Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson, Sports Illustrated’a yazdı: “Xavi, Barcelona’nın teknik direktör geleneğinin yarattığı kehanet ile dönüyor ama takımın eski günlerine dönmesi için daha fazlasına ihtiyacı var”

Barcelona’nın efsane eski futbolcusu Xavi Hernandez, El-Sadd kulübündeki performansının ardından 2,5 yıllık sözleşmeye imza atarak Katalan temsilcisinin yeni teknik direktörü oldu. Jonathan Wilson’ın Sports Illustrated için kaleme aldığı “Xavi Needs More Than Destiny to Restore Barcelona to Glory/Xavi, Barcelona’nın teknik direktör geleneğinin yarattığı kehanet ile dönüyor ama takımın eski günlerine dönmesi için daha fazlasına ihtiyacı var” başlıklı yazısını Medyascope Spor Servisi’nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Xavi, Barcelona’nın teknik direktör geleneğinin yarattığı kehanet ile dönüyor ama takımın eski günlerine dönmesi için daha fazlasına ihtiyacı var

Xavi’nin bir noktada Barcelona’nın teknik direktörü olacağından kimsenin şüphesi yoktu. Tek soru, bu durumun ne zaman gerçekleşeceğiydi. Görünen o ki Katar kulübü El-Saad’ın cuma günü Xavi’nin ayrılığına izin vermesi ve veda görüntülerini yayınlaması ile sorun çözüldü. İhtiyaç anında Camp Nou’ya bir mesih olarak dönüyor. Sembolik olarak, o iş için mükemmel bir figür. O, anlatının talep ettiği kahraman. Ancak futbol her zaman anlatının taleplerine uymaz. Ne de olsa, Barcelona’nın Avrupa Kupası’nı ilk kez kazandığında başarının bir parçası olan Ronald Koeman, her zaman Camp Nou’ya aday görünen başka bir teknik direktördü.

Xavi’nin Barcelona’lı olduğu tartışılmaz. Onun soyağacı kusursuz. Barselona’dan yaklaşık bir saat uzaklıktaki Terrassa’daki sokaklarda futbol oynamaya başladı. Henüz altı yaşında bir Barcelona scout’u tarafından keşfedildi ve 11 yaşında kulüp ile sözleşme imzaladı. La Masia’da eğitim gördü. Barcelona’daki ilk maçlarına Louis van Gaal teknik direktörlüğünde ve Pep Guardiola’nın sakatlıklarla mücadele etmeye başlamasıyla birlikte çıktı.

Van Gaal, Xavi’yi derinden oyun kuran bir orta saha oyuncusu olarak gördü. Ancak Frank Rijkaard teknik direktörlüğe geldiğinde Edgar Davids’i keserek Xavi’nin daha gelişmiş bir rolde oynamasına izin verdi. Xavi’nin kariyeri böylelikle başlamış oldu. İspanyol futbolcu, mücadeleciliğinin derin bir geçmişe sahip olduğunu ve başarıya ulaşmak için gerekli olan bağlılık düzeyini açıkça ortaya koyduğunu açıkladı. O dönemlerde Barcelona’nın ise ”futbolun ruhu için savaştığını” söyledi. 

O andan itibaren, Xavi, önce Rinus Michels ve ardından Johan Cruyff tarafından Barcelona’da ortaya konan futbol stilinin ateşli bir savunucusu oldu.

Rinus Michels’ten – Johan Cruyff’a, Cruyff’tan – Joseph Guardiola’ya, Guardiola’dan – Xavi Hernandez’e Barcelona geleneği

”Bu bir Ajax modeli. Her şey ‘rondo” ile ilgili. (Rondo: Oyuncuların bir daire içine toplanıp ısınması ve ortada daha az sayıda oyuncunun verilen pasları kesmeye çalışması). Rondo, rondo, rondo. Her gün rondo. Var olan en iyi antrenman metodu. Sorumluluk almayı ve topu kaybetmemeyi öğrenirsin. Ortaya geçersen, seni küçük düşürürler ve sana gülerler.”

Xavi’nin diğer takımların Barcelona’yı durdurmak için defansif oynamasından neredeyse rahatsız olduğu zamanlar oldu. Bu durum, Xavi’yi zaman zaman kendini beğenmiş biri olarak gösterebilir. Ancak aynı zamanda 2010-2011 sezonunda Guardiola yönetiminde zirvede olan Barcelona, sadece başarıyı değil, başarının elde ediliş yollarını da takdir ediyordu. 

