Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunceli Belediye Başkanı Fatih M. Maçoğlu ile söyleşi: “Eğitim ve sağlık ücretsiz hale getirilmediği müddetçe toplumun ihtiyaçlarına cevap vermek zor”

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 6-12 Kasım haftasında vaka artışının en yüksek olduğu il Tunceli. Salgının şehirdeki durumunu Medyascope’a değerlendiren Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, üniversitenin açılmasıyla şehirdeki insan dolaşımının arttığını belirtirken yoğun bakımın dolu olduğunu ve Türkiye’deki sağlık sisteminin insanların ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi. 

“İnsan hareketliliği arttı, tedbirlere uyma açısından bıkkınlık var”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kamuoyu ile paylaştığı verilere göre toplam 83 bin 443 kişinin yaşadığı Tunceli’de 100 bin kişi başına görülen vaka sayısı 71 kişi artarak 414’e ulaştı. Vaka artışını, üniversitenin açılmasına, çevre şehirlerden çok fazla insanın Tunceli’ye gelmesine ve aynı şekilde Tunceli’den diğer şehirlere gidenlerin sayısının artmasına bağlayan Başkan Maçoğlu, tedbirlere uyma açısından da insanlarda bıkkınlık olduğunu belirtti.  

“Tunceli Devlet Hastanesi’nde 7-8 yoğun bakım yatağı olduğunu biliyoruz”

Medyascope’a konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Tunceli Şubesi Eşbaşkanı Kahraman Yörük, şehir merkezinde yalnızca Tunceli Devlet Hastanesi’nin bulunduğunu ve buradaki yedi yoğun bakım yatağının tamamının dolu olduğunu aktarmıştı. Bu bilgiyi de doğrulayan Maçoğlu, yoğun bakımın durumuna ilişkin şunları söyledi: “Yedi-sekiz yoğun bakım yatağı olduğunu biliyoruz. Daha önceki süreçlerde yoğun bakım ihtiyacı duyulduğunda bunu giderecek çalışmalar yapıldı. Yoğun bakımların hepsinin dolu olduğu bilgisini biz de aldık. Sağlık emekçilerimiz bu noktada ellerinden geleni yapıyorlar.”

“Sağlık sektörü ihtiyaçlara cevap veremiyor”

Ülke genelindeki vaka artışını ve sağlık sistemini de değerlendiren Maçoğlu, “Bu ülkede sağlık sektörü gelişse de ihtiyaçlara cevap veremeyecek noktada olduğunu hepimiz biliyoruz. Sağlık giderlerinin yükselmesi ve ücretsiz sağlık hizmeti alınamaması sebebiyle insanlar hastaneye gidemiyor. Tedavi ve ilaçlar pahalılaşınca insanlar hastaneye gitmiyor. Eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlar ücretsiz hale getirilmediği müddetçe, toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek bir anlayış geliştirmek zor. Bu bir sistem meselesi” diye konuştu.

“Bir kişiye aşı dayatmak doğru değil”

Son olarak aşıların zorunlu olması ya da aşı yaptırmayanlara kısıtlama getirilmesi gibi tartışmalara da değinen Maçoğlu, “Aşı yaptırmak istemeyenler olabilir ama o zaman toplumsal ortamlara çok fazla girip o hastalığın parçası olunmamalı. Bir kişiye aşı dayatmak da doğru değil” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.