Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu: “Tahir Elçi cinayetinin arkasındaki iradenin ortaya çıkması için çabamız sürecek”

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden altı yıl geçti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin yargı sürecine dair Medyascope’a konuştu. Tanrıkulu, “Aşağı yukarı katillerin kim olduğunu biliyoruz. Arkasındaki iradenin de ortaya çıkarılması gerektiği konusunda Diyarbakır Barosu’nun, ailesinin ve bizlerin ısrarlı çabası sürecek” dedi.

Medyascope‘a konuşan Tanrıkulu’nun açıklamaları şöyle:

“Tahir Elçi dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun ifadesiyle bir siyasal suikasta kurban gitti. Bunun bir suikast olduğu konusunda hem Diyarbakır Barosu’nda hem de bizlerde çok haklı görüşler var. Olayın olduğu gün çok rahatlıkla sağ yakalanması mümkün olan iki örgüt üyesini 12 kilometre boyunca durdurmayan ve Tahir Elçi’nin vurulduğu yere kadar takip eden, iki polisin de yaşamını yitirmesine neden olan olayın ardından Tahir Elçi maalesef yaşamını yitirdi. Bu böyle tesadüfen meydana gelmiş bir olay değil. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı o dönem delillerin toplanmasında ve etkili bir soruşturma yapmada maalesef uzak kaldı. Deliller toplanamadı. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi ama deliller noktasında herhangi bir adım atılması noktasında istekli davranılmadı. Soruşturma yıllarca sürüncemede bırakıldı. En son, Diyarbakır Barosu’nun ısrarlı çabaları sonucunda, Londra merkezli adli tıp kurumunun raporundan sonra dava açılmak zorunda kalındı.

“Israrlı çabamız sürecek”

“Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı, yargılama Diyarbakır’da yapılıyor ama mahkeme heyetinin tutumu, gerçeği aramaktan ve gerçeği ortaya çıkarmaktan, adaleti gerçekleştirmekten çok uzakta bir tutum, hep beraber gördük” diye konuşan Tanrıkulu, şöyle devam etti:

“Halen görevde olan polis memurları var, yargılanan polisler Diyarbakır’a gelmediler. Müdahillerin ısrarlı taleplerine, çok yakında olmalarına, Malatya’da, Elazığ’da görev yapmalarına rağmen Diyarbakır’a gelmediler ve müdahillerin sorularına muhatap olmadılar. Adeta yargıdan kaçırılan görünüm ortaya koydular.

Biz aşağı yukarı katillerin kim olduğunu biliyoruz. Arkasındaki iradenin de ortaya çıkarılması gerektiği konusunda Diyarbakır Barosu’nun, ailesinin, bizlerin ısrarlı çabası sürecek. Tahir Elçi şiddetin, çatışmanın bu bölgede olmaması için çaba gösteriyordu, çok önemli bir hukuk, adalet emekçisiydi. Tam da bu dönemde, bütün bu sorunların çözümüne büyük katkı vereceği sırada aramızdan alındı. Biz gerçeğin ortaya çıkması için Diyarbakır Barosu ile mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Gelecek duruşma 12 Ocak 2022’de

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare’nin önünde açıklamada bulunduğu sırada vurularak hayatını kaybetmişti.

Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin üçü polis dört kişinin yargılandığı dava Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Gelecek duruşma 12 Ocak 2022’de.

  • Fotoğraf: Meclis Taksi programından. Tanrıkulu ile Elçi, siyasetçilerin taksi şoförlüğü yaptığı bir program esnasında Tanrıkulu aracı kullanırken tesadüfen karşılaşıyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.