2011’de The Guardian‘a verdiği bir röportajda ”Bu gerçeği sevdim” dedi. ”Ben romantiğim. Yeteneğin ve teknik kabiliyetin fizik kondisyondan daha değerli görülmesi hoşuma gidiyor. Futbol kazanmak için oynanıyor ama bizim tatminimiz de iki katına çıkıyor. Diğer takımlar kazanıyor ve mutlular ama gerçekler aynı değil. Kimlikleri eksik. Sonuç, futbolda her zaman gerçekleri yansıtmaz. Geçen sezon Inter’den daha iyiydik ama kazanamadık. Ancak skordan daha büyük ve daha kalıcı bir şey var: Miras. Inter, Şampiyonlar Ligi’ni kazandı ama kimse onlardan bahsetmiyor.”

Mart ayında Barcelona’ya başkan olarak geri dönen Joan Laporta, her zaman Xavi’yi teknik direktörlüğe getirmek istedi. Bu isteğin sebebi, 2008’de Guardiola’yı teknik direktörlüğe getirmesiyle aynı mantığa sahip: Kulübü köklerine döndürmek. Ama çok önemli farklar var. Guardiola, iki yıl önce Şampiyonlar Ligi’ni kazanan bir takımı devralmıştı. Takımında yedi La Masia mezunuyla Şampiyonlar Ligi’ni kazanmaya devam etti ve o yıllarda mali kriz yoktu. Xavi ise kriz içindeki bir takımı devralıyor. Genç futbolcular, eski yıldızlar (eski takım arkadaşları Jordi Alba, Sergio Busquets ve Gerard Piqué hâla oynuyor) ve potansiyeli olan fakat henüz tam anlamıyla kendini ispat edememiş Memphis Depay ve Frenkie De Jong gibileri var. Ancak bu, her şey rağmen hafızalarda yer eden en güçsüz Barcelona kadrosu.

Bir de Xavi’nin kendisi var. Şu anda 36 maçlık yenilmezlik serisinde olan El-Sadd ile yerel lig ve kupalar kazandı. Ancak Katar, İspanya; Katar Yıldızlar Ligi, La Liga ve AFC Şampiyonlar Ligi de UEFA Şampiyonlar Ligi değil. Guardiola’nın Cruyff için harika bir oyuncu olduğu gibi, o da Guardiola’nın takımında harika bir oyuncuydu. Ancak kutsal kitabı okuması, mutlaka anladığı veya onu nasıl hayata geçireceğini bildiği anlamına gelmiyor. 

Yine de, teknik direktör olarak döneceği her zaman önceden biliniyordu. Barcelona’nın Guardiola yönetimindeki zirve yıllarını anlatan ”Take the Ball, Pass the Ball” isimli 2018 yılındaki belgeselde, Barça yedek kulübesindeki bir sonraki büyük akıl olacağı anlatılıyor.

Barcelona’nın eski yıldız beki ve Xavi’nin Barcelona’nın altın çağındaki takım arkadaşı Dani Alves, Xavi için şöyle konuşmuştu: ”Bu durum biraz en iyi arabaları andırıyor. İlk harika model, Cruyff’tu. Pep de ikinci en iyi modeldi. Xavi de döndüğünde aynı klasmanda olacak. En iyi üçüncü model olacak.”

Johan’ın oğlu ve şu anda Barcelona’da yönetim danışmanı olarak görev yapan Jordi Cruyff ise Xavi için şunları söylemişti: ”Xavi, babamın zihninde sınıfın her zaman en akıllı ve en zeki öğrencisiydi. Tek sorun şu ki herkes Xavi’nin Barcelona’ya dönmesini istiyor. Bu yüzden üzerindeki baskı çok yüksek. Ancak Pep’in yaptığı gibi yavaş yavaş ve sakin bir şekilde kendi yolunu çizebilirse başarılı olacağına inanıyorum. Ve umarım Xavi, bir gün bunu yapabilir.”

Xavi, kehanetin gücüyle geri dönüyor. Ancak teknik direktörlüğe getirilmesi büyük bir kumar olacak. Çünkü önünde aşması gereken zorlu bir görev var. 

Yazan: Jonathan Wilson

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Kaynak: https://www.si.com/soccer/2021/11/05/xavi-barcelona-manager-return-guardiola-cruyff

Xavi’nin rekoru ile ilgili haberimiz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.