Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Ankara’da Ev ve İş Arası Yolculuğun Toplumsal Cinsiyeti” araştırması üzerine Pınar Kaygan ve Asuman Özgür Keysan ile söyleşi: “Birçok kadın toplu taşıma kullanırken cinsel tacize maruz kalıyor”

“Ankara’da Ev ve İş Arası Yolculuğun Toplumsal Cinsiyeti: Kadınların Toplu Taşımanın Tasarımına Yönelik Deneyimleri, Stratejileri ve Çıkarımları” başlıklı araştırmanın yazarları Güney Danimarka Üniversitesi’nden Pınar Kaygan ve Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Asuman Özgür Keysan ile Ankara’da toplu taşıma kullanan kadınların yaşadığı sorunları konuştuk. 

Dünyanın birçok yerinde benzer araştırmaların yapıldığını ve araştırma sonuçlarına göre kadınların toplu taşımayı kullanırken benzer önlemler aldığını belirten Asuman Keysan, proje kapsamında şehrin farklı semtleri arasında uzun süreli ve çeşitli araçlarla aktarma yaparak sabah-akşam toplu taşıma kullanan, ev hizmetinde çalışan kadınlarla, akşam ve gece şehir merkezinden evine veya yurduna dönen üniversite öğrencisi kadınlarla, son olarak toplu taşımayı şehrin yoğun saatlerinde kullanmayan 65 yaş üstü kadınlarla görüştüklerini söyledi. 

“Kadınlar, toplu taşımadaki sorunlarla mücadele etmek için stratejiler geliştiriyor”

Kadınların toplu taşıma kullanırken yaşadıkları sorunları anlamak ve çözüm bulmak adına bu projeye başladıklarını belirten Keysan, şöyle konuştu: 

“Kadınların bu sorunlarla mücadele etmek için geliştirdiği birtakım stratejiler var. Kadınlar toplu taşımada göz göze gelmekten kaçınıyorlar, mümkünse tekli koltuk tercih ediyorlar ve burada da cam kenarını tercih ediyorlar. Kızgın ve sinirli yüz ifadesi takınıyorlar. ‘Neye maruz kaldım ben’ sorularıyla sürekli karşı karşıya kalıyorlar. Bir yere giderken aile ve arkadaşlarına haber veriyorlar. Birtakım hareket özgürlüğünü kısıtlayan alanlar var ve bu alanı açmak için kadınlar kendilerine strateji geliştiriyor.” 

“Mesele, bir kişisel alan yaratma meselesi”

Kadınların yaşadıkları endişelerin sadece seyahat ile sınırlı olmadığını ve endişelerinin seyahat etmeden önce başladığını belirten Pınar Kaygan,Mesele, bir kişisel alan yaratma meselesi. Araç kadınlar için kendilerini güvende hissedecekleri bir mekana dönüşüyor. Kadınlar, ‘Nasıl başıma bir şey gelmeden sağ salim evime dönerim’ düşüncesiyle yolculuk boyunca birtakım stratejiler geliştiriyor” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.