Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

LGBTİ+ tanışma ve partnerlik ağı Hornet, Türkiye’deki Apple Store’dan kaldırıldı – Yıldız Tar: “Sokakta LGBTİ+’ları döven hükümet internette uygulamalarını yasakladı”

Geçen yıl internet sitesine erişim engeli getirilen LGBTİ+ tanışma ve partnerlik ağı Hornet, Türkiye’deki Apple App Store’dan kaldırıldı. Kaos GL’den Yıldız Tar kararı Medyascope’a değerlendirdi:Sokakta LGBTİ+’ları döven hükümet internette uygulamalarını yasakladı.”

6 Ağustos 2020’de Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2020/5617 sayılı kararıyla Hornet’in internet sitesine erişim engellenmişti. 6 Ağustos 2021’de Hornet aplikasyonunu Apple’dan indirip kullanan kullanıcılar uygulamaya giremedi. Hornet, Apple kullanıcılarına attığı mesajda aplikasyonun “Türk mahkemelerinin kararı sonucu” Apple tarafından kaldırıldığını açıkladı. Kararı Medyascope’a değerlendiren Kaos GL’den Yıldız Tar, “Hornet’in yasaklanması, WhatsApp’ın yasaklanmasıyla aynıdır.  WhatsApp’ın  yasaklanması ne kadar absürt geliyorsa Hornet’in yasaklanması da o kadar absürt” dedi.

Dünyada 35 milyondan fazla kişinin kullandığı Hornet tanışma ağının internet sitesine 6 Ağustos 2020’de Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2020/5617 sayılı kararıyla erişim engeli getirilmişti. Sitenin engelinin kalkmasıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Site Bilgileri Sorgu Sayfası’nda Hornet sitesiyle ilgili “BTK tarafından uygulanan bir karar bulunamadı” bilgisi yer alıyor.

Medyascope ekibinden bazılarımız Hornet’in internet sitesine erişim sağlayabilirken bazılarımız giriş ekranında “Bu site güvenli bağlantı sağlayamıyor” yanıtıyla karşılaştık.

Hornet açıklama yaptı

Hornet, internet sitesinde yayınladığı açıklamada Apple’ın sosyal ağı, “kuirfobik Türk hükümetinin aldırdığı mahkeme kararıyla” kaldırdığını vurguladı.

Açıklamada, “Apple’a Türk hükümeti tarafından, Apple’ın Hornet’i kaldırmasını talep eden bir mahkeme kararı tebliğ edildi. Hornet’in Türk İnternet Kanunu’nun 9. maddesini ihlal ettiği dışında hiçbir detay paylaşılmadı. Hornet, Türkiye’de bir yasal temsilci atadı ve Apple App Store’dan kaldırılmasına itiraz edecek. Bu itiraz hem Apple’a hem de Türk mahkemelerine yapılacak” denildi.

Türkiye’de 3 milyondan fazla Hornet kullanıcısının olduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Son yıllarda, Türk hükümetinin LGBTQ+ kişilere karşı düşmanlığı daha da arttı. Hornet’e yapılan bu saldırı da bunun bir parçası. Hornet, uzun zamandır Türkiye’deki LGBTQ+ insanlar için topluluğun son kalesi ve güvenli alanı olmuştu. Bundan dolayı, Hornet LGBTQ+ insanlara düşman olanların açıkça radarındaydı. 2020 yılında Hornet’in alan adı hornet.com Türkiye’de engellenmişti.”

Hornet’in Apple Store’dan kaldırılmasını Medyascope’a değerlendiren Yıldız Tar, “Bu karar sokakta gökkuşağı bayrağı gördüğüne polisin saldırması, gözaltına alması, LGBTİ+ varoluşun kriminalize edilmeye çalışılmasının internet ortamına yansıması. Kararın bundan ayrı ve bağımsız olduğunu düşünmüyorum. Bu LGBTİ+ karşıtı atmosfer, LGBTİ+’ların birbirlerini bulabilecekleri konuşabilecekleri mecraları yasaklayan bir yere vardı. Hornet’in yasaklanması, WhatsApp’ın yasaklanmasıyla aynıdır.  WhatsApp’ın  yasaklanması ne kadar absürt geliyorsa Hornet’in yasaklanması da o kadar absürt” dedi. 

Hornet’in yasaklanmasıyla  LGBTİ+’ların iletişim hakkının doğrudan ellerinden alındığını dile getiren Tar, “Kamusal alanda baskının bu kadar yoğun olduğu bir ülkede Hornet gibi mecralar insanların kendilerine benzeyen insanlar bulabildikleri ve kendileri olabildikleri kısmen güvenli alanlar yaratan yerlerdi. Yani sokakta LGBTİ+’ları döven hükümet internette uygulamalarını yasakladı” diye ekledi.

GZone, change.org’ta Hornet’in yeniden Apple Store’a eklenmesi ve engelin kaldırılması için imza kampanyası başladı. Kampanya metni şöyle: “18 yaş ve üzeri yetişkinlerin arasındaki özel mesajlaşmaya imkan tanıyan, kamusal alanda herhangi bir paylaşım yapmayan bir uygulama olan Hornet’in, kişisel özgürlüklere önem verdiğini belirten AKP Hükümeti tarafından neden yasaklandığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu uygulama, özetle iki kişi arasındaki bir sohbete imkan tanımaktadır. Hornet uygulamasının IOS ve Android mobil uygulama dükkanlarında yeniden erişime açılarak, özel hayata yapılan bu haksız, kabul edilemez müdahalenin düzeltilmesi ve kendi kişisel alandaki özgürlüklerimizin yeniden tahsis edilebilmesine imkan tanınmasını istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.