Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhur İttifakı’nın kaleleri – Sakarya: “Muhalefet ortalığı yaygaraya veriyor, iyi kötü herkes geçiniyor, kimse aç değil”

Cumhur İttifakı’nın kalesi olan illeri gezmeye devam ediyoruz. Dördüncü durağımız Sakarya.

24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde Sakarya’da Cumhur İttifakı yüzde 71,95, Millet İttifakı ise yüzde 25,17 oranında oy almıştı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise AKP yüzde 65,04 oranında oyla belediye başkanlığını kazanmıştı. İYİ Parti yerel seçimlerde oylarını artırarak yüzde 27,63’e çıkarmıştı.

Marmara Bölgesi’nin doğusunda kalan Sakarya, 1 milyonu aşkın nüfusa sahip. Sakarya için, tarım ve sanayi kenti denebilir.

Kentte otomobil fabrikaları başta olmak üzere birçok büyük fabrika bulunuyor. Sakarya’nın güney ilçelerinde sebze-meyve, orta kesimlerde mısır gibi tarla üretimi ve sebzecilik, kuzey ilçelerinde ise fındıkçılık yaygın.

Sakarya’da diğer kentlerde olduğu gibi vatandaşın temel gündemi ekonomi. Kentte bulunduğumuz gün akaryakıta gelen zamlar, esnaf ve vatandaşların gündemiydi.

“Muhalefet abartıyor”

Mikrofonumuza konuşan vatandaşların bir kısmı ekonomik krizin sebebinin hükümetin politikaları olduğunu düşünürken, bir kısmı ise “dış mihrak”ların operasyonu olarak değerlendiriyor.

Bir vatandaş, Türkiye’ye “büyük oyun” oynadığını savunarak, “Amerika, İsrail ve lobiler operasyon yapıyor” dedi.

AKP’ye oy veren başka bir vatandaş da, “Muhalefet ortalığı yaygaraya veriyor. İyi kötü herkes geçiniyor. Kimse aç değil. Muhalefet abartıyor” diye konuştu.

“Çay içmeye para bulamıyoruz”

Ekonomik krizden AKP’yi sorumlu tutan vatandaşlar da var. Emekli bir vatandaş, “Çay içmeye para bulamıyoruz” dedi.

“AKP’de oy düşüşü var”

Sakarya’da gazetecilik yapan Sezai Matur, AKP’nin iktidar olduğu 2002 yılından beri Sakarya’da hep rekor oy aldığını belirtirken şu tespitte bulundu: “Ekonomide yaşanan sıkıntılar nedeniyle AKP’nin oylarında büyük düşüş olduğunu hissediyorum. AKP’ye geçmişte oy veren çevremizden birçok insanın artık AKP ile ilişkisini kestiğini, AKP’ye karşı tavır aldığını görüyorum.”

Sakarya’da AKP oylarının birden dibe çökeceğini düşünmediğini belirten Matur, “AKP’de oy düşüşü var ancak bugün seçim olsa birinci parti, AKP olur. Bunları bugün için söylüyorum. Önümüzdeki günlerde durum değişebilir” diye konuştu. .

“Sakarya’da DEVA Partisi daha etkili”

Yeni kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ve Gelecek Partisi’ni de değerlendiren Matur, “Sakarya’da DEVA Partisi daha etkili gözüküyor. Sağlam bir teşkilat kurdular. Gelecek Partisi’nin baştan beri sorunlu bir yapısı var. Partinin birçok ilçede teşkilatı yok. DEVA Partisi daha örgütlü” dedi.

Sakarya’da CHP ve İYİ Parti il başkanları ile de konuştuk.

CHP yüzde 20’ye çıktı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, yaklaşık iki yıldır il başkanlığı görevini yürütüyor. 2004-2009 yılları arasında CHP Sapanca Belediye Meclis Üyeliği yapan Keleş, 2012-2014 yılları arasında da CHP Sakarya İl Başkanlığı görevini yürütmüştü. 2014 yılında Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Keleş, 15 Şubat 2020’den bu yana CHP Sakarya İl Başkanlığı görevine devam ediyor.

Göreve geldiklerinde CHP’nin oy oranının yüzde 13 olduğunu belirten Keleş, partisinin kentteki son durumunu şöyle anlattı: “Eylül ayında yapılan ankette CHP yüzde 20’ye çıkmıştır. Seçime hazırız. Sandık görevlilerimiz yedekleriyle birlikte hazır. Son 20 ay içinde 378 köyü dolaştık. Sakarya’nın her sorununa hâkim olan bir il örgütüyüz. Proje üretiyoruz ve sorunları yerinde takip ediyoruz. Çözülmesi için çaba sarf harcıyoruz.”

“İlçelerde CHP belediyeciliğinin izi vardır”

Sakarya’yı AKP’nin kalesi olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu belirten Keleş, “CHP’nin izlerinin devam ettiği bir Sakarya’da bulunmaktasınız. 89 yılında rahmetli Ünal Ozan, çok hizmetler yaptı. CHP belediyesinde insanların mutlu, huzurlu olduğu hâlâ anlatılır. İlçelerde de CHP belediyeciliğinin izi vardır” dedi.

“Alternatif olarak, vatandaşlar İYİ Parti’yi görüyor”

İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan, Türkiye genelinde olduğu gibi Sakarya’da da AKP’nin güç kaybettiğini söyledi. Seçimlerde, ekonomi politikalarının birinci sırada etkisi olduğunu söyleyen Kılıçaslan, “Ciddi bir ekonomik kriz ile karşı karşıyayız. Sakarya’da esnaf ve çiftçi krizi hissediyor. Ekonomik krizin dışında adalet duygusundaki zafiyet ve eksilme var. İnsanların adalet duygusu eksiliyor. İnsanlar adil bir ülkede yaşamadıklarını, adil yargılanmayacaklarını düşünüyorlar. Bu da hükümete olan desteği kaybettiriyor. Alternatif olarak, vatandaşlar İYİ Parti’yi görüyor” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.