Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (14 Aralık 2021): Cumhurbaşkanlığı bütçesi TBMM’de

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul sağanak yağışlı olacak, sıcaklık 10 derece. İzmir’de hava 15, Antalya’da 12, Ankara’da 4, Diyarbakır’da ise 2 derece olacak. 

İstanbul Valiliği bugün kentte etkili olacak fırtınaya karşı uyardı. Valilik açıklamasında, “Rüzgârın Marmara Denizi’nde fırtına şeklinde eseceği, fırtınanın çarşamba günü öğle saatlerinde etkisini kaybedeceği bekleniyor” denildi. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 60’larda görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 84 kuruş, euro kuru ise 15 lira 61 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 101 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 794 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,01 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını yapacak, dokuz yıl vadeli tahvil ihalesi düzenleyecek.

Dün, dolar 14 lirayı, euro ise 16 lirayı aştı. Reuters, Türk Lirası’nın birkaç dakika içinde yüzde 7 değer kaybettiğini duyurdu. Merkez Bankası, 12 günde dördüncü kez dövize müdahale etti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ekonomi kurmaylarıyla toplandı. Toplantının sonunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kurumların 2022 bütçesi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin ilk dört maddesi görüşülecek. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurumlar arasında, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve Diyanet İşleri Başkanlığı yer alıyor.  

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da, Aile Destekleri Sigortası Tanıtım Toplantısı ile Kadıköy Belediyesi Toplu Açılış Töreni’ne katılacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara’daki Sheraton Otel’de düzenlenecek “İnsan Hakları ve Doğu Türkistan” konulu toplantıya gidecek. 

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’nin, aylık il başkanları toplantısı yapılacak. DEVA Genel Başkanı Ali Babacan açılışta konuşacak.

Konya’da daha önce Kürt oldukları için saldırıya uğradıkları basında yer alan Dedeoğlu ailesinin evine silahlı saldırı düzenlenmesi sonucu yedi kişi öldürülmesine ilişkin ilk dava bugün görülecek. Davayı Okan Yücel takip edecek.

Ankara’da 15 yıl önce sistematik transfobik saldırılara uğrayan ve yaşadıkları yerlerden taşınmaya zorlanan trans kadınların ve transseksüellerin adalet arayışı devam ediyor. Kamuoyunda Eryaman-Esat davası olarak bilinen dördüncü davanın dördüncü duruşması bugün yapılacak. Davayı Meryem Zelal Direkçi takip edecek.

Kısaca düne bakalım. 

Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarının 2022 yılı bütçeleri kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan’a özel temsilci atanacağını söyledi. 

Stokçuluğun cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi AKP milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Sekiz maddeden oluşan teklif, stokçulara 2 milyon TL’ye kadar cezayı da öngörüyor.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İstanbul’da düzenlediği 4. Olağan İl Kongresi hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. 

Eski HDP Milletvekili ve eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak HDP’den istifa ettiğini duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul ve metro projeleri üzerinden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu‘nu sert sözlerle eleştirdi. İmamoğlu, “Koca devletimizin bakanı belediyeyle yarışıyor. ‘Şu metroyu ben yaptım, bu metroyu ben yapıyorum’. Ya yapacaksın tabii. Devletin bakanısın. Kanal İstanbul’dan bahsediyorlar, memleketin içinden bir kanal geçirdiniz. Paranın nereye aktığını bilmiyoruz. Neymiş? Büyük gemileri, geçirecekmiş. Sen hayatında bir tane küvette gemi oynatmamış adamsın. Büyük gemiyi İstanbul Boğazı’ndan geçiremezmiş de kanaldan geçirecekmiş. Devletin bakanlarının düştüğü hale bak ya. Ben utanç duyuyorum” diye konuştu. 

6 Ekim’den bu yana tutuklu olan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök’ün de aralarında olduğu 14 öğrenci hakkında iddianame hazırlandı. Öğrenciler hakkındaki davanın ilk duruşması 7 Ocak’ta İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 40 bin kadro kapsamındaki 10 bin sözleşmeli sağlık personeli ile 10 bin sürekli işçi kadrosu için mart ayında ilana çıkarak alım yapılacağını açıkladı.

  • Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan’ın daveti üzerine Abu Dabi’ye gidecek.

İngiltere’de artan Omicron vakaları sonrası Başbakan Boris Johnson’ın üçüncü doz programını hızlandırdıklarını açıklamasının ardından İngilizler aşı kuyrukları oluşturdu.

