Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD’in Medya Bakanlığı’nda çalışan Ömer Yetek ifadelerinde iddia etmişti: Cemaat liderleri Yetek ile görüşmediklerini söylüyor

Üç yıl boyunca IŞİD’in Medya Bakanlığı’na bağlı çalışan Ömer Yetek, Türkiye’ye döndükten sonraki ifadesinde, aralarında Nurettin Yıldız ve Alparslan Kuytul’un da bulunduğu kanaat önderleriyle görüştüğünü ileri sürmüştü. Medyascope bu iddiayı cemaat önderlerine sordu. Nurettin Yıldız’ın avukatı, “Bunlar tam anlamıyla deli saçması, hayal ürünü ve ahlaksız bir kurgu” demekle yetindi. Alparslan Kuytul ise kendi adı ile IŞİD’i yan yana getirip üstünde baskı kurulmaya çalıştığını söyledi. Nurettin Yıldız, Alparslan Kuytul ve Abdullah Yolcu, Yetek’i tanımadıklarını, görüşmediklerini belirtti.

Haber: Sema Kızılarslan & Doğu Eroğlu

Yaklaşık üç yıl, İslam Devleti Medya Bakanlığı’na bağlı çalışan Ömer Yetek, 2018’deki emniyet ifadelerinde, Selefi hareketin yalnızca cihat yanlısı kanadıyla değil, diğer Selefi cemaatler ve dini gruplarla da görüştüğünü aktarmıştı. Yetek’in görüştüğünü iddia ettiği isimlerden en tanınmış olanları Furkan Vakfı çevresinden Alparslan Kuytul ve Siyer Vakfı çevresinden Nurettin Yıldız’dı. İslami Etüt Toplantıları bittikten sonra, yani Yetek’in IŞİD’e katılma kararı almasının ardından yaptığı ileri sürülen görüşmelerde ne konuşulduğu Yetek’in ifadelerinde yer almıyordu.

Medyascope, Ömer Yetek’in iddia ettiği görüşmeleri muhataplarına sordu.

Ömer Yetek: “Yıldız, Kuytul, Palevi, Cinisli, Yolcu’yla görüştüm”

Ömer Yetek 31 Ocak 2018 tarihli emniyet ifadesinde, İslami Etüt Toplantıları bittikten sonra, birçok dini cemaat önderiyle görüştüğünü belirtiyor. Yetek’in ifadesindeki ilgili kısım şöyleydi: “Bu namaz organizasyonundan (28 Temmuz 2014 İstanbul-Ömerli’deki Ramazan Bayramı namazı) sonra düzenlemiş olduğumuz toplantılar da son buldu. Ben bu süreç içerisinde İhvan ve Selefi düşüncesinde olan diğer cemaatlerle de çeşitli görüşmeler yaptım. Bu görüşmelerden hatırladığım Abdullah Yolcu isimli şahısla yapmış olduğum görüşme, Hüseyin Cinisli’yle yapmış olduğum birebir görüşme, Nurettin Yıldız’la yapmış olduğum görüşme, Alaaddin Palevi’yle yaptığım görüşme ve Alpaslan Kuytul’la Adana’da yapmış olduğum birebir görüşmedir.”

Medyascope bu iddiayı, Ömer Yetek’in adını andığı kanaat önderlerine sordu. Ulaşmayı başardığımız Abdullah Yolcu ve Alpaslan Kuytul, Ömer Yetek ile görüşmediklerini söyledi. Nurettin Yıldız’ın avukatı “Bunlar ahlaksız bir kurgu” yanıtını verdi.

Yetek’in görüştüğünü iddia ettiği diğer cemaat liderleri Abdullah Yolcu ve Hüseyin Cinisli’yle görüşme çabalarımız başarısızlıkla sonuçlandı.

Kanaat önderleri Yetek’in iddiasına ne dedi?

