, ihale konusu için odaların kuruluş amaçları, şehir planlaması ve mimarlık ile doğrudan bir ilgisinin bulunmadığı anlaşıldığından, iş bu davanın açılmasında davacıların ehliyetli olmadığı sonucuna varılmıştır’ denilmektedir.”

“ABB birilerine rant sağlamak amacıyla imar çalışmaları yapmayı reddetmektedir”

Candaş sözlerine şöyle devam etti: 

“Halihazırda, 11 kilometrelik yolun bir tarafında bulunan Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay binaları, diğer tarafında bulunan şehir hastanesi binası ve bölgede oluşan aşırı trafik, diğer taraftan bu yolun Niğde-Adana otobanına bağlanacak olması, yolun ivedi bir şekilde tamamlanmasını gerekli kılmaktadır. Uygulanabilir bütün önerilere açık olduğumuzu yineleyerek ABB’nin yeni yönetimi, hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalarak, mahkeme kararlarını dolanmadan, katılımcı, şeffaf, kamu yararını önceleyen, rant projelerini reddeden bir anlayışla hizmet etmeyi sürdürecektir.”

ABB’nin birilerine rant sağlamak için imar çalışmaları yapmadığını söyleyen Candaş, “ABB’nin yeni yönetim anlayışı, birilerine rant sağlamak amacıyla imar çalışmaları yapmayı reddetmektedir. Bu konuda ABB Meclisi’nde bulunan tüm siyasi partiler uzlaşmıştır. Bu gerçek göz ardı edilerek rant çetelerine yönelik çalışmalar yapıldığını iddia etmek tam bir akıl tutulmasıdır” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.