Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’den Erdoğan’a SİHA mesajı: “Ukrayna’nın Türkiye’den satın aldığı Bayraktar TB2’leri kullanması provokasyon”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün (3 Aralık) akşam saatlerinde telefonda görüştü. Görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı İletişim Danışmanlığı ve Kremlin‘den paylaşılan açıklamalar arasındaki fark dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı’ndan paylaşılan mesajda gündeme gelmeyen fakat Kremlin tarafından paylaşılan açıklamada altı çizilen noktalardan bir tanesi, Türk yapımı SİHA‘ların Ukrayna‘da kullanımıyla ilgiliydi.

İki liderin görüşmesinden sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Danışmanlığı’ndan paylaşılan bilgi notunda, Erdoğan ve Putin’in Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri geliştirecek hususları ele aldığı ve görüşmenin konu başlıkları arasında Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan gelişmeler, Suriye, Libya ve Ukrayna olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin

Kremlin’nden paylaşılan açıklamada ise görüşmenin Türkiye’nin inisiyatifi ile gerçekleştiğine dikkat çekildi. Liderlerin Suriye‘deki durumu istikrara kavuşturmak ve barış sürecini tesis etmek için beraber çalışmaya devam edecekleri vurgulanan açıklamada, Libya’daki durum hakkında da bilgi verildi. Liderler, Libya’da seçimlerin 24 Aralık 2021 tarihinde düzenlenmesi gerektiğini beyan etti.

Putin, Ukrayna konusunda Türk SİHA’ların rolünü eleştirdi

Kremlin’in bilgi notunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Donbass bölgesinde, Ukrayna ordusunun Türkiye’den satın aldığı Bayraktar TB2 adlı silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) kullanmasını eleştirdiği belirtildi.

Bayraktar TB2

Putin, Kiev’i, Minsk Anlaşmaları’nı baltalamaya yönelik adımlar atmakla suçluyor ve Ukrayna ordusunun da çatışma bölgesinde Türk tipi SİHA’ları kullanarak süreci kışkırttığını öne sürüyor. Putin’in görüşmede, Ukrayna’nın bölgede Bayraktar TB2’leri kullanmasını “istikrar bozucu” ve “provokasyon” olarak nitelendirdiği aktarıldı.

Bloomberg: “Türkiye, Ukrayna’ya açıklanandan daha fazla SİHA sattı”

Amerikan merkezli Bloomberg, Türkiye’nin Ukrayna’ya daha önce açıklanan miktardan daha fazla Bayraktar TB2 sattığı iddiasını gündeme getirdi. Bloomberg’e isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan kaynaklar, Türkiye’nin Ukrayna’ya bilinenden daha fazla SİHA sattığını ve Ukrayna’nın yeni alımlar yapacağını söyledi.

Hem Bayraktar TB2’leri üreten Baykar Savunma hem de Türk yetkililer ise Ukrayna’ya satılan İHA’lar hakkında yorum yapmadı.

Bölgede Türkiye’nin arabuluculuğu mümkün mü?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilime de değinmiş ve arabuluculuk teklifinde bulunmuştu. Erdoğan bölgede barışın tesisine dikkat çekmiş ve Kırım Türkleri ile ilgili de defalarca Putin ile konuştuğunu dile getirerek şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu bölge barışın hâkim olduğu bir bölge olarak geleceğe yürüsün. Bu konudaki tavrın olumlu istikamette gelişmesi arzumuzdur. Bununla ilgili arabuluculuk olur, kendileriyle bu konuyu görüşmek olur, gerek Ukrayna’yla gerek Sayın Putin’le bu görüşmeleri geliştirerek inşallah bunun çözümünde bizim de bir payımızın olmasını isteriz.”

Uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Yörük Işık da bu konuyu Işın Eliçin‘e değerlendirmiş ve “Ankara, Ukrayna krizinde arabulucu olamaz” demişti.

SİHA’lar ilk kez 26 Ekim’de kullanıldı

Ukrayna, Türkiye’den satın aldığı Bayraktar TB2’leri ilk kez 26 Ekim’de Donbass bölgesindeki ayrılıkçı güçlere karşı kullanmıştı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türk SİHA’larının bölgede kullanılmasının Donbass’ta durumu istikrarsızlaştırabileceğini söylemişti.

“Türkiye bu konuda suçlanamaz”

Ukrayna’nın Türk tipi SİHA’ları kullanmasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise basına verdiği bir demeçte, “SİHA’lar Türkiye’de üretilmiş olabilir ama artık Ukrayna’ya ait, Türkiye bu konuda suçlanamaz” ifadelerini kullanmıştı.

Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov

30-31 Ekim tarihlerinde G20 Liderler Zirvesi için bulundukları Roma’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşen Çavuşoğlu’nun ifadeleri şu şekildeydi:

“Bir ülke, bizden, başka bir ülkeden almışsa o silah daha fazla Türk ya da Rus ya da Ukrayna silahı olarak anılamaz. Bir devlet bizden bunu satın alıyorsa, o daha fazla Türk ürünü değildir. Belki Türkiye’de üretilmiş olabilir ama Ukrayna’ya ait. Türkiye bununla suçlanamaz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.