Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dolar/TL kuru üst üste rekorlar kırarken, üç yıl önce “Dolar 10 TL olur” paylaşımında bulunanların yargılandığı dava devam ediyor

ABD Doları/Türk Lirası kuru 10,00 lirayı aşmışken, ikisi gazeteci 36 kişinin 2018 yılında ekonomik gidişata dair endişeleri içeren haber ve sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla yargılandığı dava sürüyor. Mahkeme hakiminin raporlu olması sebebiyle sanık avukatları mazeret sundu. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Bankacılık sistemi 2001 yılından bu yana karşılaştığı en ciddi döviz krizi ile karşı karşıya.”

“Dolar 7 TL yarın belki 10 TL olur.”

“1 dolar 6,5 TL, yarın 10 TL olacağını kimse garanti edemiyor.”

“Bankalardaki paranızı çekin, özellikle dolar hesabı olanlar zira hepsine çökecek.”

“Dolar bize 3,70 olsun, onlara 10.”

Bu cümleler 2018 yılı ağustos ve eylül aylarına ait haberlerden ya da sosyal medya paylaşımlarından. İçinde bulunduğumuz 2021 yılının Kasım ayında 1 ABD Doları’nın değeri 10 Türk Lirası’nı buldu. Yukarıdaki sözler nedeniyle ikisi gazeteci 36 kişi ise “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla yargılanmaya devam ediyor.

Dava konusu, Bloomberg muhabirleri Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç’ın Ağustos 2018’de Bloomberg.com’da yayımlanan “Turkish banks are said to plan meeting with regulatory saturday” başlıklı haberleri ile 34 kişinin ekonomiye dair sosyal medya paylaşımları.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) şikayeti üzerine başlatılan soruşturma sonucu iddianame hazırlandı. BDDK’nın ihbarcı olarak yer aldığı iddianamede, 36 kişinin “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ekonomik düzen ve istikrarını hedef alır şekilde sermaye piyasalarında ve borsada işlem göre firma kurum ve kuruluşlara ilişkin güvensizliğe yol açan, kaos oluşturacak mahiyette açıklamada bulundukları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ekonomisinin tamamen çökeceğine ilişkin bilimsel delil ve emare olmaksızın asılsız paylaşımlar yaparak piyasalarda güvensizlik oluşturmayı hedef aldıkları” öne sürülüyor.

İddianame İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Yargılama 2019 yılında başladı. 20 Eylül 2019’daki ilk duruşmanın üzerinden iki yılı aşkın zaman geçti. 

Bugün (18 Kasım) yapılması beklenen yedinci duruşma ise hâkiminin raporlu olması nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. İddianamede yer alan haberin yayımlandığı 10 Ağustos 2018’de dolar 5,9 TL’nin üzerinden işlem görüyordu. Bu haberin hazırlandığı dakikalarda ise 1 dolar 10,6. TL.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.