Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (54): Formula 1 tarihindeki en çekişmeli beş şampiyonluk

Bu hafta sonu yalnızca motor sporları tutkunlarının değil, tüm sporseverlerin gözü Abu Dabi’de olacak. Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 22. ve son yarışı, Yas Marina Circuit Pisti’nde koşulacak ve 1974 yılının ardından ilk kez iki pilotun eşit puanla girdiği son mücadele, 2021 yılının sürücüler ve takımlar şampiyonunu belirleyecek. 

369.5’ar puanı bulunan Max Verstappen ve Lewis Hamilton, Formula 1 ve spor tarihine geçecek bir istikrar, başarı ve rekabet örneği ortaya koydu. Abu Dabi Grand Prix’si öncesi takımlar şampiyonasında ise Mercedes 587.5 puan ile lider durumda. Nefesleri kesecek yarış öncesinde, Medyascope Spor Servisi olarak büyük çekişme sonucu şampiyonun belli olduğu beş sezona dönmek istedik.

2021 Sürücüler Sıralaması:

2021 Takımlar Sıralaması:

5) 1984: Niki Lauda 72 – Alain Prost 71.5

Şampiyonun yalnızca yarım puanla belirlendiği 1984 yılında Niki Lauda, McLaren’den takım arkadaşı Alain Prost’u geride bırakarak kariyerindeki üçüncü dünya şampiyonluğunu kazandı. Lauda bu başarıyı, pilotluğu bırakmadan iki önceki sezonda, 35 yaşındayken elde etti.

Niki Lauda – Alain Prost

Şampiyonun Portekiz’de belirlendiği sezonda Niki Lauda, saf hız olarak Alain Prost’un gerisinde olmasına rağmen sezon boyu istikrarlı şekilde puan toplayarak zafere ulaştı. Beş Grand Prix’de damalı bayrağı ilk sırada gören Lauda, yalnızca bir kez ilk iki dışında kaldığı sezonu hiç pole pozisyonu elde edemeden şampiyon tamamlayarak bu başarıyı yakalayan ikinci pilot oldu.

Portekiz GP’de Lauda’nın genç Ayrton Senna’yı geçtiği an:

4) 2008: Lewis Hamilton 98 – Felipe Massa 97

Lewis Hamilton

2008’de 23 yaşındaki McLaren sürücüsü Lewis Hamilton, o yılın takımlar şampiyonu Scuderia Ferrari’den Felipe Massa’yı bir puan farkla geçerek kariyerindeki ilk Formula 1 sürücüler şampiyonluğunu kazandı. O dönemde bu başarıyı elde eden en genç pilot olmuştu. İki pilotun 18 yarışın 13’ünde pole pozisyonunu paylaştığı sezonda Brezilyalı Massa, Hamilton’tan bir fazla Grand Prix kazandı ama sezon sonunda üstelik Brezilya’da ipi göğüsleyen genç Hamilton oldu.

Lewis Hamilton’ın ilk zaferi:

3) 2003: Michael Schumacher 93 – Kimi Raikkonen 91

Michael Schumacher

McLaren’den Kimi Raikkonen’i yalnızca iki puan farkla geçen Michael Schumacher ve takımı Ferrari, 2003’te sürücüler ve takımlar dünya şampiyonluğunu kazandı. Bu zafer Alman spor efsanesinin üst üste dördüncü toplamda altıncı şampiyonluğu olmuştu. O sezon sekiz farklı pilot Grand Prix zaferi yaşarken altı zafer alan Schumacher ve istikrarıyla yarışı son ana kadar taşıyan Raikkonen arasında akıllara kazınan bir rekabet yaşandı.

Sezonun son yarışı Japonya GP:

2) 1976: James Hunt 69 – Niki Lauda 68

Niki Lauda – James Hunt

Bu hikaye, Chris Hemsworth ve Daniel Brühl’ün ezeli rekabeti canlandırdığı 2013 yapımı “Rush” filmini izleyenlere tanıdık gelecektir. 1976 sezonunda spora ve hayata bakış açısı keskin şekilde ayrılan James Hunt ve Niki Lauda’nın rekabeti, İngiliz Hunt’ın kariyerindeki ilk ve tek sürücüler dünya şampiyonluğuyla sonuçlandı. 

Chris Hemsworth – Daniel Brühl

Sezona ikilinin rekabeti kadar, Lauda’nın Almanya Grand Prix’sinde yaşadığı korkunç kazadan kurtulup, yalnızca altı hafta sonra İtalya GP’de piste dönmesi ve mücadeleye devam etmesi damga vurdu.

Niki Lauda’nın kazası:

James Hunt’ın unutulmaz anları:

1) 2007: Kimi Raikkonen 110 – Fernando Alonso & Lewis Hamilton 109

Formula 1 ve spor tarihinin en karizmatik figürlerinden Kimi Raikkonen, F1 tarihindeki en ikonik şampiyonluklarından birinin baş kahramanı. 2007’de yılında Ferrari’den Raikkonen 110, McLaren’den Fernando Alonso ve Lewis Hamilton 109’ar puan topladı. Alonso’nun üst üste üçüncü şampiyonluğunu kovaladığı Hamilton’ın ilk sezonu, Kimi Raikkonen’in sezonun ikinci yarısında yaptığı atakla Fin pilotun zaferiyle sonuçlandı. 

Kariyerinin son Grand Prix’sine Abu Dabi’de çıkacak Raikkonen, 2007’de sezonun son 10 yarışında beş kez kazanıp dokuz kez podyumda yer almıştı.

Kimi Raikkonen’in, 2007 Formula 1 sezonunda şampiyonluğa ulaştığı Sao Paulo GP:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.