Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (128) – Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota: “1994 ve 2001 krizlerinde Türk Lirası bu kadar büyük değer kayıpları yaşamadı”

Ankara Gündemi’nin bu haftaki bölümüne konuk olan Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ile Merkez Bankası’nın (MB) faiz indirimini, asgari ücreti ve ekonomideki son gelişmeleri konuştuk. İYİ Parti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Demokrat Parti ile yapılan ekonomi görüşmelerine ilişkin konuşan Rota, “Hemen seçim yapılması gerekiyor. Ancak seçime kadarki süreçte maceracı politikalardan bir an önce vazgeçilmesi lazım” dedi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı asgari ücret zammının yeterli olmadığını söyleyen Rota, “Asgari ücrette yapılan yüzde 50 artış önümüzdeki birkaç ay içerisinde enflasyonla yutulup gidecek” diye konuştu.

“Seçime kadarki süreçte maceracı politikalardan bir an önce vazgeçilmesi lazım”

İYİ Parti, CHP ve Demokrat Parti ile yapılan ikinci görüşmede hükümete bir tavsiyede bulunmanın bir fayda sağlamayacağı konusunda uzlaşıya varıldığını belirten Rota, görüşmeye ilişkin şunları söyledi: “Türkiye’nin acilen bir erken seçime gitmesi konusunda bir görüş birliğimiz oldu. Erken seçime gidecek olan süre çok kıymetli. Türkiye erken seçime gitse bu süreyi akılcı politikalarla geçirmesi elzem. Çok büyük bir enflasyon devalüasyon sarmalının içine girmiş durumdayız. Elimizde kalan önemli istikrar noktalarından biri de finansal istikrar, bankacılık sistemine olan güven. Bunun zedelenmemesi için güven artırıcı adımların, akılcı rasyonel kararların alınması gerektiği konusunda uzlaştık. Hemen seçim ama seçime kadarki süreçte maceracı politikalardan bir an önce vazgeçilmesi lazım.”

“Finansal istikrarı kaybetme riskimiz var”

Rota, MB Para Politika Kurulu’nun (PPK) politika faiz oranını 100 baz puan düşürerek faizi yüzde 15’ten 14’e düşürmesine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Şimdi dalgalı kur rejimindeyiz. Ancak dalgalı kur rejimindeki son bir ay içerisindeki Türk Lirası’nın değer kaybı sabit kur rejiminde bile karşımıza bu kadar yüksek ölçüde çıkmamıştı. 1994 ve 2001 krizlerinde TL bu kadar büyük değer kayıpları yaşamadı. Merkez Bankası’nın kararlarının artık tamamen siyasi olduğunu biliyoruz ama MB kararları artık faiz piyasasını yönlendirme işlevini çoktan yitirmiş durumunda. Bu politikaların hiç kimseye bir faydası yok. Ne özel sektöre ne hazineye ne de kamuya. Kimseye faydası olmayan bu akıl dışı politikaların kime faydası olduğunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Finansal istikrarı kaybetme riskimiz var.”  

“Türkiye 1990’lara geri döndü”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı asgari ücret zammının yeterli olmadığını belirten Rota, şöyle devam etti:

“Asgari ücret kesinlikle yeterli değil. Ama asgari ücreti yeterli yapacak olan şey ne kadar artırıldığı değil, alım gücünün ne kadar artırılabildiği. Asgari ücreti yüzde 30 artırıp enflasyonu yüzde 8’de tutabildiğiniz bir dengeniz varsa o zaman reel alım gücünü sağlayabiliyorsunuz. Bu sene yüzde 50 oranında bir artış oldu. Bu yüzde 50 artışın önümüzdeki birkaç ay içinde enflasyonla yutulup gidecek. Asgari ücrette 100 dolarlık bir azalış var ve önümüzdeki mart-nisan aylarında bir o kadar daha alım gücü düşecek. Şu an asgari ücrete ne verseniz işe yaramaz bir noktaya geldik. Bu tipik bir enflasyon devalüasyon sarmalı. Enflasyon devalüasyon sarmalının altında kalmayan tek bir ülke yok. Tarih okuması yaptığınız zamanda bu kadar büyük enflasyon yaratan hiçbir hükümetin iş başında kalamadığını görüyorsunuz. Maalesef Türkiye 1990’lara geri döndü.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.