Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Video oyunu yapımcısı Riot Games, cinsiyet ayrımcılığı davasında iki binden fazla kadın çalışanına 100 milyon dolar ödeyecek

Oyun endüstrisinde sık sık gündeme gelen kadına yönelik cinsiyet ayrımcılığı ve taciz iddiaları ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Popüler oyun yapımcısı Riot Games, iki binden fazla kadın çalışanına cinsiyet ayrımcılığı yaptığı gerekçesiyle 100 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

League of Legends ve Valorant gibi popüler oyunların arkasındaki video oyunu yapımcısı Riot Games, pazartesi günkü (27 Aralık) açıklamasında, iki binden fazla mevcut ve eski kadın çalışanı ilgilendiren bir davada cinsiyet ayrımcılığı yaptığı için 100 milyon dolar ödemeyi kabul ettiğini söyledi.

2018’de açılan toplu dava, başlangıçta on milyon dolarlık bir uzlaşma yolundaydı. Ancak 2020’nin başlarında, Riot’a dava açan kadınlar avukatlarını değiştirdi ve yeni baş avukat Genie Harrison, daha önce uzlaşılan miktarın yeterli olmadığını söyledi.

Avukat Harrison, “Adil bir çözüm olduğunu düşündüğüm şeyi sağlayabildiğimiz için çok memnunum” diyerek kadınları temsil etmekten onur ve gurur duyduğunu ifade etti.

Kaliforniya Adil İstihdam ve İskan Dairesi Direktörü Kevin Kish, anlaşmanın Los Angeles Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanması halinde, “oyun endüstrisi de dahil olmak üzere Kaliforniya’daki tüm endüstrilerin eşit ücret sağlaması, ayrımcılık ve tacizden uzak işyeri ortamı yaratması için gereken mesajı vereceğini” söyledi.

Anlaşma şartlarına göre, Kasım 2014’e kadar uzanan binden fazla tam zamanlı çalışan ve bin üç yüz anlaşmalı taraf, seksen milyon doları bölecek ve belirlenen miktarın yirmi milyon doları avukat ücretlerine ve diğer masraflara gidecek.

Oyun dünyasındaki kadınlar, eşitsizliğe ve tacize maruz kalmak zorunda değil”

Bu çözüm, Riot’ta kadınların kazanımı olarak takdir edildi.

Davacı Jes Negron avukatı aracılığıyla paylaştığı açıklamasında, “Bu davanın diğer stüdyolar için bir örnek teşkil etmesini ve genel olarak sektördeki kadınlara ilham vermesini umuyorum” dedi. Negron ayrıca, “Oyun dünyasındaki kadınlar, sessizlik içinde eşitsizliğe ve tacize maruz kalmak zorunda değil. Değişim mümkün” ifadelerini kullandı.

Riot ayrıca bir çeşitlilik ve katılım programını finanse etmeyi kabul etti ve çalışan maaşlarında ve iş atamalarında cinsiyet eşitliğine ilişkin üç yıllık bir üçüncü taraf analizinin yanı sıra işyeri soruşturmalarının denetimine izin verdi.

Çinli internet devi Tencent’in sahibi olduğu Riot, dünyanın en önde gelen oyun yayıncılarından biri. Araştırma firması SuperData’nın bir tahminine göre, Riot’un amiral gemisi League of Legends oyunu geçen yıl yaklaşık 2 milyar dolar gelir elde etti.

Kaynak: The New York Times

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.