Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 871. haftasında 30 yıl önce Şırnak’ta kaybedilen İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 172. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 871. haftanın moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Ferhat Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe yaptı. Gözaltında kaybedilen Murat Aslan’ın kardeşi Fatma Aslan’ın okuduğu açıklamada, 1991’de Şırnak’ın İdil ilçesinde gözaltında kaybedilen İbrahim Demir(36) ve Agit Akipa (39) için adalet istendi.

“Adaletin olmadığı Türkiye’de adalet peşinde koşmaya devam edeceğiz”

Agit Akipa’ın kızı Suzan Akipa, zamanaşımı gerekçe gösterilerek suçluların cezasız bırakıldığını belirterek, “İnsan yaşamı karşısında, toplumsal adalet karşısında aslında hiçbir şey ifade etmemesi gereken zamanaşımı gibi usulü işlemin gerekçe gösterilerek dosyanın cezasız bırakılması asında faili meçhullerin bilerek ve isteyerek üstünün kapatılması anlamına geliyor. Cumartesi Anneleri/İnsanlarının talepleri ve arayışları yıllardır hiç değişmedi. Amcam İbrahim Demir ve babam Agit Akipa’nın gözaltında katledilmeleri olayı bizim açımızdan, yakınları açısından ve toplumsal hafıza açısından hâlâ tazeliğini koruyor çünkü failler yargılanmadı. Yargılamayı bir tarafa bırakalım failler tespit bile edilmedi, etkili soruşturmalar yürütülmedi” dedi.  

Agit Akipa’ın oğlu Fehmi Akipa, “Bundan 30 yıl önce babam köye dönerken yol kesilerek katledilmiştir. Bunun sorumlusu çevre köylerdeki korucular, asker ve köyümüzdeki devletle işbirliği yapan kişilerdir. Yerel mahkemelere ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmamıza rağmen bir türlü adaleti sağlayamadık. Adaletin olmadığı Türkiye’de adalet peşinde koşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İbrahim Demir’in oğlu Metin Demir de “Babam ve amcam JİTEM tarafından yolu kesilerek gözaltına alındılar. Ertesi gün babam ve amcamın bir mağarada cansız bedeni bulundu. Babamı işkenceyle, amcamı silahla vurularak katletmişlerdi. O günden bugüne kadar rahmetli Sayın Tahir Elçi aracılığıyla hukuk ve adalet yoluna başvurduk” dedi.

“Sistem hukuksuzluğu normalleştiriyor” 

871. haftanın açıklamasını gözaltında kaybedilen Murat Aslan’ın kardeşi Fatma Aslan okudu. “Türkiye’de bireylerin haklarını esas alan bir hukuk sistemi olmadığı gibi sistem, hukuksuzluğu, haksızlığı normalleştirme işlevi görüyor. Bu yüzden kamuoyu araştırmalarının da gösterdiği gibi vatandaşların kahir ekseriyeti (büyük çoğunluğu) Türkiye’deki adalet sistemine güvenmiyor” diyen Aslan, şöyle devam etti:

“İbrahim Demir ve Agit Akipa, Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Çukurlu Köyü’nde yaşıyordu. Agit Akipa aynı zamanda köyün muhtarıydı. Köylüler üzerinde ağır bir koruculaştırma baskısı vardı. Köye giriş ve çıkışlar asker kontrolü altındaydı. Köy okulu karakol haline getirilmiş, bazı köylülerin evlerine el konularak askerler yerleştirilmişti. Demir ve Akipa, askerlerin okulu ve evleri boşaltmaları için önce kaymakamlığa ardından İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Başvurudan sonra üzerlerindeki baskı daha da arttı. İbrahim Demir ve Agit Akipa, 12 Aralık 1991’de, Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığı’na bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı ve askerleri tarafından yoları kesilerek gözaltına alındı. Jandarma karakoluna giden ailelere, karakol komutanı ‘Onları hiç görmedik’ dedi. Bir asker gizlice aileleri ‘Mağaralara gidin’ diye yönlendirdi. Aileler köylülerle birlikte askerin işaret ettiği bölgeyi karış karış aradı. 13 Aralık 1991 tarihinde girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaşıldı.”

Dosya zamanaşımından kapatıldı

Ailelerin 2011 yılında, avukatları Tahir Elçi aracılığıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na 1991 yılından sonra tekrar başvuruda bulunduğunu aktaran Aslan, “Yeni bir soruşturma başlatan savcılık dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu. Ancak bütün kurumlar arşivlerinde herhangi bir dosya, bilgi veya belgeye rastlamadıklarını bildirdi. Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’tan soruşturma başlattı. Ancak yürütülen soruşturmalardan bir sonuç alınmadı. Sonuçta dosya zamanaşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı” diye konuştu.  

Demir ve Akipa dosyasının hakkaniyete uygun, adil bir çözüme kavuşturulması çağrısında bulunan Aslan, “Kaç yıl geçerse geçsin İbrahim Demir ve Agit Akipa için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 172 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.