Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemal Kaşıkçı davasının sanıklarından biri yakalandı – RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu: “Sanıklardan birinin yakalanması, uluslararası toplum ve Türkiye için turnusol kağıdı olacak”

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin davanın sanıklarından birinin yakalanması hakkında Medyascope’a konuştu.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda, 2 Ekim 2018’de öldürülen Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı‘nın katil zanlılarından biri Fransa’nın başkenti Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı’nda yakalandı. Gelişmeyi Reuters haber ajansı duyurdu. Habere göre, Suudi Arabistan Kraliyet Muhafızları’nın eski üyesi 33 yaşındaki Khaled Aedh Al-Otaibi (Halid el Tayibi), Paris’ten Riyad’a uçmak üzereyken havalimanında gözaltına alındı. Al-Otaibi’nin Türkiye’ye iadesine dair duruşmaya çıkarılması bekleniyor. 

Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili 26 sanık hakkında açılan dava, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. Sanıkların duruşmalara katılmadığı davada Khaled Aedh Al-Otaib “tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürmeye azmettirme” suçlamasıyla yargılanıyor. 

“Gıyabında yargılamalar, yargılamayı çıkmaza sokabilecekti”

Davayı başından beri takip eden RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, iddianamede “Suudi Arabistan Konsolosluğu konutundan saat 19.46’da en son ayrılmış üç kişiden biri” olarak tarif edilen Al-Otaibi’nin yakalanmış olmasının  son derece önemli olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“Sanıkların şimdiye kadar gıyaplarında yargılanıyor olmaları, yargılamayı hem sembolik bir düzeyde tutuyor hem de yakın zamanda çıkmaza sokabilecekti. Ancak Fransa’da 26 sanıktan birinin İnterpol kararı gereği yakalanmış olması, bugüne kadar kayda değer bir hamle gerçekleştirmemiş uluslararası toplum ve başından beri Suudi Veliaht Prens Bin Salman’a işaret ettiği halde soruşturmayı hâlâ onu dahil edecek düzeye getirmeyen Türkiye için bir test ve turnusol kağıdı olacaktır.”

“RSF, Kaşıkçı için adaleti sonuna dek arama çabasında”

Önderoğlu, son aylarda medyanın ve toplumun ilgisinden düşürülen Cemal Kaşıkçı dosyasının herhangi bir diplomatik yakınlaşma veya uzaklaşmanın malzemesi yapılamayacağını söyledi.

RSF’nin Kaşıkçı için adaleti sonuna kadar arama çabasında olduğunu belirten Önderoğlu, bu çabanın her şeyden önce bütün gazetecilerin ve aydınların güvende yaşayıp, düşüncelerini korkusuzca ifade edebilmeleri için gösterildiğine dikkat çekti:

“Dileriz ki bin Salman ve diğer dört üst düzey Suudi yöneticisiyle ilgili RSF’nin Almanya’da, insanlığa karşı suçtan yaptığı suç duyurusundan da olumlu bir sonuç çıkar ve birçok yerde baskıcı rejimlere karşı etkin mekanizmaların harekete geçebildiği görülür. Diğer yandan RSF, BM düzeyinde gazetecilerin güvenliğine odaklanan bir özel temsilciliğin geliştirilmesi için yoğun uğraşlar veriyor.”

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ise Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, Fransa’nın, yakalanan şahsı yargılaması ya da soruşturma ve kovuşturmaya istekli bir ülkeye iade etmesi gerektiğini yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.