Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Can Candan’a görevden alınma gerekçesini beş ay sonra gönderdi: “Ortada keyfi bir durum var”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci’nin, vekaleten atanır atanmaz derslerine son verdiği Can Candan’a, beş ay sonra görevden alınma gerekçesi bildirildi. Buna göre Candan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın attığı bir tweeti paylaştığı için görevden alındı. Medyascope‘a konuşan Candan olayı “abes” olarak nitelendirdi.

“Abes bir iddia”

Can Candan, Baş’ın tweetini alıntılayarak paylaştığı için rektörlüğün kendisini savunmaya çağırdığını duyurdu: “16 Temmuz’da bana gönderilen görevden alma yazısında üç gerekçe öne sürülüyordu. Onlardan bir tanesi hakkımda bir soruşturma açıldığıydı. Bu soruşturmayla ilgili bana bir tebligat yollanmamıştı. 17 Aralık’ta elime yeni bir yazı geçti, e-posta ile yollamışlar ve beni beş ay önce açtıklarını iddia ettikleri soruşturmaya davet etmişlerdi. O davet ekinde de Erkan Baş’ın bir haber sitesinde 1 Haziran’da çıkan iki sözünü tırnak içinde alıntıladığım bir tweeti delil olarak yollamışlar.”

Savunmasını dün (28 Aralık) yazılı olarak gönderdiğini söyleyen Candan, “Ne kadar abes bir iddia olduğunu zaten görebiliyoruz. Bu arada şimdiye kadar Erkan Baş’a bu sözlerine dair açılmış herhangi bir soruşturma da yok. Yani hukuki karşılığı olmayan bir gerekçe var ve beş ay sonra karşımıza bu çıkıyor. ‘Sen bu tweet ile kişileri aşağıladın, amirlerine saygısızlık yaptın’ gibi bir iddia var ortada” dedi. 

Candan, başlattığı yargı sürecini de şöyle anlattı:

Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptığımız itiraz sonucunda alt mahkeme olan 2. İdare Mahkemesi’nin ‘Nerede bunun belgeleri?’ demesi sonucunda beş ay sonra başlatılan bir soruşturma süreciyle karşı karşıyayız. Beyanımda da bu yapılanın haksız ve hukuksuz bir soruşturma olduğunu ifade ettim. Şimdi bütün bunlar kayıtlara geçecek. İdare Mahkemesi’nin de ’14 yıllık bir devlet memurunun görevine böyle son veremezsiniz. Dolayısıyla hemen yürütmenin durdurulması kararı veriyoruz’ diyeceğini ümit ediyorum. Çünkü hukuk bunu gerektiriyor.”

“Kampüse giremeyişim keyfi bir durum”

Rektörlüğün kararıyla 11 Ekim’den bu yana kampüse girişleri engellenen Candan, “Bir yandan da üniversiteye girişimin hangi gerekçeyle engellendiğini öğrenmeye çalışıyoruz. Çeşitli meslektaşlarım Bilgi Edinme Kanunu kapsamında başvurular yaptılar. Dün ilk kez, açmadıkları ve yürütmedikleri soruşturmayı gerekçe olarak kullandıklarını öğrendik. Aslında keyfi bir durum var. ‘Biz bunu keyfi yapıyoruz, canımız öyle istiyor’ diyemedikleri için bulabildikleri gerekçe bu” diye konuştu.

Can Candan, öğrencilerinin eğitim haklarının da ihlal edildiğini vurguladı:

“Bu haksız hukuksuz uygulama yüzünden bir dönem boyunca derslerimi resmi olarak açamadım. Kampüse girişim engellendi. Hem benim akademik çalışmalarım hem de öğrencilerimin dersleri engellenmiş oldu. Ortada ciddi bir mağduriyet var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.