Eski ABD ulusal jimnastik takımı doktoru Larry Nassar tarafından istismara uğrayan yüzlerce kadına, USA Gymnastics ile vardıkları anlaşma sonucunda 380 milyon dolar ödenecek. Uzlaşma, tüm dünyanın dikkatini çeken taciz skandalının ifşa olmasının ardından başlayan beş yıllık hukuki mücadele sonucunda geldi.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 16. hafta, dün (13 Aralık) oynanan iki karşılaşma ile sona erdi. Demir Grup Sivasspor deplasmanına konuk olan Galatasaray, rakibine Fayçal Fajr’ın attığı gol ile 1-0 mağlup oldu. Sarı-kırmızılılar, bu mağlubiyet ile birlikte bu sezonki beşinci yenilgisini almış oldu. Günün diğer maçında ise Gaziantep FK ile Fenerbahçe kozlarını paylaştı. Gaziantep FK, sahasında konuk ettiği rakibini Joao Figueiredo (2) ve Alexandru Maxim’in golleri ile 3-2 mağlup etti. Bu sezonki beşinci yenilgisini alan Fenerbahçe’nin maçtaki gollerini, Mesut Özil ve Miha Zajc kaydetti. 

Öte yandan Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’nde eşleşmeler belli oldu. Fenerbahçe, Konferans Ligi son 16 turunda Çekya’dan Slavia Prag ile eşleşti.  

Konferans Ligi’ndeki diğer eşleşmeler şöyle:

Olimpik Marsilya (Fransa) – Karabağ (Azerbaycan)

PSV Eindhoven (Hollanda) – Maccabi Tel Aviv (İsrail)

Midtjylland (Danimarka) – PAOK (Yunanistan)

Leicester City (İngiltere) – Randers (Danimarka)

Celtic (İskoçya) – Bodo/Glimt (Norveç)

Sparta Prag (Çekya) – Partizan (Sırbistan)

Rapid Wien (Avusturya) – Tottenham (İngiltere) / Vitesse (Hollanda)

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde son 16 turu eşleşmeleri ise şöyle şekillendi:

Red Bull Salzburg (Avusturya) – Bayern Münih (Almanya)

Sporting Lizbon (Portekiz) – Manchester City (İngiltere)

Benfica (Portekiz) – Ajax (Hollanda)

Chelsea (İngiltere) – Lille (Fransa)

Atletico Madrid (İspanya) – Manchester United (İngiltere)

Villarreal (İspanya) – Juventus (İtalya)

Inter (İtalya) – Liverpool (İngiltere)

Paris Saint-Germain (Fransa) – Real Madrid (İspanya)

UEFA Avrupa Ligi’nde de play-off turu eşleşmeleri belli oldu. Eşleşmeler şöyle:

Sevilla (İspanya) – Dinamo Zagreb (Hırvatistan)

Atalanta (İtalya) – Olimpiakos (Yunanistan)

Leipzig (Almanya) – Real Sociedad (İspanya)

Barcelona (İspanya) – Napoli (İtalya)

Zenit (Rusya) – Real Betis (İspanya)

Borussia Dortmund (Almanya) – Rangers (İskoçya)

Sheriff (Moldova) – Braga (Portekiz)

Porto (Portekiz) – Lazio (İtalya)

E Grubu’nu lider tamamlayarak doğrudan son 16 turuna kalan Galatasaray’ın rakibi, play-off turunun sona ermesinin ardından 25 Şubat 2022’de düzenlenecek kura çekiminde belli olacak.

İstanbul’da düzenlenen 9. Dünya Para Tekvando Şampiyonası’na Meryem Betül Çavdar ve Seçil Er damga vurdu. Çavdar ve Er, kazandıkları altın madalyalarla Türkiye’ye genel klasmanda takım ikinciliğini getirdi.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 18 bin 796 yeni vaka tespit edildi, 171 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 121 milyon 815 bin 468’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11.00’de “Futbolda Haftanın Olayı”, saat 15.00’te Müge İplikçi’nin hazırlayıp sunduğu “Zeytin Dalı”, saat 17.00’de ise “Nuray Mert ile Soru-Cevap” programları yapılacak. Bu akşam saat 22.00’de Ayşe Çavdar ve Aysuda Kölemen’in hazırladığı “Şimdiki Zaman” ekranlarımızda olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.