Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Berke Gök ve Perit Özen’in bir ayı aşan tutuklukları eğitim haklarını bir sene etkiliyor

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen bir ayı aşkın süredir tutuklu. Tutukluluğa itirazları gibi sınavlara Zoom üzerinden katılma talepleri de reddedildi. Son sınıfta olan iki öğrenci için bir ayı aşan tutukluluk, eğitim hayatlarında bir yıl uzamaya yol açmak üzere.

Medyascope’a konuşan Avukat Burçin Şahan, tutuklamanın öğrenciler için cezalandırma yöntemine dönüştüğüne dikkat çekti.

“Siyasi bir kararla içeride tutuluyorlar”

Boğaziçi Üniversitesi’ne 2021 yılının başında Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı başlayan eylemler, Bulu’nun görevden alınıp yerine Naci İnci’nin atanmasıyla sürüyor.

Süreç içinde 11 öğrenci tutuklanıp serbest bırakıldı ve bu öğrencilerin yargılamaları devam ediyor. Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen 6 Ekim’de Naci İnci’nin ihbarı ve daha önce öğrencilerin tutuklanmasına yol açan ve duruşmada çelişkili olduğu görülen beyanlarda bulunan güvenlik görevlisinin şikayeti üzerine tutuklandı.

Enis Berke Gök fizik bölümü son sınıfta, bizzat Naci İnci’nin öğrencisi. Caner Perit Özen de tarih bölümü son sınıf öğrencisi. Her iki öğrenci de Metris Cezaevi’nde tek kişilik hücrelerde tutuluyorlar. Avukat Şahan, tutukluluğa itirazlarının reddedildiğini anlattı:

“Tutukluluğa ilk itirazımız gerekçesiz şekilde reddedildi. Tutuklama bir tedbirdir ancak öğrenciler için cezalandırma yöntemine dönüştü. Tutukluluk gerekçesi olarak gösterilebilecek kaçma, saklanma şüphesi yok ki buna dair şüphe varsa bile yurtdışı çıkış yasağı ile bu engellenebilecek iken öğrenciler içeride tutulmaya devam ediliyor. Siyasi bir kararla, diğer öğrencilere ibret olması için içeride tutuluyorlar. Tutukluluklarının 30. gününde yapılan tutukluluk değerlendirmesinde de ‘tutukluluğa devam’ kararı verildi. Avukatlar olarak dosyaya erişim iznimiz de yok. Savcılıkla konuştuğumuzda izni vereceklerini söylüyorlar ancak dosyaya erişim izni verilmiyor. Dosyanın ne aşamada olduğunu göremiyoruz.”

“Şimdiden bir seneleri gitti”

Tutukluluğun eğitim hakkı yönündeki engellere dikkat çeken avukat Şahan, öğrencilerin önümüzdeki günlerde başlayan vizelere giremeyeceklerini ve en çok bu konuda üzgün olduklarını söyledi:

“Zoom üzerinden derse ya da sınavlara katılma başvurusu yaptılar ancak cezaevinden izin verilmedi. Şu anda vizelere giremeyecekler. Bu öğrenciler madem hapse atıldı, en azından eğitim hakkı korunabilirdi. Cezaevi kütüphanesinden sınavlara girmeleri sağlanabilirdi ancak buna da yanaşmıyorlar. Vizeye giremedikleri takdirde okulları uzayacak, dolayısıyla bir seneleri şimdiden gitmiş durumda. İddianame henüz yazılmadı. Ne zaman hazırlanacak, mahkeme ne zaman olacak? Hiçbir şey bilmiyoruz. Öğrencilerin de ‘Şu kadar gün bekleyelim’ diye şansları yok. Bir hücrede tek başlarına tutuluyorlar sadece.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.