Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da 20 aile hekiminin sözleşmesi hâlâ yenilenmedi: “1 Ocak’ta işsiz mi kalacaklar, çalışmaya devam mı edecekler bilmiyoruz”

“Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği” AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe girdi. Geçen hafta yönetmelik kapsamında oluşturulan komisyonlar il sağlık müdürlüklerinde toplantılarını tamamladı.  İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), toplantıların tamamlanmasına rağmen İstanbul’da sözleşmesi yenilenmeyen yaklaşık 20 aile hekiminin olduğunu duyurdu. İSTAHED Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, son gelişmeleri Medyascope’a anlattı.

“Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği“, 30 Haziran’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının bulunduğu kararla Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren yönetmelikte, aile hekimlerinin çalışma koşullarını zorlaştıran pek çok hükme yer veriyor. Örneğin yönetmeliğe göre basına üç kez izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi yenilenmeyebilir. Beş kez ihtar uygulanan, toplam 150 ihtar puanına ulaşan aile hekiminin sözleşmesinin yenilenip yenilenmeyeceğine ise ilgili il sağlık müdürlüğünün oluşturduğu komisyon karar verecek.

Geçen haftalarda yönetmeliğin “Beş ve daha fazla kez ihtar puanı verilmesi veya toplamda 150 ve üzerinde ihtar puanına ulaşılması halinde müdürlükçe komisyon oluşturularak değerlendirme yapılır. Değerlendirme neticesinde komisyon tarafından, yeniden sözleşme imzalanmasına veya sözleşmenin yenilenmemesine karar verilir” maddesine istinaden kurulan komisyonlar toplantılarını bitirdi.  Yönergeye göre komisyonda il sağlık müdürü ve ilçe sağlık müdürleri, halk sağlığı hizmetleri şube başkanı gibi isimler yer alıyor. 

“20 aile hekiminin sözleşmesi yenilenmedi, 1 Ocak’ta aile hekimi olarak işlerine devam edecekler mi bilmiyorlar”

İSTAHED Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, “20’ye yakın aile hekiminin sözleşmesi yenilenmedi. Yani 1 Ocak’ta aile hekimi olarak işlerine devam edecekler mi bilmiyorlar. Komisyonda değerlendirilen arkadaşların sözleşmelerinin durumlarıyla ve kendileriyle ilgili alınan kararlarla ilgili bir bilgileri yok. Şu an çalışan bazı aile hekimleri haftaya pazartesi günü nerede çalışacaklar ya da işsiz mi kalacaklar bilmiyorlar” dedi. 

Hekimlerin iş akdinin sübjektif kararlarla sonlandırılabileceğinin altını çizen  Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, şöyle devam etti:

“Mesela işe geç gelme eylemine cezayı öneren kişi halk sağlığı hizmetleri başkanı, cezayı onaylayan ya da denetleyen ilçe sağlık müdürü, onaylayan kişi il sağlık müdürü ve bunu komisyonda değerlendirecek kişiler de aynı kişiler. Değerlendirmelerini neye göre yapıyorlar net değil. Sübjektif bir değerlendirmenin olduğu bir komisyon hukuksuzdur.”

Dildök, yönetmelik hakkında dava açtıklarını, komisyon yönergesiyle ilgili  yürütmeyi durdurma davası açtıklarını hatırlattı. 

“Gerekli eğitimler verilmedi”

Öte yandan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Aralık’ta Spinal Müsküler Atrofi (SMA) tarama testinin 27 Aralık’tan itibaren aile sağlığı merkezlerinde (ASM) yapılmaya başlanacağını sosyal medya hesabından “27 Aralık tarihinde laboratuvarda kan örneği kabulüne başlanacak. Milletimize hayırlı olsun” diyerek duyurmuştu.

Pazartesi günü kan alımıyla taramaların yapılmaya başlandığını sosyal medyadan öğrendiklerini dile getiren  Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, “Sahada kan örneklerinin nasıl ve ne kadar alınacağıyla ilgili gerekli eğitimler verilmedi. Örnekleri, hangi kurye alacak, hangi barkodlar kullanılacak belli değil, barkodlar yeni gelmeye başladı” diye devam etti. 

Kendilerine yapılan sözel bilgilendirmede alınan kan örneklerini dolaplarında saklamalarının söylendiğini aktaran Dildök, “Bizim dolaplarımızda aşı dışında herhangi bir şey saklamamız hukuki olarak yasak. Bununla ilgili geçmişte teslim alınmadığı için dolapta  saklanan kan örnekleriyle ilgili açılan soruşturmalar ve tutulan tutanaklar var. Yani bir planlama, lojistik ve malzeme desteği yapılmaksızın sosyal medyadan SMA taramasına ASM’lerde başlandığı duyuruldu ve biz birçok insana bunun cevabını vermek zorunda kalıyoruz” diye ekledi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.