  • Ömer Yetek’in görüşme iddiasına en kapsamlı yanıtı veren isim, Alparslan Kuytul oldu. Ömer Yetek’in fotoğrafını ulaştırdığımız Alparslan Kuytul, Yetek’i tanımadığını, adını hiç duymadığını ve aralarında bir görüşme olmadığını söyledi. “Ömer Yetek Emniyetteki ifadesinde sizin adınızı niçin zikretmiş olabilir?” sorusunu yönelttiğimiz Kuytul, şu yanıtı verdi:
Alparslan Kuytul

“Görebildiğim kadarıyla Türk derin devleti benimle ilgili iki projeden birini uygulamak istiyor: IŞİD’in tarafıma yönelttiği ölüm tehditleri yoluyla, IŞİD aleyhinde konuşmamı engellemek istiyorlar. Böylece IŞİD’in aleyhinde konuşmazsam, İslami kimliğimden dolayı bana ‘IŞİD destekçisi’ diyebilecekler ve beni bu şekilde susturacaklar. IŞİD aleyhinde konuşursam, ‘IŞİD aleyhinde konuştuğu için IŞİD tarafından öldürüldü’ diyebilecekler ve beni bu şekilde susturacaklar. Sanki ileride yapmayı düşündükleri bir suikasta zemin hazırlıyor gibiler. Belki suikastı kendileri yapacak ama ‘IŞİD öldürdü’ diyecekler. Bunun için de son dört-beş yılda birçok defa polis gönderip, ‘Size IŞİD’den tehdit var, koruma ister misiniz?’ dediler. Ben bunu daha önce birkaç defa açıklamıştım ve ‘Bana bir şey olacak olursa tetikçinin kim olduğunun önemi yok, yaptıran derin devlettir, bunu herkes böyle bilsin’ demiştim. Yani özetle hangi proje tutarsa onu uygulamayı düşünüyor olabilirler.”

  • Aracılar yoluyla haberleştiğimiz Abdullah Yolcu, “Ömer Yetek’i tanımıyorum. Başka bir açıklama yapmayacağım” demekle yetindi.
  • Avukatı aracılığıyla sorularımızı ilettiğimiz Nurettin Yıldız’ın avukatı Ahmet Emin Şahingöz, “Bunlar tam anlamıyla deli saçması, hayal ürünü ve ahlaksız bir kurgu” demekle yetindi.
Nurettin Yıldız
  • İstanbul’da faaliyet gösteren Tevhid ve Sünnet İlimlerini Yayma Derneği çevresinde tanınan Hüseyin Cinisli’ye ulaşmayı başaramadık. Aynı şekilde, İç Anadolu’da etkin bir kanaat önderi olan Alaaddin Palevi’yle de görüşme gerçekleştiremedik.

Selefi hareketin yorumu: “IŞİD’e katılımlar engellenmesin diye görüşmek istemiş olabilir”

Ulaşabildiğimiz isimler Ömer Yetek’i tanımadıklarını, Yetek’in ileri sürdüğü görüşmelerin gerçekleşmediğini söylüyor.

Buna rağmen Yetek’in ifadelerinde cemaat önderlerinden bahsetmesi, Selefi hareket mensuplarına göre iki sebepten ileri geliyor olabilir.

Selefi hareket mensupları arasında öne çıkan ilk görüş, bu beş ismin etki alanını bilen Ömer Yetek’in amacı, cemaat önderlerinin Türkiye’den IŞİD’e önlemesinin önüne geçmek olabilir. Bu görüşü ileri süren kaynağımız, Yetek’in bu cemaatlerle olası görüşme motivasyonu hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor: “Yetek ile IŞİD arasında bir bağ oluştuktan sonra muhtemelen şöyle olmuş olabilir: IŞİD’in zaten böyle bir stratejisi vardır. Diğer İslami camialara gider ve ‘Bizimle olmak ister misiniz?’ derler. Ama Ömer Yetek zaten bu cemaatleri farklı inançtan görür, gidip de onlara ‘Siz İslam Devleti’ni nasıl buluyorsunuz?’ demez. Ama Ömer Yetek’e IŞİD’den bir görev verilmişse, bu cemaatlerin IŞİD’e katılımlara karşı tavır koyup koymayacağını anlamak için Yetek bu isimlerle görüşme yapmayı denemiş olabilir.”

Bir diğer görüş ise Ömer Yetek’in, IŞİD’le aynı çizgiyi benimsemeyen bu isimlerin üzerinde baskı oluşması için emniyet ifadesinde zikrettiği yönünde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.