Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fitch’ten 2022 raporu: Türk bankaları kurdaki oynaklığa karşı kırılgan

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yeni duyurulan kur korumalı Türk Lirası vadeli mevduat uygulamasının kurda yarattığı düşüşün sürmesi halinde bunun Türk bankaları için pozitif olacağını belirtti. Ancak Fitch, Türk bankalarının kurdaki oynaklığa karşı kırılgan olduğunu da vurguladı.

Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörünün 2022 görünümüne ilişkin rapor hazırladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu, 20 Aralık’ta duyurulan kur korumalı Türk Lirası vadeli mevduatlarıyla düşen kur ve azalan dolarizasyonun sürdürülebilir olduğu müddetçe bunun Türk bankaları için pozitif olacağını fakat duyurulan programın kapsamının, etkisinin ve uygulamasının belirsiz olduğunu belirtti.

Türk Lirası’nın daha da zayıflama ihtimali bankalar için risk

Negatif reel faiz, para politikası belirsizlikleri ve enflasyon baskısının 2022 yılında kurdaki oynaklığın ana sebepleri olacağını belirten Fitch, yüksek seviyedeki refinansman gereklilikleri ve dolar mevduatları dolayısıyla Türk bankalarının kurdaki oynaklığa karşı kırılgan olduğunu vurguladı.

Türkiye’deki zorlu operasyonel ortamın, azalan güvenin ve Türk Lirası’nın daha fazla zayıflama ihtimalinin makroekonomik ve finansal istikrar için risk oluşturacağını belirten Fitch, bunun Türk bankalarının kredi profili için negatif olacağına dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.