Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

18 TL’den 12’ye düşen dolar kurunun saat saat serüveni

Türk Lirası’ndaki (TL) değer kaybı ve döviz kurlarındaki hareketlilik bir süredir Türkiye’nin en önemli gündem başlığı oldu. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Aralık’taki kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunmuş ve yeni ekonomik modeli duyurmuştu. Erdoğan’ın ekonomiye ilişkin 10 maddelik tedbirleri duyurmasının ardından dolar ve euro kuru düşmeye başladı. 20 Aralık’ta 18,307 liraya kadar yükselen dolar, sert bir düşüşle 12 liranın altına, 20 lira seviyesini aşan euro da 13,50’nin altına indi. 19 Aralık’ı 20 Aralık’a bağlayan geceden başlayıp 21 Aralık gecesine kadar süren dolar kurundaki değişimleri inceledik. Sahra Atila’nın hazırladığı veri grafiği haberi ⬇️

Kabine toplansının ardından konuşan Erdoğan, TL mevduatları için yeni bir düzenlemeye gidildiğini açıklamıştı. Erdoğan, TL mevduat hesaplarının getirisinin döviz getirisi altında kalması durumunda aradaki farkın yurttaşlara ödeneceğini söylemişti. Biz de 20-21 Aralık’ta her saat başı dolardaki değişimleri inceledik:

  • Yukarıda gördüğünüz grafikte her iki günün saat başındaki değişimlerine bakıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulunmadan önce, yani saat 18.55’te dolar rekorunu tazelemiş ve 18’i görmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması saat 19.46’da başladı ve 53 dakika sürdü.
  • 20 Aralık saat 19.40’ta 18,162 olan dolar kuru, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından 16,270’e düştü. Aynı gece dolar kuru 13,44 ile günü kapattı.

İş Bankası Genel Müdürü Aran: “1,75 milyar dolar bozduruldu”

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran Bloomberg HT’de, 21 Aralık sabahı itibarıyla, 2 milyara yakın döviz bozdurulduğunu açıkladı ve “Tedbirlerin açıklanması sonrası bu sabah itibariyle 1,75 milyar döviz bozduruldu” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.