Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: “Koronavirüse karşı duyarlılığımızı yitirdik, insanları aşı olmaya ikna etmekte zorlanıyoruz”

Medyascope’a konuk olan enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, son aylarda düşen aşılama oranını, 20 bin civarında seyreden günlük vaka sayılarını ve üçüncü doz aşı tartışmalarını değerlendirdi. Toplumun salgına karşı duyarsızlaştığını ve insanları aşı olmaya ikna etmekte zorlandıklarını belirten Ertuğrul, her gün 200 kişinin ölmesinin büyük bir kriz olduğunu ancak bunun kanıksandığını söyledi. 

“Hastalığa karşı duyarlılığımızı yitirdik, insanları aşı olmaya ikna etmekte zorlanıyoruz”

İnsanların salgından önceki normal koşullarına döndüklerini ve duyarsızlıkla beraber aşılama oranının düştüğünü belirten Prof. Dr. Ertuğrul, aşı karşıtlığının ciddi oranda arttığını ve insanları aşı olmaya ikna etmekte zorlandıklarını söyledi. 

“Her gün 200 insanın ölmesi büyük bir sağlık krizi

Ertuğrul’a göre virüsün ortaya çıkardığı ve toplumdaki hem ekonomik hem sosyal eşitsizliklerle büyüyen bir “sağlık terörü” var. Buna rağmen siyasi otorite sağlık sisteminin tıkanmamasına öncelik veriyor: “’Sağlık sistemi tıkanmadığı sürece sorun yok’ diye düşünüyorlar.”

Ertuğrul, her gün 200 insanın ölmesinin büyük bir sağlık krizi olduğunu ancak bunun kanıksandığını vurgulayarak, “Bir ülkede savaş olsa ve her gün 200 asker hayatını kaybetse yer yerinden oynar. Her gün 200 insanın ölmesi büyük bir sağlık krizi ama toplumda büyük bir yabancılaşma var” diye konuştu.

“Üçüncü doz olumlu ancak ağırlık aşı olmayanlara verilmeli”

Bülent Ertuğrul, iki doz mRNA aşısı uygulananlara altıncı aydan sonra üçüncü dozun açılmasının özellikle risk grubunda bulunanlar için olumlu olduğunu ancak ağırlığın aşı olmayanlara verilmesi gerektiğini belirtti.

“Uyulması gereken kurallar net, ayrıca kısıtlamaya gerek yok”

Salgın döneminde uyulması gereken kuralların net olduğunu fakat uyulmadığını söyleyen Ertuğrul, bunlar dışında başka kısıtlamalara gidilmesine gerek olmadığını vurguladı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.