Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsviçre’de cinsiyet değişikliği için artık nüfus müdürlüklerine gitmek yeterli olacak

İsviçre’de yeni yasal düzenlemeye göre 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren, cinsiyetini değiştirmek isteyenler herhangi bir prosedüre gerek kalmaksızın nüfus müdürlüğüne giderek işlem yapabilecek.

İsviçre’de yeni yasal düzenlemeye göre vatandaşlar 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren nüfus dairelerine başvurarak cinsiyetlerini kolayca değiştirebilecek. Bu uygulamayla İsviçre, beyana dayalı cinsiyet değişimi yapılabilen sayılı Avrupa ülkelerinden biri olacak.

İsviçre Medeni Kanunu’ndaki değişiklerle 16 yaşını doldurmuş ve herhangi birinin velayeti altında bulunmayan her İsviçre vatandaşı yasal cinsiyetini ve yasal ismini kendi beyanı ile değiştirme hakkını elde edecek. 16 yaşından küçükler veya velayeti başkasına ait olanlar ise velileriyle başvuru yapabilecek.

Bu düzenlemeyle birlikte İsviçre, vatandaşların yasal cinsiyet değiştirebilmek için hormon tedavisi, cinsiyet değiştirme ameliyatı, bürokratik değerlendirme gibi şartları sağlamasına gerek olmayan Avrupa ülkeleri arasında yer alacak.

Muhafazakâr bir toplum olarak bilinen İsviçreliler, eylül ayındaki referandumda eşcinsel evliliğin yasallaşması ve eşcinsel çiftlerin evlat edinebilmesi lehinde oy kullanmıştı. Bu referandumla beraber İsviçre, Batı Avrupa’da eşcinsellere bu hakkı tanıyan son ülkelerden biri olmuştu.

Halihazırda beyana göre yasal cinsiyetin değiştirilebildiği Avrupa ülkeleri Portekiz, Malta, Yunanistan, İrlanda, Danimarka, Norveç ve İzlanda’dan oluşuyor. Bazı Avrupa ülkeleri de bu yönde adımlar atıyor.

Haziran ayında İspanya, 14 yaşını doldurmuş bireylerin yasal olarak cinsiyet değiştirebilmelerinin önünü açan bir yasa tasarısını onayladı. 2018 yılında yasal olarak “üçüncü cinsiyet” seçeneğini tanıtan Almanya’da ise benzer bir tasarı onaylanamadı. Almanya Federal Meclisi’ne yeni seçilen transseksüel bir milletvekili bu konuya eğilmeyi planlıyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.