Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhur İttifakı’nın kaleleri – Kütahya: “Erdoğan giderse, Filistin’den beter oluruz”

Cumhur İttifakı’nın kalesi olan illeri gezmeye devam ediyoruz. Beşinci durağımız Kütahya.

24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde Kütahya’da Cumhur İttifakı yüzde 73,43, Millet İttifakı ise yüzde 25,07 oranında oy almıştı. Seçimlerde AKP üç, MHP bir ve CHP bir milletvekili çıkardı.

2018 seçim sonuçları Kütahya’da alışılmışın dışına çıktı. 1977 seçimlerinden bu yana Kütahya’dan milletvekili çıkaramayan CHP, 41 yılın ardından yeniden parlamentoya temsilci gönderdi.

AKP’de üçüncü sıradan seçilen Ceyda Çetin Erenler, Kütahya’nın ilk kadın milletvekili oldu.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı bileşenleri AKP ve MHP seçime ayrı girdi. MHP yüzde 38,68 ile belediye başkanlığını kazandı. AKP yüzde 32,25, CHP ise yüzde 25,62 oy aldı.

“Emekli kenti” Kütahya

Kütahya, seramik ile anılan bir şehir. Seramik üretiminin tarihi Frigler’e kadar gidiyor.  

Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde yoğun biçimde seramik üretimine sahne olan Kütahya, Osmanlı döneminde de bu sanatı geleneksel yöntemleriyle yaşatmış bir kent.

Kütahya cumhuriyet döneminde çok sayıda Kamu İktisadi Teşebbüsü’ne (KİT) sahipti.

Tunçbilek ve Seyitömer termik santralleri, Azot fabrikası, ETİ Gümüş, şeker fabrikası kentteki KİT’lerin başını çekmekteydi.

Bu işyerlerinin özelleştirilmesi üzerine, ücretler asgari ücrete çekildi. Bir kısmı işletildikten sonra kapandı.

İşletmeler varken göç alan Kütahya’nın, son yirmi yılda genç nüfusu sürekli göç veriyor.

Kenti “emekli kenti” olarak tarif etmek yanlış olmaz.

“Dış güçler”in oyunu

Kütahya sokaklarında da vatandaşın birinci gündemi ekonomik kriz. Vatandaşların büyük çoğunluğu ekonomik krizin “dış güçler”in oyunu olduğunu düşünüyor. AKP’nin politikaları nedeniyle kriz yaşandığını belirtenler de var.

Kütahya’da bir kahvehaneye girdiğimizde vatandaşlar kendi aralarında zamları konuşuyorlardı. Kamerayı açtığımızda aralarındaki tartışma şiddetlendi.

Mikrofonumuza konuşan bir  vatandaş, “Erdoğan giderse, Filistin’den beter oluruz” dedi.

“AKP kaybedecek”

Kütahya’da satılmadık yer bırakılmadığını söyleyen bir vatandaş ise “Seçime girince görecek. AKP, kaybedecek” diye konuştu.

Konuştuğumuz bir genç, “Hayatın pahalı olmasının Erdoğan ile bir alakası yok. Tüccarlar stokçuluk yaptığı için pahalılık var. Sadece dolar yükseldi. O da İHA, SİHA yapmayalım diye” dedi.

Fiyatların yüksekliğinden şikayetçi bir vatandaş da, “Dış güçler, Türkiye’yi geriye götürmek için yapıyor” diye konuştu.

Kütahya’da AKP’den koparak kurulan partilerin il başkanlarıyla konuştuk.

DEVA Partisi İl Başkanı Lütfi Yiğit, “AKP ve MHP’nin Kütahya’da yıprandığını belirterek şunları söyledi: “Bu yıpranma insanları arayışa itiyor. Bunu son zamanlarda partimize olan ilgi ile görüyoruz. Üye sayımız artıyor. Teşkilatlarda görev almak istekleri artıyor. Ekonomik krizden kurtarabilecek kişi olarak Ali Babacan ve ekibini görüyorlar. Bu da bize umut veriyor.”

Kütahya’nın kırsal kesiminin kuvvetli olduğunu belirten Yiğit, “Eskiden AKP’nin kırsalda çok güçlü bağları vardı. Ancak hayvancılık ve tarımın zora girmesi, maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle AKP’den uzaklaşıyorlar” dedi.

CHP’nin 41 yıl sonra milletvekili çıkarmasının vatandaşların artık AKP’den bıktığının göstergesi olduğunu belirten Gelecek Partisi İl Başkanı Serdar Seven, “Kütahya’da milliyetçi-muhafazakâr seçmene sahibiz. Genel başkanımız da bu kökenden geliyor. AKP’den kopan seçmene tamamına talibiz. Bu seçmenlerin bizim partimize geleceğine inanıyoruz” diye konuştu.

AKP’nin çöküşüyle vatandaşların sığınabileceği limanın Gelecek Partisi olduğunu söyleyen Seven, “Kuruluşun ve kurtuluşun şehri olan Kütahya, 19 yıllık AKP iktidarında satılmış bir şehir. 14 tane KİT’in AKP aracılığıyla özelleştirildiği bir şehir. Bu da Kütahya’yı fakirleştirdi ve  göç verir hale getirdi” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.