Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’den Saadet Partisi’ne ziyaret – CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “Asgari ücret olarak verilen rakam, döviz kurundaki artış baz alınırsa düşük”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün (16 Aralık) Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti. İki lider baş başa görüşmenin ardından kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 4 bin 250 TL’lik asgari ücrete ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, “Eğer fiyat ve enflasyonu kontrol ederlerse 4 bin 250 TL nefes aldırabilir. Bütün mesele enflasyonun kontrolünde yatıyor” dedi. Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ise “Asgari ücret açlık sınırında olamaz, açlık sınırının altında hiç olamaz. Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde rakamların üzerine odaklanmak doğru bir yaklaşım değil” diye konuştu. 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, verimli geçtiğini belirttiği görüşmede ekonomi ağırlıklı olarak, Türkiye’nin hem dış hem de iç politikadaki sorunlarının ele alındığını söyledi. Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, toplumun her kesimiyle bu tarz görüşmelerin olması gerektiğini vurgulayarak, “Muhalefet partileri olarak bir araya geliyor olmaktan memnunum. Bugünlerdeki istişareler oldukça önemli” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

“Bütün mesele enflasyonun kontrolünde yatıyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklanan asgari ücrete ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, döviz kurundaki artışa göre değerlendirildiğinde açıklanan asgari ücretin düşük olduğunu vurguladı.

CHP lideri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bunlara sormak lazım, sizin geçmişinizde acaba Türk Lirası’nın olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları?” sözlerine ise şöyle yanıt verdi:   

“Dolarla aylık alanlar var. Sayın Erdoğan kimler alıyor diyorsa listeyi de yayınlayabiliriz. TÜİK’e yaptığım ziyaretin etkileri görülüyor. Asgari ücret için verilen rakam aslında düşük. Eğer fiyat ve enflasyonu kontrol ederlerse 4 bin 250 TL nefes aldırabilir. Bütün mesele enflasyonun kontrolünde yatıyor. Ekonomik sıkıntı var yönetimden kaynaklanmıyor? Ülkeyi kim yönetiyor o zaman? Erdoğan’ın hiçbir günahı yok mudur? İşin özü Türkiye iyi yönetilmiyor, Türk Lirası pul oldu, bu sorunların çözülmesi lazım.” 

“Asgari ücret açlık sınırında olamaz, açlık sınırının altında hiç olamaz”

Geçmiş yıllarda cumhurbaşkanlarının asgari ücreti açıklamadığını belirten Karamollaoğlu, “Ya doları veya enflasyon rakamlarını dikkate alarak, insanların gündelik geçimi sağlayıp sağlayamayacağına göre belirlenmeli. Mühim olan bu asgari ücretle dört kişilik bir ailenin geçinebilmesidir. Asgari ücret açlık sınırında olamaz, açlık sınırının altında hiç olamaz. Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde rakamların üzerine odaklanmak doğru bir yaklaşım değil. Bizim dış borcumuz var, TL ile ödemiyoruz. Alacağımızı da dolarla alıyoruz. Açlık sınırının ve enflasyonun altında kalıyorsa bu zam zam değildir” dedi. 

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin sorularını “Bu konuda söylenmesi gereken her şey söylendi, nokta” diyerek yanıtladı. Karamollaoğlu ise aynı soruyu “Seçim kararı alındığı zaman bu konuların görüşülmesi daha doğru olur. Bu konuyu gündem yapmaya gerek duymuyoruz” diyerek yanıtladı.

“Asgari ücret üzerindeki vergilerin tamamı kaldırılmalı veya sembolik olmalı”

CHP’li belediyelerin kendi kaynaklarını değerlendirerek bir asgari ücret belirleyeceklerini söyleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Daha yüksek bir asgari ücret vereceksek çalışma yapmamız gerekiyor. Gerekli çalışmalar yapılacaktır. Bu artışın seçim yatırımı olamaz. Yılbaşında vatandaş 384 dolar alıyordu şimdi alacağı ücret daha düşük” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’yi yedirmeyiz” sözlerine ilişkin ise şunları söyledi: 

“Dolar 15 TL’yi aştı. ‘TL’yi yedirmeyiz’ demişti, ne oldu? Daha söylediği söz Türkiye’nin bütün tarafına yayılmadan TL değer kaybetmeye başladı. Türk Lirası eriyor, nasıl yedirmiyoruz.” 

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, Merkez Bankası Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yılın son faiz kararındaki 100 baz puanlık indirimine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Merkez Bankası rakamları neye göre indiriyor çıkarıyor bilmiyorum. Ekonomi bir bütün olarak ele alınmadığı müddetçe bunların hepsi çok büyük bir önem taşıyor. Bunu iktidar vermek mecburiyetinde. Asgari ücret üzerindeki vergilerin tamamı kaldırılmalı veya sembolik olmalı.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.