Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin kafede oturanlara biber gazı sıkıp şiddet uygulamasına “ihlal” kararı verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi eylemleri sırasında polisin Ankara’da kafede oturan insanlara biber gazı sıkıp şiddet uygulaması ile ilgili etkili soruşturma yürütülmemesi ile kötü muamele yasağının ihlal edildiğine karar verdi.

Kaynak: Sol Haber

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2 Haziran 2013’te Ankara’da bulunan Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde darp edilen iki kişinin başvurusuna dair kararında, toplam 42 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verirken yeniden soruşturma yapılmasını da hükme bağladı.

“Etkili soruşturma yapılmadı”

Kararda yer alan bilgilere göre 2 Haziran 2013’te Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kızılay’da açıklamada bulundu. O tarihte üniversite öğrencisi olan Alper Tunga Kuru ve TMMOB üyesi Özcan Kaya Güvenç, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki kafede iken içeri giren polisler, başvuruculara hakaret ve darpta bulundu, biber gazı attı. Kuru, polis kaskı ile yaralanıp tekmelerle darp edilirken Güvenç, copla kafasına darbe alarak yere düştü ve polislerce kendisine hakaret edildi.

Kuru ve Güvenç’in şikayetleri üzerine başsavcılık kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi, itiraz için başvurulan hâkimlik de itirazları reddetti. İki isim 3 Şubat 2016’da AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruyu karara bağlayan AYM, başsavcılığın soruşturmada eksiklikler yaptığına dikkat çekti. AYM, kolluk güçlerinin hukuka aykırı güç kullanması iddiasına dair etkili soruşturma yapılmaması nedeniyle kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine karar verdi. Bu ihlalin başsavcılık kararından kaynaklandığını belirten AYM, yeniden soruşturma yapılmasına hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.