Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP “Türkiye’nin Yoksulluk Haritası”nı çıkarıyor – Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: “Ülkemizin gerçek gündemi derin yoksulluk”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), büyükşehir ve il belediyeleriyle beraber “Türkiye’nin Yoksulluk Haritası”nı çıkaracak. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, çalışmayı Medyascope’a anlattı. Torun, “Siyasi iktidarın yanlış politikaları, halkımızı bir ekonomik buhran ile karşı karşıya bıraktı. Her ne kadar farklı zeminlere çekilmeye çalışılsa da ülkemizin gerçek gündemi derin yoksulluktur. İktidarın yoksulluk verilerini doğru paylaşmadığını biliyoruz. Önce belediyelerimizde, iktidara geldiğimizde ise ülke genelinde yoksulluğa karşı doğru ve etkili politikalar geliştirmek için hazırlık yapıyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan yoksulluk vurgusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 27 Kasım’da sosyal medya hesabından yayınladığı video mesajda derin yoksulluğa dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, “Derin bir ekonomik krizin içindeyiz. Milyonlarca çocuğumuz derin bir yoksulluk içinde yaşıyor. Yetersiz beslenme hasta ediyor onları. Biliyor musunuz, bu çocukların boyları uzamıyor. Hastalıklar, bu çocuklarımızın zihinsel kapasitesini ve fiziksel gelişimini derinden etkiliyor. Çocuklarımız, hayatları boyunca bu yoksulluğun izlerini, yaralarını taşımak zorunda kalıyorlar” dedi

Enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından 3 Aralık’ta Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) giden ancak içeri alınmayan CHP lideri, TÜİK’in gerçek verileri açıklamadığını söyledi. Kılıçdaroğlu tepkisini, “Eğer TÜİK, rakamları küçültüyorsa, memura daha az vereceğim, işçiye daha az vereceğim anlamına geliyor. Buraya gelişimin nedeni, milyonların hakkını savunmak. TÜİK bir devlet kurumu olmaktan çıkmıştır, bir saray kurumu haline dönüşmüştür” diyerek dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, dün (6 Aralık) TBMM’deki bütçe görüşmelerinde de iktidarı ekonomi üzerinden sert bir dille eleştirdi. CHP lideri, “Enflasyon gerçekten yüzde 21 ise vallahi siyaseti bırakırım. Ekonominin kitabını yazdılar, Türk Lirası nasıl pul edilir onu yazdılar. Bu bütçe milletin alın terini sömüren bir bütçedir. Bu bütçe fakirden alıp zengine veren bir bütçedir. O nedenle bu bütçe Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılmış bir kumpas bütçesidir” diye konuştu.

“İktidar yoksulluğu ortadan kaldırmak değil, yoksulluğu idare etmek istiyor”

Ekonomik kriz, işsizlik ve yoksulluğu gündeminden düşürmeyen CHP, “Türkiye’nin Yoksulluk Haritası”nı hazırlamak için harekete geçti. Çalışmanın başında bulunan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Medyascope‘a konuştu. Torun,“Siyasi iktidarın yanlış politikaları, halkımızı bir ekonomik buhran ile karşı karşıya bıraktı. Her ne kadar farklı zeminlere çekilmeye çalışılsa da ülkemizin gerçek gündemi derin yoksulluktur. İktidar yoksulluğu ortadan kaldırmak değil, yoksulluğu idare etmek istiyor ve buna yönelik adımlar atıyor. Bu nedenle bu sorunu mevcut iktidarın çözmesi mümkün görünmüyor” dedi.   

“İktidar verileri doğru paylaşılmıyor”

Çalışmanın belediyeler aracılığıyla yapılacağını ve dört-beş ay içinde tamamlanacağını anlatan Torun, şöyle devam etti: “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, iktidarın yoksulluk verilerini de doğru paylaşmadığını biliyoruz. İşte biz de çalışmalara buradan başlıyoruz. Önce belediyelerimizde, iktidara geldiğimizde ise ülke genelinde yoksulluğa karşı doğru ve etkili politikalar geliştirmek için hazırlık yapıyoruz. Belediyelerimize gelen sosyal yardım başvurularını, belediyelerimizin farklı alanlardaki verilerini ve araştırmaları bir araya getireceğiz. Belediyelerimizin bulunduğu bölgelerde, yoksulluk haritaları çıkaracağız. Bu çalışma ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyemizde, İstanbul Planlama Ajansı tarafından hayata geçirildi. Biz bu başarılı uygulamayı tüm belediyelerimize yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz.”

“Belediyelerimiz yoksulluk haritalarından faydalanarak hizmetlerine yön verecek”

Torun, çalışmanın nasıl yürütüldüğünü ve neler yapılacağını ise şöyle anlattı:

Çalışmalarımıza uzman bir ekiple önce büyükşehir ve il belediyelerimizden başladık ve önemli bir mesafeyi geride bıraktık. Buradaki çalışma tamamlandığında ilçe belediyelerimizle devam edeceğiz. Bu kapsamda, hane ve gelir durumları, sigortalı çalışma oranları, hanelerin sosyal tablosu ve bu grupların yaş ve cinsiyet dağılımı gibi verileri baz alarak kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Kendi belediyelerimizin olduğu bölgelerdeki bu çalışmayı tamamladığımızda büyük ölçüde Türkiye’nin yoksulluk fotoğrafını da çekmiş olacağız. Belediyelerimiz, kendi bölgelerindeki yoksulluk haritalarından faydalanarak hizmetlerine yön verecek. Örneğin, herhangi bir belediyemiz, kendi bölgesine ait yoksulluk haritasına baktığında, hangi hanenin, hangi sokağın, hangi mahallenin neye ihtiyacı olduğunu açık ve net olarak saptayabilecek. Elimizde Türkiye’nin yoksulluk haritası olduğunda ise merkezi yönetim imkânlarını yoksullukla mücadelede çok daha etkin kullanabilme fırsatına sahip olacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.