Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Metal Sendikası ile MESS arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine uyuşmazlık tutanağı tutuldu. 

Türk Metal Sendikası’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 12 Ekim 2021’de başlayan grup toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin beşinci oturumu 7 Aralık’ta MESS Merkez Bürosu’nda yapıldı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamaması üzerine “Uyuşmazlık Tutanağı” tutuldu ve arabulucu dönemi başlamış oldu. 

Türk Metal Sendikası Yönetim Kurulu’nun açıklamasında, “MESS, bugün yapılan oturumda sendikamızın kabul edemeyeceği bir ücret artışı teklifinde bulunmuştur. Sendikamızın teklifine karşılık ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6 aylık periyotlar için enflasyon oranında artış önermiştir. Sosyal haklara ise birinci yıl için yüzde 19,25, ikinci yıl için de enflasyon oranı kadar artış teklif edilmiştir” denildi.

Açıklamada, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar yapılan beş oturumda 49 maddenin kabul edildiği, 75 maddede ve sözleşmenin eki niteliğindeki iki yönetmelikte ise anlaşma sağlanamadığı belirtildi. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışı ve sosyal haklarla ilgili maddelerin başta geldiği aktarıldı.

Türk Metal Sendikası, yasal ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyeceklerini belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sendikamız, böyle bir dönemde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşımı kabul etmemektedir. Türk Metal Sendikası, üyelerinin sendikamıza emanet ettiği alın terlerine halel getirmemeye, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermemeye kararlıdır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.