Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK: “Yaşadığımız kötü sürecin tek sorumlusu, ülkeyi yöneten siyasi iktidardır”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ekonomik krizi protesto etmek için “Geçinemiyoruz, artık yeter” sloganıyla İstanbul’da eylem düzenlendi. Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan DİSK üyesi işçiler, “Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için artık yeter” yazılı pankartın arkasında bir araya geldi. DİSK üyeleri adına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuştu.

“Döviz krizi ile birlikte geçinmek giderek imkânsız hale geliyor”

DİSK olarak işçilerin geçinebilmesi için alınması gereken önlemleri ekim ayından beri anlattıklarını belirten Çerkezoğlu, “Milyonlarca işçi, emekçi, emekli adına, geçinemeyenler, barınamayanlar, iş bulamayanlar adına haykırıyoruz. Ekonomik krizin ve salgının ağır yükü altında karakışa girerken, geçinebilmek için ülkeyi yönetenleri önlemler almaya çağırıyoruz. Tüm bu çağrılarımıza ve somut taleplerimize yanıt verilmedi. Üstüne üstlük yaşadığımız döviz krizi ile birlikte geçinmek giderek daha imkânsız hale geliyor” dedi.

“Dolarla maaş almıyoruz ama doların her artışında iğneden ipliğe zam geliyor”

Artan döviz kurlarının işçilerin yaşamını zorlaştırdığını söyleyen Çerkezoğlu, “Dolarla maaş almıyoruz ama doların her artışında iğneden ipliğe zam geliyor, daha fazla yoksullaşıyoruz, alım gücümüzü daha fazla kaybediyoruz. Çünkü bu ülkenin bütün kaynaklarına peşkeş çektiği ve dolar garantili ödemeleriyle emeğimizi akıttıkları üç-beş müteahhit değiliz. 20 yıllık politikanın bugün Türkiye’yi getirdiği yer bu. Yaşadığımız bu kötü sürecin tek bir sorumlusu var, o da ülkeyi yöneten siyasi iktidardır, AKP’dir” diye konuştu.

“Asgari ücret en az net 5 bin 200 TL olmalı”

Türkiye’nin asgari ücretliler toplumu haline geldiğini belirten Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Emeğimize ve ekmeğimize sahip çıkmak için hep birlikte mücadelemizi büyüteceğiz. Yoksullaştığımız bu süreçte yaşanan tüm kayıplar önümüzdeki günlerde belirlenecek olan asgari ücretle mutlaka giderilmeli. Asgari ücret işçinin ailesiyle birlikte hazırlanmalı, enflasyon, dolar, altın fiyatı karşısındaki kaybı mutlaka giderilmeli. İnsanca yaşanacak bir asgari ücret belirlenmeli. O yüzden 2022 yılı için asgari ücretin en az net 5 bin 200 TL olması gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz. Bu talebi önümüzdeki günlerde her yerde yükselteceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.”

“Demokrasi işçinin ekmeğidir”

İşçi sınıfının kendi hayatı hakkında söz sahibi olabilmesi için mücadele ettiklerini belirten Çerkezoğlu, “Demokrasi işçinin ekmeğidir, demokrasinin olmadığı yerde emeğin hakkı olmaz. O nedenle biz burada ücreti konuşurken aslında demokrasiyi konuşuyoruz. Asgari ücreti konuşurken aslında demokrasiyi konuşuyoruz. Başkanlık rejimi adı altında Türkiye’nin bütün demokratik birikiminin, var olan kırıntılarının bile ortadan kaldırıldığı, ülkede yaşayan 83 milyonun hakkında tek bir kişinin karar verdiği bu yönetim biçimini ortadan kaldırmak, işçinin emek ve ekmek mücadelesi verdiğinin kendisidir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.