Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: “Korsan taksiciydim”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasından ötürü duyduğu üzüntüyü dile getirerek, bu dönemde ek kazanç elde etmek için korsan taksi şoförü olarak çalışmak zorunda kaldığını söyledi.

Rusya’da dün (12 Aralık) yayınlanan “Russia: Last History (Rusya: Yakın Tarih)” isimli belgeselde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de görüşlerine yer verildi.

Belgesel için açıklamalarda bulunan Putin, SSCB’nin dağılmasını “büyük bir trajedi” olarak değerlendirdi ve Sovyetler Birliği’nin çöküş dönemini “Tarihi Rusya’nın Sovyetler Birliği adı altında çökmesi” olarak tanımladı. Putin, “SSCB dağıldıktan sonra tamamen farklı bir ülkeye dönüştük ve bin yılda inşa edilen şey büyük ölçüde kaybedildi” dedi.

Putin daha önce de SSCB’nin çöküşünü “20. yüzyılın en büyük jeopolitik felaketi” olarak adlandırmıştı.

Putin daha önce de SSCB’nin dağılmasına yönelik açıklamalarda bulunmuş fakat o dönemde yaşadıklarını kamuoyuyla paylaşmamıştı.

SSCB döneminde ülkenin istihbarat ve gizli servisi KGB’de ajan olarak görev yapan Putin, belgeselde SSCB dağıldıktan sonra yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Ek gelire ihtiyaç duyuyordum. Araba kullanarak, şoförlük yaparak para kazanıyordum. Dürüst olmam gerekirse, bundan bahsetmek hoş değil ama ne yazık ki durum bu.”

O dönemler taksi bulmanın çok zor olduğu Rusya’da, araç sahibi kişiler tanımadıkları kişilere taksi şoförlüğü yaparak geçimlerini sağlıyordu. Hatta bazı kişiler ambulansları bile taksi olarak kullanıyordu.

Eski KGB ajanı Putin, 1990’lı yıllarda ise St. Petersburg Belediye Başkanı Anatoli Sobçak’ın yanında çalışmıştı. Daha sonra Putin, Ağustos 1991’de SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov’a karşı düzenlenen darbe girişiminin ardından KGB’den istifa etmişti.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.