Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (68): 2021’de LGBTİ+ haklarının ihlal edildiği beş olay

Geride bıraktığımız 2021 yılında LGBTİ+’lara yönelik hak ihlalleri sürdü. 28 Aralık 2021’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, LGBTİ+ derneklerini şu sözlerle hedef aldı: “Bu sevda nereden çıkıyor? Avrupa’dan ve Amerika’dan. Nasıl çıkıyor? Yurtdışında dernekler, vakıflar var, bizatihi büyükelçilikleri var. Uyuşturucuyla saldırıyorlar, ayakta duruyoruz.”

LGBTİ+’ların bu yıl yaşadığı hak ihlallerinden beşini sizin için derledik.

  1. İçişleri Bakanı Soylu, LGBTİ+’ları yıl boyunca hedef gösterdi

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri 4 Ocak 2021’den bu yana rektör atamalarını protesto ediyor. Öğrenciler, yıl boyunca konser, yemek, yürüyüş, sempozyum, açık ders gibi çeşitli etkinliklerle eylemlerine devam etti. Bu etkinliklerden biri de Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde düzenlenen bir sergiydi. Açık çağrıyla gelen eserlerin yer aldığı sergideki bir kolaj çalışmasına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” iddiasıyla soruşturma açtı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, soruşturma kapsamında gözaltına alınan öğrencilere yönelik, “Dört LGBT sapkını gözaltına alındı” diyerek LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminde bulundu. 

Soylu’nun paylaşımına Twitter’dan kısıtlama geldi. Tweetin üstünde “Bu tweet, nefret davranışı hakkındaki Twitter kurallarını ihlal etti. Ancak Twitter, tweetin erişime açık kalmasının kamu yararına olabileceğini belirledi” uyarısı yer aldı.

Süleyman Soylu, 2 Şubat 2021’de de sosyal medya hesabında, “Kabe-i Muazzama’ya hakaret eden LGBT sapkınlarına müsamaha göstermeli miyiz? Elbette hayır. Rektörlük binasını işgale kalkan LGBT sapkınlarına müsamaha göstermeli miyiz? Elbette hayır” paylaşımında bulundu.

Yıl içinde sık sık LGBTİ+’ları hedef almaya devam eden Soylu, 28 Aralık’ta Bursa’da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye Muhtarlarla El Ele” toplantısında LGBTİ+ derneklerini şu cümlelerle suçladı:  

“Bu sevda nereden çıkıyor? Avrupa’dan ve Amerika’dan. Nasıl çıkıyor? Yurtdışında dernekler, vakıflar var, bizatihi büyükelçilikleri var. Uyuşturucuyla saldırıyorlar ayakta duruyoruz. Terörle saldırıyorlar ayakta duruyoruz. Ekonomik olarak saldırıyorlar ayakta duruyoruz. Neden? Aile yapımız güçlü de onun için. Aile yapımız sarsılmıyor, ondan kalkınıyoruz. Zeminimizi oynak hale getirebilmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar ama başaramadılar.”

2. Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “LGBT, yok öyle bir şey” diyerek lubunyaları yok saydı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Şubat 2021’de partisinin Artvin-Bilecik-Çankırı-Gaziantep-Iğdır il kongrelerinde LGBTİ+’lar için “LGBT, yok öyle bir şey. Bu ülke millidir, manevidir ve bu değerlerle geleceğe yürümektedir” dedi.

Aradan iki gün geçtikten sonra Erdoğan, 5 Şubat’ta partisinin Adıyaman-Edirne-Erzurum-İzmir-Kırşehir-Mersin-Osmaniye 6. Olağan İl Kadın Kolları kongrelerinde, “Bu lezbiyenlerin mezbiyenlerin söylediklerine takılmayalım, biz analarımıza bakalım. Ailenin direği annedir, anne. Bu annelerimizle birlikte geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz” diye konuştu. 

3. Onur yürüyüşlerinde yüzlerce kişi darp edildi, yürüyüş hakkı engellendi 

LGBTİ+ Onur Haftası, yaz aylarında dünyanın dört bir yanında yürüyüşler ve çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu yıl İstanbul’da 27 Haziran’da, Ankara’da 29 Haziran’da, Eskişehir’de 30 Haziran’da onur yürüyüşü düzenlendi. Aydın’da düzenlenecek ilk onur yürüyüşü ise bu yıl polisin engellemesi nedeniyle yapılamadı.

19. İstanbul Onur Yürüyüşü, 2015’ten bu yana olduğu gibi bu yıl da yasaklandı. Kolluk kuvvetlerinin tüm müdahalelerine rağmen toplanan kalabalık yürüdü, 40’tan fazla kişi darp edilerek gözaltına alındı. 8 Eylül’de yürüyüşe katılan sekiz kişi hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla dava açıldı

Eskişehir Birinci Onur Yürüyüşü için 30 Haziran’da toplananlara  polis müdahale etti ve 25 kişiyi gökkuşağı desenli gömlek, yeşil ve mavi saç, “garip görünmek” gibi gerekçelerle gözaltına aldı. Tüm müdahalelere rağmen Eskişehir’deki ilk onur yürüyüşü tamamlandı.

4. Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çekilirken LGBTİ+’lar gerekçe gösterildi

Türkiye, kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden 1 Temmuz’da resmen çıktı. Bu karara toplumun pek çok kesiminden tepki yağdı. Kadınlar ve LGBTİ+’lar sokağa çıkarak kararı protesto etti. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından “İstanbul Sözleşmesi, Türkiye’nin toplumsal ve ailevi değerleriyle bağdaşmayan eşcinselliği normalleştirmeye çalışan bir kesim tarafından manipüle edilmiştir. Türkiye’nin sözleşmeden çekilme kararı alması da bu nedene dayanmaktadır” açıklamasında bulundu.

5. LGBTİ+ tanışma ve partnerlik ağı Hornet, Türkiye’deki Apple Store’dan kaldırıldı

Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 6 Ağustos 2020’deki 2020/5617 sayılı kararıyla Hornet’in internet sitesine erişim engellenmişti. 6 Ağustos 2021’de Hornet uygulamasını Apple’dan indiren kullanıcılar uygulamaya giremedi. Türkiye’de üç milyondan fazla kullanıcısı olan Hornet, aplikasyonunun, “Kuirfobik Türk hükümetinin aldırdığı mahkeme kararıyla” Apple tarafından kaldırıldığını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.