Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Av. Burçin Şahan: “Boğaziçili öğrenciler Berke ve Perit, Naci İnci’nin ve özel güvenlik görevlilerinin ihbarı sonucu politik bir kararla tutuklandı”

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen’in tutukluluğunu avukat Burçin Şahan ile konuştuk.

Boğaziçi Üniversitesi’ne 2021 yılının başında Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı başlayan eylemler, Bulu’nun görevden alınıp yerine Naci İnci’nin atanmasıyla sürüyor.

Süreç içinde 11 öğrenci tutuklanıp serbest bırakıldı ve bu öğrencilerin yargılamaları devam ediyor. Yeni akademik yılın ilk haftasında iki öğrenci, Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen tutuklandı. Avukatları Burçin Şahan ile Gök ve Özen’in tutuklanmalarına giden süreci, bu durumun eğitim haklarının önünde oluşturduğu engelleri konuştuk.

Avukat Şahan, öğrencilerin Naci İnci’nin ihbarı ve daha önce öğrencilerin tutuklanmasına yol açan ve duruşmada çelişkili olduğu görülen beyanlarda bulunan güvenlik görevlisinin şikayeti üzerine tutuklandığını anlattı. Ceza almaları halinde dahi hapishanede süre geçirmeyecekleri suçlamalar karşısında gelen tutukluluğun eğitim haklarını da ihlal ettiğine dikkat çekti.

“Naci İnci’nin ihbarı ile süreç başladı”

Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen’in tutuklanmasına yol açan süreçte neler yaşandı?

Birkaç öğrenci 4 Ekim’de Naci İnci’yi görerek, konuşmak için aracına ilerliyorlar. Güvenlik görevlileri etraflarını sarıyor. Berke Gök, temmuz ayında özel güvenlik görevlilerince ciddi şekilde darp edilmişti, darp raporu var. Güvenlik görevlileri etraflarını sarınca aracın üzerine çıkıyor. Başka bir güvenlik görevlisi Berke’yi ayağından ciddi şekilde çekmeye çalışırken arkadaşları da yanına gidiyor. Durum bu, başka da birşey yok.

Ertesi gün Naci İnci’nin avukatı aracılığıyla öğrencilerin isimlerinin tespit edilip kimlik numaralarına varana dek bilgilerinin olduğu dört-beş sayfalık bir dilekçesi ile yaptığı ihbar ile süreç başlıyor. Aynı gün 10 öğrenci gözaltına alındı. Üç öğrenci orada olmadıkları için emniyetten serbest bırakıldı, yedi öğrenci savcılığa sevkedildi. Savcılıkça tutuklamaya sevkedilen üç öğrenciden biri serbest bırakılırken Berke ve Perit tutuklandı.

Berke için “kamu malına zarar verme, 2911 sayılı kanuna muhalefet, kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme”, Perit için “2911 sayılı kanuna muhalefet, kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme” suçlamaları isnat ediliyor. Suçlamaların hiçbiri gerçek değil. 

Tutuklamada “kaçma şüphesi, cezanın alt ve sınırı gözetildiği” ifadeleri var. Ancak bu suçların yatarı yok, kaçma şüphesi yok. Öğrenciler önceki soruşturmalardan dolayı aylardır imza veriyorlar. Sabıka kayıtları yok. Politik bir kararla Naci İnci’nin ve özel güvenlik görevlilerinin ihbarı sonucu tutuklandılar.

“Öğrenci darp eden özel güvenlik görevlilerinin ifadeleri alınmadı”

Özel güvenlik görevlilerinin bu süreçteki rolü ne oldu?

Daha önce Doğu ve Selahattin’in tutuklanmasında şikayetçi olarak rol oynayan, duruşmada ise ifadelerindeki çelişki ortaya çıkan güvenlik görevlisi, Berke ve Pelit hakkında da ifade vererek toplamda dört öğrencinin tutuklanmasına yol açtı.

Perit, iki kere bu özel güvenlik görevlisi tarafından darp edildi. ilkinde eylem de yoktu, okula girerken doğrudan yüzüne yumruk atıldı, omzunda yırtık oluştu ve ameliyat olması gerekiyor. İkincisinde ise Berke ve Perit’in de aralarında olduğu 20 öğrenci darp raporu aldı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na başvurdu. 

Berke için bir kere, Perit için iki kere güvenlik görevlisi hakkında suç duyurusunda bulunduk ancak bugüne dek ifadeleri dahi alınmadı.

Özel güvenlik görevlileri öğrencilere karşı düşmanlık besliyor, öğrencileri darp ediyorlar ve bu sistematik hale geldiği için işkence olarak devam ediyor. Berke ve Perit’in tutuklama gerekçesi güvenlik görevlisinin beyanı ve kamera kaytlarına dayanıyor ancak buna dair bilirkişi incelemesi yok. Tespitler öğrencilere husumeti olan güvenlik görevlisi tarafından yapılıyor. 

“Eğitim hakları engelleniyor”

Tutukluluğa itiraz ettiniz mi?

Tutukluluğa itiraz ettik, henüz yanıt gelmedi. Naci İnci’nin avukatı ile görüştüm. Öğrencilere okulda açılan bir soruşturma yok, şikayetlerinin başka şekilde giderilebilecekken tutukluluğun ölçülü olmadığını, ihbarını geri çekmesini talep ettim, dönüş alamadım.

Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen’in tutukluluğu eğitim haklarına nasıl yansıyor?

Metris Cezaevi’ndeler. İlk iki gün birliktelerdi, ardından tek kişilik koğuşlara alındılar. Ders notlarını, kitaplarını ulaştırmaya çalışıyoruz. Berke, Fizik Bölümü son sınıfta, bizzat Naci İnci’nin öğrencisi. Perit de Tarih Bölümü son sınıfta. Bir gün bile hapishanede kalmak eğitim haklarının engellenmesi demek. Savcılıkta da hâkimlikte de bunu belirttik. Verdikleri söylenen kamu zararına dair dosyada tespit yok. Araca zarar verildiğini güvenlik görevlisi ve şöför söylüyor ancak araçta bir çizik olduğuna dair fotoğraf da yok. Eğitim hakları saçma bir sebeple engelleniyor.

Bu süreçte yurt dışına çıkış yasağı şekilde adli kontrol uygulanan bir başka öğrenci yurtdışında kazandığı yüksek lisans eğitimine gidemiyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.