Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya Milli Takımı ve Juventus’un kaptanı Giorgio Chiellini, The Guardian’a yazdı: “Maruz kalmamış olabilirim fakat ırkçılığa karşı verilen savaş benim de savaşım…Ayrımcılığa uğrayan tüm oyunculara sesimi ve desteğimi sunuyorum!”

Gün geçtikçe artan ırkçı saldırılara en sert tepkilerden biri İtalya Milli Takımı ve Juventus’un kaptanı Giorgio Chiellini’den geldi. İtalyan stoperin The Guardian için kaleme aldığı “I may not be the target of racist abuse but football’s struggle is my struggle too/Maruz kalmamış olabilirim fakat ırkçılığa karşı verilen savaş benim de savaşım!” yazısını Medyascope Spor Servisi’nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Maruz kalmamış olabilirim fakat ırkçılığa karşı verilen savaş benim de savaşım!

Bu yaz, milli takımım ile Avrupa Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşmanın gurunu yaşadım. ”Azzurri” için uzun bir yolculuktu ve zafere giden yolda defalarca sınandık. Ancak bu sıkıntılardan ve hatalarımızdan ders almasını bildik. Bu zorluklar, başarıyı daha da tatlı hale getiriyor.

İtalyan futbolu, bugün ise başka bir zorlukla karşı karşıya: Siyahi oyuncular ve genel olarak farklı etnik kökenlerden gelen oyuncuların Serie A’da yaşadığı korkunç ırkçılık. Bu sezon çok fazla olaya tanıklık ettik. Bir İtalyan olarak takım arkadaşlarımın ve diğer oyuncuların bu duruma maruz kalmalarından dolayı utanıyorum! İnsanların bunu nasıl yaptıkları hakkında hiçbir fikrim yok. Tabii ki, bir futbolcu olarak kariyerimde tribünlerden gelen ıslıklanmalardan payımı aldım. Bu tarz durumlarda maça odaklanmak, duygularımı yönetebilmek zordu. Ancak ten rengim, cinsiyetim veya cinsel yönelimim gibi benim bir parçam olan bir şey için asla istismara uğramadım. Bunun nasıl bir his olduğunu asla anlayamıyorum ama bunun kabul edilemez olduğunun farkındayım. Ve artık durması gerekiyor!

“Bir İtalyan olarak takım arkadaşlarımın ve diğer oyuncuların bu duruma maruz kalmalarından dolayı utanıyorum!”

Napoli ile Fiorentina arasında 3 Ekim’de oynanan karşılaşmaya bir bakın. Napoli’den Kalidou Koulibaly, takım arkadaşları Andre-Frank Zambo Anguissa ve Victor Osimhen’in ırkçı tacizlere uğradığı bir maçın ardından verdiği röportajda bir Fiorentina taraftarı tarafından ırkçılığa uğradı. Koulibaly’yi taciz eden taraftar beş yıl men cezası aldı. Polis ve kulüp, aktif bir şekilde diğer failleri arıyor. Ama bu yeterli mi?

Kalidou Koulibaly – André-Frank Zambo Anguissa – Victor Osimhen

O maçtan sonra bana fikrim soruldu ve dürüstçe ne yapılması gerektiğini tam olarak bilmediğimi ama daha fazlasını yapmamız gerektiğinden emin olduğumu söyledim. Ayrıca harekete geçmenin herkesin sorumluluğu olduğunu belirttim ve bu söylemime kendimin de dahil olduğumun farkındayım.

O açıklamamdan beri ayrımcılık yaşamamış; sesi, konuşabileceği platformları ve sorumluluğu olan biri olarak neler yapabileceğimi düşünüyorum. Bunun benim için devam eden bir süreç olduğunun farkındayım ama şimdilik başlangıç noktalarımı belirledim.

Ayrımcılığa karşı mücadeleye katılabilmek için yapabileceğim beş şey:

1) Bu mücadelenin kendi mücadelen olduğunu anla

Ayrımcı tacizlerin hedefi olmayabilirim ama Juventus’un ve milli takımımın kaptanı olmanın yanı sıra insan olarak ayrımcılıkla mücadele benim de mücadelem ve sorumluluğumdur.

2) Kendini eğit

Tüm yanıtlara sahip değilim ama dinleyebilir ve öğrenebilirim. Beni bu konuda bilgilendirebilmek için ayrımcılığa maruz kalan insanlara sorumluluk yüklemektense bu işe kendim girişmem gerektiğini kabul ediyorum.

