Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhur İttifakı’nın kalesi Ankara-Sincan, döviz kurlarındaki artışa ne diyor? – “Bu kadar vergi verip bu kadar aç gezen başka bir millet yok”

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 2019 yerel seçimlerinde yüzde 67 oy aldığı, Cumhur İttifakı’nın Ankara’daki kalelerinden Sincan’da vatandaşlara, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” çağrısını, döviz kurundaki artışı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bankada ve yastık altında dövizi olan yeni ekonomi politikamızın getirdiği fırsatları değerlendirsin” çağrısını sorduk. 

Kamera-Kurgu: Furkan Erdem 

“Enflasyon yüzde 100’ün üzerinde”

Artan gıda fiyatları ve Türk Lirası’ndaki değer kaybına tepki gösteren bir vatandaş, “Herkes elini vicdanına koyacak, gidişatın hiç iyi olmadığını ve bu zamanların artacağını düşünüyorum. Önceden oy verdiğim partiye şimdi oy vermem mümkün değil. Enflasyon, alt tabakadaki insanların, pazara gidip poşetlerini dolduramayan insanların enflasyonu yüzde 100’ün üzerinde” diye konuştu.  

“Her taraftan Türkiye’ye saldırıyorlar”

Döviz kurlarındaki artışın “dış güçlerin oyunu” olduğunu ve “vatandaşların oyuna gelmemesi gerektiğini” söyleyen bazı vatandaşlar ise şunları söyledi:  

“Bunlar zamanla düzelecek. Tayyip Erdoğan, ‘Düzelteceğiz’ diyor ve inşallah düzelecek. Stokçular yüzünden fiyatlar arttı. Kim gelirse gelsin bunlar dışarının oyunu. Oyuna gelmemek lazım. Çevremizde akıllı bir adam yok, her taraftan Türkiye’ye saldırıyorlar. İçeride menfaat düşkünü insanlar var, stok yapmaya çalıştılar piyasayı allak bullak ettiler. Burada olan fakire fukaraya oldu.” 

“CHP gelse dolar 5 liraya mı inecek?”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çağrısını anlamlı bulmadığı söyleyen bir vatandaş, “Kılıçdaroğlu helalleşecekse SSK ile helalleşsin, CHP’nin başında Kılıçdaroğlu dışında kim gelirse gelsin CHP iktidar olur. Bu krizi yaratan halk, zenginler. Onların niyetleri bu hükümeti düşürmek. CHP gelse dolar 5 liraya mı inecek? Mümkün değil. Enflasyon açıkladığı gibi yüzde 21’dir. O kimseyle helalleşemez. PKK’yla işbirliği yapan biri kimseyle helalleşemez” diye konuştu. 

“Bizim her şeyimiz dışarıya bağlı”

Tam kapanma döneminde dükkanının altı ay kapalı kaldığını ve buna rağmen kendisinden stopaj alındığını belirten bir esnaf ise yaşadığı sıkıntıyı şöyle anlattı: “Esnaftan stopaj alınmasın, geri kalmış ülkelerde stopaj var. ‘Esnafın kredileri ertelendi’ dediler, bankaya gidiyoruz kredi falan ertelenmemiş. Altı aylık ödemeyi benim kalan taksitimin üzerine yaymışlar. Benim 3 bin 200 olarak ödeyeceğim tutar 4 bin 300’e çıkmış. Hâlâ maaşları aynı, hâlâ oturdukları yerden para alıyorlar. Millete, ‘Boğazını sık’ dediniz ama hâlâ oturduğunuz yerden para alıyorsunuz. İhtiyacı olmayan herkes kredi çekti, ihtiyacı olan kimse kredi alamadı. Kime gitti bu paralar? Bizim her şeyimiz dışarıya bağlı. Bu kadar vergi verip bu kadar aç gezen başka bir millet yok.”

“AKP, Sincan’a hiçbir şey yapmadı bu nedenle buradan onlara oy çıkmaz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sincan İlçe Başkanı Ömer Yılmaz, Haziran 2023 seçimlerinde AKP ve MHP’nin yüzde 34 oyu ancak alabileceğini ve eskiden AKP’li olan 500 kişinin, ayrılıp CHP Sincan ilçe Başkanlığı’na kayıt yaptırdığını söyledi. Sincan’ın sosyo-ekonomik anlamda çok düşük bir bölge olduğunu belirten Yılmaz, “AKP, Sincan’a hiçbir şey yapmadı, bu nedenle buradan onlara oy çıkmaz. Sincan’da, halk ekmek, diğer bölgelere göre yüzde 50 daha fazla satış yapıyor. İnsanların ekonomik durumu çok kötü, 20 bine yakın vatandaş yardım alıyor. Bu nedenlerden dolayı, Sincan’da Cumhur ittifakı yüzde 34 oy ancak alır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.