Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tutuklu Boğaziçi öğrencileri hakkında iddianame hazırlandı – Naci İnci’nin “mağdur” sıfatıyla yer aldığı iddianamede öğrencilere 6 yıldan 32 yıla kadar hapis cezası istendi

6 Ekim’den bu yana tutuklu olan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök’ün de aralarında olduğu 14 öğrenci hakkında iddianame hazırlandı. Öğrenciler hakkındaki davanın ilk duruşması 7 Ocak’ta İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Boğaziçi Üniversitesi’nin atanan rektörü Mehmet Naci İnci’nin mağdur, iki özel güvenlik görevlisi ile İnci’nin şoförünün şikayetçi sıfatıyla yer aldığı iddianamede öğrencilere “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, kara ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma” suçlamaları yöneltildi.

Davanın ilk duruşması 7 Ocak’ta İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Naci İnci iddianamede “mağdur”

Tutukluluğa itiraz başvuruları reddedilirken öğrenciler hakkındaki iddianame, tutukluluğun ikinci ayı bittikten sonra hazırlandı.

Cumhuriyet Savcısı Kayhan Çetin’in hazırladığı iddianamede Naci İnci mağdur, üniversitenin özel güvenlik müdürü Alparslan Çepni, Naci İnci’nin şoförü Şenol Aydın ve özel güvenlik görevlisi Faruk Kardoğan müşteki olarak yer aldı.

İddianamede gün boyu yapılan eylemler sıralanırken, İnci’nin makam aracının geçişinin engellendiği, “Naci pabucu yarım, çık dışarıya oynayalım”, “Naci kaç kaç kaç öğrenciler geliyor” sloganları atıldığı yazıldı. Özel güvenlik görevlileri ile öğrenciler arasında arbede yaşandığı belirtilen iddianamede makam aracının üzerine çıkan Ersin Berke Gök’ün özel güvenlik görevlilerince kolundan çekilerek indirildiği, özel güvenlik görevlilerinin gruba müdahalesi ile İnci’nin makam aracının önü açılarak çıkışının sağlandığı aktarıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün şikayet dilekçesinin de özetlendiği iddianamede, şikayetçi isimlerin beyanları sıralandı. Güvenlik görevlileri darp ve hakaret iddialarında bulunurken, şoför ise “aracın tavanında avuç içi kadar ezilme olduğunu” söyleyerek şikayetçi oldu.

Tutukluluğun üçüncü ayında ilk duruşma

Ersin Berke Gök, iddianameye yansıyan savcılık ifadesinde bir özel güvenlik görevlisinin kendisini kaputun üzerine fırlattığını, kaçabileceği yer olarak gördüğü aracın üzerine çıktığını, özel güvenlik görevlisinin kendisini ayağından tutarak çektiğini aktardı ve suçlamaları reddetti.

Caner Perit Özen de savcılık ifadesinde, söz konusu günde olay yeri yakınında olduğunu ancak eylemlere katılmadığını, güvenlik görevlisinin boğazını sıkmadığını, görüntülerdeki kişinin kendisi olmadığını belirterek suçlamaları kabul etmedi. 

Adli kontrol kararı uygulanan diğer öğrenciler de suçlamaları reddettiklerini söyledi.

Tüm öğrenciler hakkında hemen hemen aynı ifadeleri kullanarak cezalandırmalarını talep eden savcı, Ersin Berke Gök’e “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, kara ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma” Caner Perit Özen’e ise “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi yaptırmamak için direnme, kara ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma” suçlamalarını yöneltti.

Öğrencilerin tutukluluğu ikinci ayını aştıktan sonra kabul edilen iddianamenin ardından ilk duruşma ise tutuklulukları üçüncü ayını tamamladıktan sonra yapılacak. Şimdiye dek avukatların tutukluluğa itiraz başvuruları reddedilmişti. Caner Perit Özen’in tutukluluğu Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. 

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi’ne 2021 yılının başında Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı başlayan eylemler, Bulu’nun görevden alınıp yerine Naci İnci’nin atanmasıyla sürüyor. Bu süreçte 11 öğrenci tutuklanıp serbest bırakıldı ve bu öğrencilerin yargılamaları devam ediyor.

4 Ekim’de bir grup öğrenci kampüsten çıkan Naci İnci’yi protesto etti. İnci, 5 Ekim’de “tehdit”, “hakaret”, “kamu malına zarar verme”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “2911 sayılı Kanun’a muhalefet etme” suçlamalarıyla soruşturma ve kovuşturma başlatılması için şikayette ve suç duyurusunda bulundu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aynı gün öğrencileri hedef alan ifadeler kullandı. 5 Ekim’de gözaltına alınan 14 öğrenciden Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen, 6 Ekim’de Naci İnci’nin ihbarı ve daha önce öğrencilerin tutuklanmasına yol açan ve duruşmada çelişkili olduğu görülen beyanlarda bulunan güvenlik görevlisinin şikayeti üzerine tutuklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.