Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari ücretle yaşam: “Ölsem, öldüğüme pişman olmam”

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını 1 Aralık’ta yaptı. Toplantılar, dört oturumda tamamlanacak. Türkiye’de şu anda geçerli olan asgari ücret net 2 bin 825 lira 90 kuruş.

Asgari ücret, açlık sınırının altında kaldı

Açlık Sınırı” dört kişilik bir ailenin, sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için bir ayda gıdaya harcaması gereken asgari tutarı tanımlıyor. Giyim, konut, ulaşım ve diğer ihtiyaçlar ise “yoksulluk sınırı” ile hesaplanıyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) yayımladığı kasım ayı araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin “açlık sınırı” 3 bin 191 lira, “yoksulluk sınırı” ise 10 bin 396 lira. 2021 yılında geçerli olan asgari ücret, Temmuz 2021 itibariyle açlık sınırının altında kaldı. 

İnşaatta elektrik işçisi olarak çalışan Hekim Aktaş, maaş olarak asgari ücret alıyor. Medyascope‘a konuşan Aktaş, bekar olduğunu belirterek, “Bireysel olarak bu asgari ücret ile geçinmek zor. Çoluk çocuğa bakan insanlar hiç geçinemiyor. Enflasyona, alım gücüne bakınca şu anda bir işçi minimum 5,5-6 bin lira maaş almalı” dedi.

İzin günlerinde dışarıya çıkmaya tereddüt ettiğini belirten Aktaş, “Dışarıda bir çay içip, yemek yiyip zaman geçireyim desem iki günlük yevmiye gidiyor. Ulaşım, gıda her şey pahalı. Bir yemek yiyorsun 60-70 lira tutuyor. O da mahalle arası lokanta” diye konuştu.

“Ölsem, öldüğüme pişman olmam”

Avrupa ülkelerine bakınca yaşamadığını hissettiğini söyleyen Aktaş, içinde bulunduğu ruh halini “Ölsem, öldüğüme pişman olmam. Zaten yaşamıyoruz ki. Bir insan öldüğüne pişman değilse durumun ciddiyetini görün” sözleriyle anlattı.

Her geçen yılın daha kötüye gittiğini belirten Aktaş, “Eskiden yüzde 3-5 zamlanırdı ürünler, şimdi yüzde 30-40 zamlanıyor. Hiçbir umut yok, hiçbir ışık yok” diye ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.