Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhur İttifakı’nın kaleleri – Rize: “AKP’nin geçmiş yıllarda aldığı oy oranını alma şansı yok”

Cumhur İttifakı’nın kaleleri olan illeri geziyoruz. İlk durağımız AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da memleketi olan Rize.

24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde Rize’de Cumhur İttifakı yüzde 77,44, Millet İttifakı ise yüzde 20,89 oy almıştı.  31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise AKP yüzde 72,99 oranında oyla belediye başkanlığını kazanmıştı. En yakın rakibi CHP ise yüzde 13,34’te kalmıştı.

Kentin temel geçimi çay. Karadeniz’in doğusunda kalan Rize’de, Türkiye’nin yaş çay üretiminin üçte ikisine yakını karşılanıyor.

Rize’de yaşayan herkesin çayla bir şekilde ilişkisi var. Ya çay bahçelerine sahip ya da çay fabrikalarında çalışan bir yakını bulunuyor.

Rize’de tarım denince çay bahçeleri, sanayi denilince de çay fabrikaları konuşuluyor.

Rize sokaklarında gezdiğimizde vatandaşın gündeminin ekonomik kriz olduğunu görüyoruz. Vatandaşlar, AKP’nin ilk yıllarında başarılı olduğunu, günümüzde ise ekonomik açıdan ülkeyi yönetemediğini söylüyor. AKP’yi başarılı bulan vatandaşlar da var. Dolar ve euronun küresel oyunlar nedeniyle arttığını belirtenler de azımsanmayacak sayıda.

AKP’nin geçmiş yıllarda aldığı oy oranını alma şansı yok

Rize’de gazetecilik yapan Gençağa Karafazli’ya göre Rize’de AKP’nin geçmiş yıllarda aldığı oy oranını alma şansı yok.  Karafazli, Rize’nin ilçelerinde de vatandaşların tepkili olduğunu, Erdoğan’ın memleketi olan Güneysu ilçesinde bile bazı vatandaşların AKP ve Erdoğan’a oy vermeyeceklerini söylediklerini anlattı.  

Rize’de AKP’nin bölge politikaları nedeniyle değil, Erdoğan’ın Rizeli olması nedeniyle oy aldığını belirten Karafazli, “2019 yerel seçimlerinde AKP’nin oy kaybettiğini gördük. Dört belediyeyi kaybetti. Üç belediyeyi MHP aldı. Ama bu MHP’nin başarısı değildi. AKP’ye yönelik tepki vardı” dedi.

Rize’de CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi il başkanlarıyla görüştük.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, tüm Rizeliler’in AKP ile özdeşleştirilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Türkiye genelinde vatandaşların açlık, yoksulluk ve yolsuzluk tepkisinin Rize’de de olduğunu belirten Deniz, “AKP döneminde çay üreticileri geçmiş yıllara göre daha kötü duruma geldi” diye konuştu.

İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Özyanık, görüşlerini şöyle dile getirdi: “Rize’de insanlar bu iktidarın yönetemediğini, bir şeylerin yanlış gittiğini görüyor. Alternatif arayışına giriyorlar. Esnaf ziyaretlerine gittiğimizde, birebir görüştüğümüzde insanlar sıkıntılarından bahsediyorlar.”

Saadet Partisi Rize İl Başkanı Muhammet Kaçar da vatandaşların AKP’den kopuşunda ekonominin yanında ahlaki ve manevi yöndeki yozlaşmanın da etkili olduğunu söyledi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.