Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da son 10 yılın en büyük maden faciası: Aralarında kurtarma görevlilerinin de bulunduğu 52 kişi hayatını kaybetti

Rusya’da son 10 yılın en büyük maden faciasında en az 52 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Kaza, dün havalandırma bacasındaki kömür tozunun alev alması ve boruyu madeni duman ile doldurması sonucu 11 kişinin hayatını kaybetmesi ile başladı.

Perşembe günü (25 Kasım) Listvyazhnaya madeninde yaşanan maden kazasında en az 52 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer kazanın havalandırma bacasındaki kömür tozunun alev alması ve boruyu madeni duman ile doldurması sonucu yaşandığını bildirdi. 

Perşembe günü akşam saatlerinde kayıp madencileri bulmak adına bir kurtarma çalışması başlatıldı ve kurtarma ekipleri 14 madencinin cansız bedenine ulaştı. Kurtarma çalışması esnasında bazı görevlilerin dumandan zehirlenerek hayatını kaybetmesi ile kurtarma çalışmaları durduruldu. 

Rusya’daki Başsavcı Yardımcısı Dmitry Demeshin gazetecilere verdiği demeçte, yangının büyük olasılıkla bir metan patlamasından kaynaklandığını söyledi.

Yerel haber ajansları, Listvyazhnaya madeninde hayatta kalan başka birini bulunma şansının olmadığını bildirdi.

“Madenden halen çıkamayanlar var”

Olayın yaşandığı esnada, Moskova’nın yaklaşık 3 bin 500 km doğusundaki Kemerovo bölgesinde yer alan Listvyazhnaya madeninde 285 kişi bulunuyordu. Ekipler, 239 madenciyi enkaz altından çıkarmayı başardı.

Yetkililer, 49 kişinin yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını söyledi. Yaralılardan bazılarının dumandan zehirlendiği ve dördünün durumunun kritik olduğu söyleniyor.

Madenden hala çıkamayan çok sayıda madenci olduğu belirtiliyor. Madende tehlikeli derecede metan seviyelerinin tespit edilmesi olası bir patlama korkusuna neden olduğu için kurtarma operasyonları askıya alındı.

Maden müdürü dahil olmak üzere üç kişi güvenlik kusuru iddiasıyla tutuklandı

BBC’nin haberine göre, maden müdürü de dahil olmak üzere üç kişi güvenlik kusurları iddiasıyla tutuklandı. 

2004 yılında Listvyazhnaya madeninde bir metan gazı patlaması nedeni ile 13 kişi hayatını kaybetmişti. 

Rusya’da 2016 yılında hazırlanan bir raporda yetkililer, ülkedeki 58 kömür madeninden yüzde 34’ünün güvenli olmadığını bildirmişti. Rus basını, Listvyazhnaya madeninin 2016 yılında hazırlanan listede tehlikeli olarak nitelendirilmediğini belirtti

Vladimir Putin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yetkililerin mümkün olduğu kadar çok insanı kurtarabileceklerini umduğunu söyledi ve olayı “büyük bir trajedi” olarak nitelendirdi.

Derleyen: Berkcan Tuner  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.