Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Ağaç A.Ş.’de işçilerin DİSK’ten istifaya zorlandığı iddiası: “Türk-İş’e geçmezseniz sizi işten çıkarırız”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki olan İstanbul Ağaç Peyzaj Eğitim Hizmetleri ve Hayvanat Bahçesi İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Ağaç A.Ş.) yönetiminin, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Tarım Ormancılık Sendikası’na (BTO-Sen) üye işçileri DİSK üyeliğinden istifaya zorlayıp, Türk-İş’e üye olmalarını istediği iddia ediliyor.

İBB’ye bağlı iştiraklerden Ağaç A.Ş.’de işçiler, DİSK’e bağlı BTO-Sen’de örgütlenmeye başladı. Ağaç A.Ş., İstanbul’un yeşil alan çalışmalarını yürütmek, ağaç ve süs bitkileri ihtiyacını karşılamak için kurulan bir İBB iştiraki.

Bir partinin veya bir işbirlikçi sendikanın arka bahçesi yapamazsınız”

BTO-Sen, üyelerine baskı yapıldığı iddiaları nedeniyle 14 Aralık günü Saraçhane’de bulunan İBB binası önünde bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Anayasal hakkımıza müdahale eden, 130’dan fazla işçinin ekmeğiyle oynayarak işten çıkarılmasına neden olan bu hukuksuz sürece, emek haber portalları ile sosyal medyaya da yansıdığı üzere ‘İYİ Parti’ ilçe teşkilatlarının da aktif olarak dahil olduğunu görmüş olduk.

Esas olarak bir kamu kurumu niteliğinde olan İBB iştirak şirketi Ağaç A.Ş.’nin işyerlerinde söz konusu kanunsuz eylemlere girişen kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunulmuştur.

Tümüyle İstanbullular’ın olan Ağaç A.Ş.’de emek düşmanlığı yapamazsınız, burayı bir partinin veya bir işbirlikçi sendikanın arka bahçesi yapamazsınız.”

Bizi tehdit ettiler”

Ağaç A.Ş.’de çalışan ve sendikadan istifa ettirildiğini söyleyen bir işçi ile konuştuk.

Mevsimlik olarak çalıştığını belirten işçi, “DİSK şantiyelere gelerek bizimle görüştü. Sendika hakkında bilgi verdiler. Çoğunluk olarak DİSK’i benimsedik, üye olduk. Diğer şantiyelerde de arkadaşlarımız DİSK’e üye oldu” dedi.

Sendikanın çoğunluk sağlaması üzerine şeflerin baskı yaptığını iddia eden işçi, “Şantiye şefleri, çavuşlar ve bazı müdür yardımcıları tek tek şantiyeleri gezerek üzerimizde baskı kurdular. Bizi tehdit ettiler. ‘Eğer DİSK’ten istifa edip Türk-İş’e geçmezseniz sizi işten çıkarırız, işsiz kalırsınız’ dediler” diye konuştu.

İstifa etmeyen işçiler tek tek aranıp tehdit ediliyor” iddiası

Baskı nedeniyle istifaların olduğunu söyleyen işçi, “Hepimiz ev geçindiriyoruz, çocuk okutuyoruz ve ev kirası veriyoruz. Korkup istifa eden arkadaşlarımız var. İstifa etmeyen işçiler tek tek aranıp tehdit ediliyor” dedi.

BTO-Sen de yöneticilerin işçilerden Türk-İş’e bağlı sendikaya üye olduklarına dair ekran görüntüsü veya e-devlet şifrelerini istediğini öne sürmüştü.

Psikolojik şiddet uyguluyorlar”

Görüştüğümüz başka bir Ağaç A.Ş. çalışanı ise şunları söyledi: “İstifa etmek zorunda kaldım. Kendimizden utanır hale geldik. Keşke bunları hiç yaşamasaydık. İşten atılmayacağımı bilsem hemen DİSK’e tekrar üye olurum. Ama ne yazık ki sürekli psikolojik şiddet uyguluyorlar bize.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.