Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Okullar ara tatile girdi – Veli Der: “Salgında yüz yüze eğitimde en az 22 eğitim emekçisi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi”

Yüz yüze eğitimde 10. hafta tamamlandı, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında ilk ara tatil bugün (12 Kasım) başlarken Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), “Salgında yüz yüze eğitimde ara tatil” raporunu açıkladı. Veliler, çocuklar, öğretmenler ve eğitim emekçilerinin salgında bir kez daha yalnız bırakıldığının belirtildiği raporda, en az 22 eğitim emekçisinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği vurgulandı.

Yüz yüze eğitim sürecinde yüzlerce sınıfın karantinaya alındığına dikkat çekilen raporda, “Tespit edebildiğimiz en az 22 eğitim emekçisi salgında yüz yüze eğitimde Kovid-19 nedeniyle yaşamını kaybetti. Hayatını kaybeden eğitim emekçilerinin ailelerinin, meslektaşlarının, öğrencilerinin acısını paylaşan tek bir açıklama dahi yapılmadı. İl il karantinaya alınan sınıfların, pozitif tanısı konulan, temaslı olan öğrencilerin, eğitim emekçilerinin bilgisi paylaşılmadı” denildi.

Salgın sürecinde yüz yüze eğitimde hafta hafta yaşananlar şöyle özetlendi:

*Ek derslik, yeterli sayıda okul yapımı sağlanmadı. Yeterli öğretmen ataması yapılmadı. Ders süreleri kısaltılmadı. Sınıflar seyreltilmedi. Hijyen, fiziki mesafe, havalandırma ile ilgili önlemler alınmadı. Salgında yardımcı personel sayısının daha da artırılması gerekirken 2020-2021 eğitim-öğretim yılından önce İŞKUR tarafından MEB’ e 90 bin kadro ayrılmasına rağmen salgında yüz yüze eğitimde yalnızca 42 bin kadro ayrıldı. Örneğin Manisa’da 2020-2021 eğitim öğretim yılında 900 olan temizlik görevlisi sayısı 308’ e düşürüldü.

*Yüz yüze eğitimde alınması gereken önlemler için ayrılmayan kaynaklar salgının başından itibaren olduğu gibi “ekonomik öncelikler” için kullanıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Fatih Projesi kapsamında 78 bin 500 etkileşimli tahta ve 16 bin masaüstü bilgisayar ihalesi yaptı.

*4 Eylül tarihinde 2017’de yayınlanan yönetmelik kaldırılarak yükseköğretim yurdu bulunan kimi vakıf ve derneklerin desteklenmesi için yeni yönetmelik yayımlandı. Üniversite öğrencilerinin salgınla daha da artan barınma sorununa ve en temel kamusal haklarına kaynak ayırmak yerine vakıf ve derneklere kaynak aktarılması kararı açıklandı.

*Yüz binlerce çocuğumuzun salgında öğretmen ihtiyacı daha da artmış ve MEB’in verileri ile en az 170 bin öğretmene ihtiyaç varken yalnızca 15 bin öğretmen atamasının yapılacağı açıklandı. MEB’in yayımladığı atama takvimi üzerinden ise 15 bin öğretmenin hemen göreve başlatılması yerine Şubat 2022’de göreve başlatılacakları açıklandı.

*MEB, 2020-2021 istatistikleri açıklandı ve kamu okullarında derslik başına düşen öğrenci sayısı 25,5 iken özel okullarda 9,4 olduğu verileri paylaşıldı. Açıklanan veriler kamu okulları ile özel okullar arasında eğitimde yaşanılan eşitsizliğin sağlık hakkı açısından da ne denli ciddi boyutlara ulaştığını ortaya çıkardı.

*Yayınlanan verilerde son bir yılda öğrenci sayısının 155 bin 938 azaldığı yer aldı. Ciddi bir okul terki sorunu somut bir gerçeklik iken öğrencilerin okullara dönüşü için gerekli önlemler alınmadı ve son yayınlanan verilerle bu sayı 675 bine ulaştı.

Salgında 12 bin 535 öğretmen işini kaybetti

*MEB istatistiklerine göre işten çıkarma yasağı olmasına rağmen özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim emekçilerinin hakları korunmadı, 12 bin 535 öğretmen işini kaybetti.

*MEB, 1-3 Aralık’ta Milli Eğitim Şûrası’nın gerçekleşeceğini açıkladı. Şûra başlıkları arasında “Salgın ve Eğitim” yer almadı. Yapılan açıklamalar sonrası şûranın temel gündemlerinden birinin okul öncesinde 4-6 yaşta Kuran kurslarının zorunlu eğitim kapsamına alınacağı başlığı olacağı kesinleşti.

*Yüz yüze eğitimin yalnızca üçüncü haftasında en az bin 630 sınıf karantinaya alındı, en az 643 öğretmenle 5 bin 358 öğrenciye pozitif tanısı kondu.