3) Başkalarının sesini yükselt

Sessiz kalmayacağım ama her gün ayrımcılıkla yaşayanlar adına da konuşmayacağım. Bunun yerine başkalarının sesini yükselteceğim ve şimdi bu amacıma Napoli’nin Fiorentina’ya karşı oynadığı maçtan sonra Koulibaly ve Osimhen’in söylediklerini vurgulayarak başlayacağım: Koulibaly, Instagram’da, oyuncuları ırksal olarak istismar eden taraftarların “tespit edilip stadyumlardan sonsuza kadar uzak tutulması gerektiğini” yazdı. Victor ise maçtan sonra insanları ırkçılığı tartışmaya teşvik etmek için Twitter’dan paylaşımda bulundu. Sizden bu oyuncuları ve yaşadığı deneyimleri hakkında konuşma cesareti olan herkesi dinlemenizi rica ediyorum.

4) Elinden gelenin en iyisini yap, bu rahatsız edici gelse bile

Bir oyuncu olarak, yol boyunca büyük zorluklarla karşılaştığımızda hatalar yapabileceğimizi öğrendim. Ancak bu, pes edeceğimiz veya denemeyeceğimiz anlamına gelmez. En önemli şey, yanıldığımızda, bu yanılgımızı düzeltme sorumluluğunu üstlenmemizdir. İyi bir müttefik, iyi bir takım arkadaşı gibidir: Her zaman doğru yapamayabilirim. Ve bazen farklı bir şey yapmam istendiğinde kendimi belki de rahatsız hissedeceğim. Ama hatalarımı kabulleneceğim, öğreneceğim ve daha iyisini yapacağım.

5) Bu konuşmanın kendinle ilgili olmadığını anla

Takım arkadaşlarımın ve oyuncu arkadaşlarımın istismara uğradığını gördüğümde acı hissediyorum. Ve bir İtalyan olarak utanç duyuyorum. Ülkemde sevilecek bu kadar çok şey varken dünyanın en kötülerini görmesi ve izlemesi beni utandırıyor. Ancak aynı zamanda duygularımı yönetmem gerektiğini de kabul ediyorum çünkü bu konuda kurban ben değilim ve bu konuşma benimle ilgili değil. 

Biz oyuncular olarak bunu yapabiliriz. Elbette federasyonlarımızın, liglerimizin ve kulüplerimizin de oyuncular ve oyuncu birlikleri ile istişare ederek, bir araya gelerek daha etkin bir strateji geliştirmesi gerekiyor. Konuyu ciddiye alacak ve sahada, soyunma odasında veya sosyal medyada yaşanan herhangi bir olaya hızlı ve uygun şekilde tepki verecek yetkililere ve yönetim organlarına ihtiyacımız var. Ben de başkalarını harekete geçmeye teşvik etmek için sesimi yükseltmeye devam edeceğim.

“Ayrımcılığa uğrayan tüm oyunculara sesimi ve desteğimi sunuyorum!”

Ancak ırkçılık ve ayrımcılığın ortaya çıkardığı sorunları çözme sorumluluğunu hepimiz paylaşıyoruz. Irkçılıkla mücadele beklentisinin bu durumdan en çok etkilenenlerin omuzlarına yüklendiğinin farkındayım. Ya da cinsiyetçilik ve homofobinin yalnızca LGBT topluluğunda yer alan kadınların ve insanların çözebileceği bir sorun olarak görüldüğünün. Bunlar doğru değil. 

Bu nedenle doğrudan ayrımcılığı deneyimlemeyenlerimiz ayağa kalkmalı ve bu yolda daha iyi müttefikler olmaya çalışmalıdır. Bu sebeplerden ötürü ayrımcılığa uğrayan tüm oyunculara sesimi ve desteğimi sunuyorum. Ayrımcılığa karşı hareket etme, onu ortadan nasıl daha iyi kaldırabileceğimizi anlama ve buna karşı ses çıkarma sorumluluğunu üstleneceğime söz veriyorum. Ayrımcılık yaşamadığınız için şanslıysanız, sizden de aynısını yapmanızı rica ediyorum.

Kaynak: The Guardian

Yazar: Giorgio Chiellini

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.