Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’da 2011 Devrimi’nin sembol ismi Ala Abdulfettah’a “terör örgütüne üye olma” suçundan beş yıl hapis cezası verildi

Mısır’da, 25 Ocak 2011 Devrimi’nin önde gelen isimlerinden biri olarak bilinen muhalif aktivist ve blog yazarı Ala Abdulfettah, “terör örgütüne üye olma” ve “yanlış haber yayma” suçundan beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mısır Devlet Güvenlik Mahkemesi, dün (20 Aralık) muhalif aktivist Ala Abdulfettah’ı “yanlış haber yaymak” ve “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla beş yıl hapis cezasına mahkûm etti. Daha önce Abdulfettah’ın avukatlığını da üstlenen insan hakları avukatı Mohamed El-Baqer ve blog yazarı Mohamed İbrahim de aynı suçlamalarla dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ala Abdulfettah
Mohamed El-Baqer
Mohamed İbrahim

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Abdulfettah’ın akrabaları, “yargılamanın yasal süreç ihlalleriyle dolu olduğunu” söyledi.

Yapılan üç duruşmada da sanık avukatlarının, güvenlik görevlileri olmadan müvekkillerinin iddianamelerini görmeleri engellendi ve savunma avukatlarının müvekkillerini savunmalarına izin verilmedi.

“Ailemin 2013’ten beri Sisi’nin zindanlarına esir düşen hayatı”

Üç isim, Mısır’daki cezaevlerinde kapana kısılmış Mısırlı aktivistleri de temsil ediyor. Abdulfettah’ın annesi Laila Soueif, New York Times için kaleme aldığı yazıda, “Bana cezaevinde öleceğini söyledi” ifadelerini kullandı. Mohamed İbrahim’in bu yılın başlarında cezaevinde intihara teşebbüs ettiği bildirilmişti.

Abdulfettah’ın kız kardeşi Mona Seif sosyal medya hesabından “Bu bir TV programı değil, bu benim ailemin 2013’ten beri Sisi’nin zindanlarına esir düşen hayatı” mesajını paylaştı.

Ne olmuştu?

Mısırlı muhalif aktivist Abdulfettah, 25 Ocak 2011 Devrimi’nin sembol isimlerinden biri olarak tanınıyor. İlk kez Şubat 2015’te gözaltına alınan ve tutuklanan Abdulfettah, beş yıllık hapis cezasının dolmasının ardından Mart 2019’da adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.

HRW, üç sanığın, Mısır’ın ekim ayı sonlarında ulusal olağanüstü hali sona erdirmeden kısa bir süre önce aniden mahkemeye çağrılan bir grup sivil toplum üyesinin parçası olduğunu belirtti.

Mısır’da 2017’den beri süren olağanüstü hal, 25 Ekim’de kaldırılmıştı. Olağanüstü hal uygulaması, yetkililere, belirli noktalarda “keyfi” tutuklama gibi geniş yetkiler veriyordu. Son yıllarda Müslüman Kardeşler ve diğer İslamcı yapıların yanı sıra, liberallerin üzerine gidilmesinin ardında olağanüstü hal durumunun Mısırlı yetkililere sağladığı imkânlar yatıyordu.

Gözlemciler, olağanüstü hal yasasının kaldırılmasının, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin 2013’te askeri darbe ile iktidara gelmesinden bu yana uygulanan protesto, ifade özgürlüğü ve sivil toplumu düzenleyen yasaları özgürlükler lehine hafifletmeye yönelik küçük bir adım sağlayabileceğini ummuştu. Ancak olağanüstü hal yasasının yerini, barışçıl muhalifleri hedef alan kapsamlı bir terörle mücadele yasası aldı.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.