Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (24-30 Aralık): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi okumalar! Herkese şimdiden iyi hafta sonları!

Vizyondaki filmler:

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzakta kaldık, belki bu hafta sinema salonunda film izlemek isterseniz diye sizler için vizyonda olan birkaç film seçtik

  • Karanlık Kız (The Lost Daughter)

Geçen günlerde vizyona giren Kayıp Kız (The Lost Daughter) Elena Ferrante‘nin aynı isimli romanından uyarlanan bir dram filmi. Filmde, baş karakterlerden Leda’yı Olivia Colman canlandırıyor. Tek başına tatile çıkan Leda’nın, genç bir anneye olan takıntısı onu geçmişinin sırlarıyla yüzleşmeye zorlar. Film, bu tanışma sonrası Leda’nın kendi annelik geçmişine doğru yaptığı zorlu içsel yolculuğu anlatıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Dakota Johnson, Paul Mescal, Jessie Buckley gibi isimler de yer alıyor.

Film ayrıca 31 Aralık’ta Netflix’te de izleyiciyle buluşacak. Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Her Şey Yolunda (Tout s’est bien passé)

Film, 85 yaşındaki babaları felç geçiren iki kız kardeşin hayatlarının nasıl değiştiğini anlatıyor. Bu olay sonrası kardeşler aslında bildikleri ama akıllarının gerisine atmayı tercih ettikleri gerçekler ile yüzleşmek zorunda kalırlar. Oyuncu kadrosunda, Sophie Marceau, André Dussollier, Géraldine Pailhas yer alan film, 24 Aralık’ta vizyona girecek.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Tabii ki onu eklemeden olmaz: The Matrix Resurrections

Serinin uzun zamandır beklenen dördüncü filmi “The Matrix Resurrections” 24 Aralık’ta sinema salonlarında. Filmin başrollerini Keanu Reeves ve Carrie-Anne Moss paylaşıyor. Yönetmeni ise önceki üç filmde olduğu gibi Wachowski kardeşlerden biri olan Lana Wachowski. Filmin oyuncu kadrosunda ayrıca Neil Patrick Harris ve Yahya Abdul-Mateen II gibi isimleri de görüyoruz.

Siz de serinin bu yeni filmi için oldukça heyecanlıysanız, filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar:

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmemişsinizdir? Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı, bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli şekilde sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. Sizin için İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik. 

  • Yeraltından Notlar

Rus yazar Dostoyevski’nin aynı adlı eserinden uyarlanan oyun, Petersburg’un bataklığından çıkmış Bay X’in, arkadaşlarıyla, kadınlarla ve kendisiyle yaşadığı trajikomik çatışmayı anlatıyor. Kemal Aydoğan’ın oyunlaştırıp yönettiği oyunda Gökhan Azlağ ve Sinem Kurt sahnede.

Yeraltından Notlar 24 Aralık’ta Moda Sahne’de. Ayrıca oyunun ilk gösterimleri indirimli!

İndirimli ilk gösterim fiyatı: 48 TL

Yer: İstanbul Moda Sahnesi

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Timsah ateşi

Meghan Tyler’ın kaleme aldığı, yönetmenliğini Mehmet Ergen’in üstlendiği oyunun başrollerini Funda Eryiğit, Hazar Ergüçlü ve Kubilay Tunçer paylaşıyor. Kötürüm bir baba, işlemediği bir suç yüzünden sekiz yıl hapis yatan Fianna ve onun dindar ablası Alannah’ın hikayesini ele alan oyun bir kara-komedi.

Yer: İstanbul Zorlu Performans Sanatları Merkezi (PSM)

Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişmektedir.

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Cimri


Moliere‘in klasikleşmiş eseri Cimri, Semaver Kumpanya ile sahnede.. “Dünyadaki insanların en az insan olanı; yeryüzündeki canlıların en katı yüreklisi, pintilerin en pintisidir. Onun sevmesinden kuru, onun okşamasından kısır bir şey olamaz. Vermek öylesine zoruna gider ki, selam bile vermez kimseye, onu bile alır; yalnız alır…” tanımı sizde merak uyandırdı ise oyunu Semaver Kumpanya aracılığıyla Çevre Tiyatrosu sahnesinde izleyebilirsiniz.


Yer: İstanbul Çevre Tiyatrosu

Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişiyor.

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • 10 Saniye (Tiyatro Yan Etki)

Tiyatro Yan Etki’nin sahneye taşıdığı oyun, işlediği suç nedeniyle ülkenin en iyi ve prestijli okullarından William College’tan kovulan bir çocuğun hikayesini ele alıyor. Zeynep ve Elif, çocuğu okula geri aldırmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırlar. Algı Eke ve Nergis Öztürk’ün oynadığı “10 Saniye” yetiştirilen çocuğun mutluluğunu mu itibarını mı gözetmemizi sorgulatan bir oyun.

Yer: İstanbul Oyun Atölyesi

Bilet fiyatı: Tam bilet: 80 TL, Öğrenci bilet: 60 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Kürk Mantolu Madonna

Sabahattin Ali’nin aynı isimli romanından uyarlanan Kürk Mantolu Madonna’yı bu hafta sonu 4 Mevsim Tiyatro Salonu’nda izleyebilirsiniz. 