*Müfredat seyreltilmedi. Öğrenciler yine tüm müfredattan sorumlu sayıldı. MEB 8. ve 12. sınıflardan sonra 7. ve 11. sınıflar için de destekleme ve yetiştirme kursları açılması kararı aldı. Milyonlarca çocuğumuz uzaktan eğitime erişememesine, salgında öğrenme kaybı yaşayan milyonlarca öğrenci varken, eğitimde eşitsizlikler son derece derinleşmesine rağmen ve yapılması gereken tüm öğrencilere nitelikli bir telafi programı iken sınav merkezli eğitim ısrarla sürdürüldü.

* MEB, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Bu değişiklikle il ve ilçelerde sivil toplum kuruluşları ile yapılacak işbirliklerinde genel müdürlüğün görüşünü alma şartı kaldırıldı ve özel kurumlarla birden fazla ilde işbirliği yapılmasının önü açıldı. Bu değişiklikle vakıf ve derneklerle yapılan protokol ve işbirliklerinin önü daha da açıldı.

Altı milyon öğrenci uzaktan eğitime ulaşamadı

*Salgının ilk yılında üç öğrenciden birinin (6 milyon) uzaktan eğitime ulaşamamasına, karantinaya alınan sınıflarla uzaktan eğitime erişim sorununun devam ediyor olmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı 2022 Yıllık Çalışma Programı’nda yalnızca 664 bin 157 öğrenciye tablet bilgisayar dağıtıldığı açıklandı.

*2020-2021 eğitim öğretim yılına sayılı günler kala servis araçları yönetmeliği değiştirildi. Çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir şekilde okullara ulaşması fiilen ve hukuken engellendi. Salgına rağmen ulaşımın kamusal, ücretsiz ve kamu görevlileri eliyle gerçekleştirilmesi için adım atılmadı. Kapatılan 17 bini aşkın köy okulunun açılmaması sonucunda taşımalı eğitimle okullarına ulaşmaya çalışan Afyon’da beş çocuğumuzu, servis aracının devrilmesi sonrası Kocaeli’de dört yaşamı kaybettik.

* MEB, 26-27 Ekim’de ortaokullarda ve liselerde bazı derslerden kazanım değerlendirme sınavları yapacağını açıkladı. Müfredatta seyreltilme yapılmaması ve yalnızca sınavlarda soru sorulan derslerden bazılarından sınav yapılacak olması sınav merkezli sistem okul terkini da artıracak olmasına ısrarla geçekleştirildi.

* MEB, taslak ders kitaplarının incelenmesine dönük kriterleri güncelledi. “Milli ve manevi değerler gözetilmeli ve toplumun giyim ve hayat tarzı gerçekliğe uygun yansıtılmalı” muğlak maddesi ile kitap yazarları ve yayınevleri baskı altına alındı.

*Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 87 Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan mesleki eğitim merkezinden sonra 164 Organize Sanayi Bölgesi’nde daha mesleki eğitim merkezi kurulacağını açıkladı. Çocuklarımızın kamusal, nitelikli eğitim hakkını elinden alan, onları ucuz işgücü olarak gören tercihin ısrarla sürdürüleceğinin tablosu bir kez daha ortaya çıktı.

*MEB, 18 yaş ve üstü için açık liseden beş dönemde mezun olunabilmesi ile yönelik yaptığı düzenleme ile öğrencilerin örgün eğitim dışına çıkmasının önünü açan bir düzenlemeyi daha yaşama geçirdi. Öğrencileri açık liseye yönlendirmenin, “çocuk işçiliğinin” artışı yönünde yıllardır kesintisiz uygulanan süreç değişmeyen bir eğitim politikası olarak devam ettirildi.

“Ataması yapılmayan öğretmen Fedai Altun elektrik akımına kapılarak öldü”

*Salgında yüz binlerce öğrencimizin öğretmen ihtiyacı daha da artmasına ve bütçede yüzde 1-1,5 oranında bir artışla en az 170 bin öğretmen ataması gerçekleştirilebilecek iken yeterli öğretmen ataması yapılmadı. Ataması yapılmadığı için başka işlerde çalışmak zorunda kalan öğretmenlerden biri olan öğretmen Fedai Altun 23 yaşında, yaşamının en güzel yıllarında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

*Öğrenci Veli Derneği olarak eğitimde yaşanan devasa sorunları yok sayarak 1-3 Aralık’ta gerçekleştirilecek olan 20. Milli Eğitim Şûrası öncesi gerçek sorunlarımızı gündem yapacak ve alternatif bir şûra gerçekleştireceğiz. Çocuklarımızın yaşadığı bu karanlık tabloya son demek için çocuklarımızın eğitim hakkını ve geleceğini doğrudan etkileyecek olan kararların biz velilere rağmen alınamayacağını birlikte haykırmak için tüm velileri, geleceğimizden endişe duyan herkesi şûra öncesi birlikte ses olmaya çağırıyoruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.