Yer: Ankara 4 Mevsim Tiyatro Salonu

Bilet fiyatı: Tam -112 TL, indirimli – 92 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Kırmızı Lamba

Kırmızı Lamba, Bir Drag Queen Müzikali. Oyun, sahne sanatçısı Seyfi Dursunoğlu’nun yani Huysuz Virjin’in hayatından esinlenerek ortaya çıkmış. Onur Yüce’nin yazdığı, bestelediği ve yönettiği; özellikle kimlik, kadınlar, toplumsal baskılar üzerinde duran oyun, bu hafta sonu Ankara’da.

Yer: Ankara Farabi Sahnesi

Bilet fiyatı: Tam bilet: 85 Tl, İndirimli bilet: 70 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • 80 Günde Devr-i Alem

Bay Fogg, 1872 Londra’sında dünyanın etrafını 80 günde gezebileceğine inanan biri. Hatta bu konu hakkında bahse dahi girer. Fransız yazar Jules Verne‘in klasik eserinden uyarlanan oyun Bay Fogg’un yolculuk macerasını konu ediniyor. Bay Fogg’a çıktığı bu macerasında sadık hizmetkârı Passepartout eşlik ediyor. Unutmadan, Fogg’un bir kanun kaçağı olduğuna kendini inandırmış Dedektif Fix de peşlerindedir.

Yer: İstanbul Devlet Tiyatrosu Zeytinburnu Sahnesi

Bilet fiyatı: Tam – 30 TL, indirimli – 18 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

* Gökkuşağının Sonu


Gökkuşağının Sonu, oyuncu ve şarkıcı Judy Garland’ın yaşamının son dönemini anlatan müzikal bir oyun. Oyunda Judy Garland’ı Şirin Giobbi canlandırıyor. Göz kamaştırıcı şöhret beraberinde neler getiriyor?

Yer: Ankara Devlet Tiyatrosu, Büyük Tiyatro

Bilet fiyatı: Tam – 30 TL, indirimli – 18 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Dr. Jekyll ile Bay Hyde


Robert Louis Stevenson‘ın eserinden uyarlanan oyun 1800’lerde İngiltere’de geçiyor. Toplum içinde saygın bir yeri olan bilim insanı Dr. Henry Jekyll insanın içindeki kötülüğü araştırmak için kendi üzerinde deneyler yapmaya başlar. Oyun deneyle beraber gelişen beklenmedik olayları konu ediniyor.

Yer: Ankara Devlet Tiyatrosu Akün Sahnesi

Bilet fiyatı: Tam – 30 TL, indirimli – 18 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.


Bu hafta ziyaret edebileceğiniz sergiler

  • Sıfır Atık (Zero Waste)

    Sergi ,sanatçı Bihrat Mavitan’ın işlerini mimar Nevzat Sayın’ın sergi tasarımı ile birleştiriyor. 3 Aralık’ta sanatseverlerle buluşan sergi 25 Aralık tarihine kadar ziyarete açık. Sergiyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İmoga Art Space

  • Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi


Abdülmecid Efend
i’nin hayatı ve sanatını konu alan sergi, 21 Aralık 2021’de ziyarete açıldı. Abdülmecid Efendi’nin sanatını kapsamlı bir bakış açısıyla ele alan sergi koleksiyonu toplam 60 tablo ve 300’ü aşkın belgeden oluşuyor. Sergi 1 Mayıs 2022 tarihine kadar ziyarete açık.

Hatırlatma: Sabancı Müzesi’ndeki salı günleri 10:00 – 18:00 arası ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul Sabancı Müzesi

Sergiye dair detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.


  • Hiçbir Yerden Bakış

    İsmini düşünür Thomas Nagel’in aynı isimli kitabından ilhamla alan sergi, dört sanatçının işlerinden oluşuyor. Beyza Boynudelik, Burçin Erdi, Reşat Bayraktar ve Serhat Akavcı’nın işlerinin yer aldığı sergiyi 22 Ocak 2022 tarihine kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.


Yer: İstanbul Labirent Sanat

  • “Kendimin Ormanında” ve “Kendime Doğru Bir Adım”

    Mixer Art Gallery, Rugül Serbest’in “Kendimin Ormanında” ve Seçil Büyükkan’ın “Kendime Doğru Bir Adım” başlıklı kişisel sergilerine ev sahipliği yapıyor. 8 Ocak 2022 tarihine kadar ziyarete açık olan sergiyi ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Yer: İstanbul Mixer Art Gallery

  • Yüzleşme

    Sergi, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunları ve öğrencilerinin eserlerinden oluşuyor. Daha önce de Pera Müzesi’nde gerçekleştirilen serginin küratörlüğünü Prof. Dr. Marcus Graf üstleniyor. Dilerseniz sergiyi, Cermodern’de ücretsiz ziyaret edebilirsiniz

 Yer: Ankara Cermodern

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.